Πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται στη Σερβία καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσέφυγε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας,...
Πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται στη Σερβία καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσέφυγε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ζητώντας του τη διάλυση της Βουλής.
Ο Βούτσιτς θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της κυβέρνησής του προκειμένου να περάσει μια σειρά από μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αλλά και με στόχο την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η κυβέρνηση χρειάζεται πιο καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορία 72 ωρών για να απαντήσει στο αίτημα του πρωθυπουργού για διάλυση της Βουλής. Όπως όλα δείχνουν πάντως ο πρόεδρος της Δημοκρτίας θα κάνει δεκτό το αίτημα. Πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών είναι η 24η Απριλίου.
Η απόφαση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, δεν δικαιολογείται με βάση του συσχετισμούς δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι επί συνόλου 250 βουλευτών, την σημερινή κυβέρνηση στηρίζουν 202 βουλευτές. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Βούτσιτς θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και μετά τις εκλογές, και μάλιστα το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του. Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε εχθές από την εταιρία ΄΄Faktor plus΄΄ δίνει στο κόμμα του Βούτσιτς το 49,4% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν, το συγκυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 11,3%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 6,4% και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι με 6%.
Η είσοδος του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι στη Βουλή, θα αποτελέσει ίσως το πιο ενδιαφέρον νέο στοιχείο των επερχόμενων εκλογών και αναμένεται να δοθούν ομηρικές μάχες εντός του Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι ο Σέσελι δεν συγχώρεσε ποτέ στον Βούτσιτς την αποστασία του 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση