Έντονη κατακραυγή δέχτηκε ένας Βαυαρός ζυθοποιός που μέσα στην κρίση του προσφυγικού έφτιαξε μια μπύρα την οποία ονόμασε Συνοριακό Φράχ...
Η ζυθοποιία Roehrl, που εδρεύει στο Στράουμπινγκ, στα βορειοανατολικά του Μονάχου, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους καταναλωτές για το "σοκ" που τους προκάλεσε, και απέσυρε τη μπύρα.
Στην μπροστινή ετικέτα του μπουκαλιού αναγραφόταν η φράση "Η πατρίδα έχει ανάγκη από μπύρα" ενώ στο πίσω μέρος ξεχώριζαν οι λέξεις "προστατεύω", "διαφυλάττω", "υπερασπίζομαι", "πειθαρχία", "πίστη" και "ειλικρίνεια".
Η ονομασία της μπύρας παραπέμπει σαφέστατα στους φράχτες που έχουν υψώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες --μιμούμενες το παράδειγμα της Ουγγαρίας-- για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός τους. Συντηρητικοί πολιτικοί της Βαυαρίας είχαν ζητήσει κατ' επανάληψη να κλείσουν και τα γερμανικά σύνορα καθώς στο κρατίδιο αυτό έφτανε, μέσω Αυστρίας, η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που ακολουθούσε τον βαλκανικό διάδρομο. Συνολικά, η Γερμανία υποδέχτηκε περισσότερους από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015.
Το πώμα του μπουκαλιού ήταν διακοσμημένο με μια νεκροκεφαλή, θυμίζοντας τα σύμβολα ορισμένων μονάδων των Ες-Ες.
Φοιτητές ενός τοπικού πανεπιστημίου είχαν κηρύξει μποϊκοτάζ στη συγκεκριμένη μπίρα, την οποία αποκαλούν "ναζιστική". Επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι η τιμή της είναι 0,88 λεπτά, αριθμός που παραπέμπει στο "88", τον "κώδικα" που χρησιμοποιούν οι νεοναζιστικοί κύκλοι για να συμβολίσουν τον ναζιστικό χαιρετισμό "Χάιλ Χίτλερ" επειδή το αρχικό γράμμα και των δύο αυτών λέξεων είναι το H, δηλαδή το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου. Η ημερομηνία λήξης της είναι η 9η Νοεμβρίου, που παραπέμπει στη Νύχτα των Κρυστάλλων, το πογκρόμ που διέπραξαν οι Ναζί στις 9 Νοεμβρίου 1938.
Πρόκειται για σύμπτωση, υποστηρίζει ο ζυθοποιός: η τιμή της μπύρας εξαρτάται από τους φόρους και η ημερομηνία λέξης υπολογίζεται αυτόματα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. "Δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση με τους δεξιούς εξτρεμιστές", τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ιδιοκτήτης της Roehrl, Φρανκ Ζίλνερ.
Σύμφωνα με τον Ζίλνερ, η ιδέα για το λανσάρισμα της συγκεκριμένης μπίρας προέκυψε πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. "Θέλαμε να τονίσουμε τις καλές και θετικές βαυαρικές παραδόσεις" είπε λέγοντας ότι "παρά την προθυμία μας να βοηθήσουμε (σ.σ. τους πρόσφυγες) δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πράγματα που καθιστούν μεγάλη τη Βαυαρία", πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση