GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν αναγνωρίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα»

Το βράδυ κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το προσφυγικό. Σχέδιο νόμου που θα περιέχει ρυθμιστικές διατάξεις στα θέματα οργάνωσ...


Το βράδυ κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το προσφυγικό. Σχέδιο νόμου που θα περιέχει ρυθμιστικές διατάξεις στα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσίας ασύλου, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)».
Στο κρίσιμο σημείο, αναφέρεται πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.
Τα κριτήρια αυτά, που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά, είναι: α. δεν απειλούνται η ζωή και η ελευθερία του λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, β. η χώρα αυτή τηρεί την αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, γ. δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης για τον αιτούντα κατά το άρθρο 15 του π.δ. 141/2013, δ. η χώρα αυτή απαγορεύει την απομάκρυνση κάποιου σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο, ε. υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και στ. ο αιτών έχει σύνδεσμο με την εν λόγω τρίτη χώρα, βάσει του οποίου θα ήταν εύλογο για αυτόν να μεταβεί σε αυτή.
Επίσης, στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται ρυθμίσεις του τρόπου λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των αρχών που υποδέχονται, ταυτοποιούν και φιλοξενούν τους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς. Προβλέπεται η ενίσχυση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτης χώρας.
Νέος Γραμματέας ο Οδυσσέας Βουδούρης

Η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής αναβαθμίζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες Γενικός Γραμματέας θα οριστεί ο πρώην βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα αναβαθμιστεί σε Γενική Γραμματεία και η Γραμματεία Ασύλου.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο θα εισέλθει στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *