GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκθεση με προσχέδια του γλύπτη Θόδωρου

«Η τέχνη δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, είναι όλη η διαδικασία, η διαρκής άσκηση, δεν είναι η εικόνα και το αμπαλάζ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ...


«Η τέχνη δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, είναι όλη η διαδικασία, η διαρκής άσκηση, δεν είναι η εικόνα και το αμπαλάζ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γλύπτης Θόδωρος.
Στο πνεύμα λοιπόν της συνέχειας αυτής της διαδικασίας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γίνει μέτοχος αυτής της μαθητείας και προσωπικής διαδρομής του γλύπτη, μέσα από σχέδιά του, στην έκθεση «Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).
Τα σχέδια του Θόδωρου χρονολογούνται από το 1947 και φθάνουν έως το 1962: «ασκήσεις αυτοτελείς που έχουν ένα αυτόνομο εικαστικό ενδιαφέρον» παρατηρεί ο γλύπτης της σύνθεσης «Ωρολόγιο του μετρό», στο μετρό της πλατείας Συντάγματος.
Είναι η πρώτη έκθεση σχεδίων του Θόδωρου, που καλύπτουν τέτοιο χρονικό εύρος. Στόχος δεν είναι τόσο η παρουσίαση των σχεδίων του ως έργων τέχνης, όσο η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη δημιουργία, αποκαλύπτοντας πώς ο Θόδωρος μελέτησε τη γλώσσα του σχεδίου: «Είναι σχέδια από τα χρόνια των σπουδών μου, θέλω να δείξω τα θεμέλια της τέχνης. Σήμερα αυτό που ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής. Εγώ θέλω να δείξω τη διαχρονικότητα αυτής της διαδικασίας» τονίζει ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «τα σχέδια αυτά έχουν μια αυτοτέλεια, είναι μελέτες σχέδια, είναι πορτρέτα συναδέλφων. Δεν είναι προσχέδια για κάτι άλλο, είναι ασκήσεις αυτοτελείς που έχουν ένα αυτόνομο εικαστικό ενδιαφέρον».
Και για να τονίσει τη σημασία της διαχρονικότητας στην τέχνη, υπογραμμίζει ο ίδιος: «Ο Παρθενώνας είναι τόσο καλά μελετημένος που πηγαίνει πέρα από την εξωτερική εικόνα του και διαπερνά τον χρόνο. Το σπουδαίο είναι η διαχρονικότητα του. Αυτό είναι η τέχνη. Στην εποχή μας, ζούμε μόνο για την επιφάνεια και αυτό έχει τεράστιο πολιτισμικό κόστος»
Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, εννέα γλυπτά από τη σπουδαστική περίοδο του γλύπτη και ολοκληρώνεται με ένα έργο που είναι η επόμενη φάση του καλλιτέχνη. Είναι η περίφημη σειρά από πύλες που οδηγούν στην επόμενη φάση, στις δουλειές που θα ακολουθήσουν.
Ο γλύπτης Θόδωρος (Παπαδημητρίου) γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνα από το 1952 έως 1958. Το διάστημα 1959-1962 συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ecole des Beaux- Arts στο Παρίσι . Το 1972 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο California State University. Το 1980 εξελέγη καθηγητής στον τομέα της πλαστικής στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου παρέμεινε ενεργός έως το 1998. Ορκίστηκε ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π., το 2007 Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και performances. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Η έκθεση «Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών» θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου. Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *