GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κίνα σχεδιάζει να απολύσει 5-6 εκατ. εργάτες σε κρατικές βιομηχανίες

Η Κίνα σχεδιάζει να απολύσει 5-6 εκατ. εργάτες σε κρατικές βιομηχανίες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στο πλαίσιο των προσπαθειών να π...


Η Κίνα σχεδιάζει να απολύσει 5-6 εκατ. εργάτες σε κρατικές βιομηχανίες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιορίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε κάποιους κλάδους και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με δύο αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ηγεσία της χώρας, που επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει τη σταθερότητα και να διασφαλίσει ότι οι απολύσεις δεν θα οδηγήσουν σε αναταραχές, θα δαπανήσει σχεδόν 150 δισεκ. γιουάν (23 δισεκ. δολάρια) για να καλύψει τις απολύσεις στους κλάδους άνθρακα και χάλυβα τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο συνολικός αριθμός ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς τα λουκέτα θα επηρεάσουν κι άλλους κλάδους και θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη διαχείριση του χρέους που θα αφήσουν πίσω τους οι λεγόμενες κρατικές επιχειρήσεις ‘ζόμπι’.

Ο όρος αναφέρεται σε επιχειρήσεις που αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων τους, αλλά διατηρούν προσωπικό στο μισθολόγιό τους καθώς οι τοπικές αρχές ανησυχούν για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν οι χρεοκοπίες και η ανεργία.

Το κλείσιμο των εταιριών ‘ζόμπι’ έχει αναφερθεί ως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης φέτος, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να υπόσχεται τον Δεκέμβριο ότι σύντομα θα γίνουν περικοπές.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει πέντε εκατομμύρια εργαζομένους σε κλάδους όπου παρατηρείται πλεονάζουσα παραγωγή, είπε μια από τις πηγές που έχει σχέσεις με την ηγεσία της χώρας.

Μια δεύτερη πηγή, που επίσης έχει σχέσεις με την ηγεσία της χώρας, ανέβασε τον αριθμό των απολύσεων στα έξι εκατομμύρια. Και οι δύο πηγές ζήτησαν να μην κατονομασθούν καθώς δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης για ένα τόσο πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα.

Ο κρατικός τομέας, που είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός, απασχολούσε το 2013 περίπου 37 εκατ. εργαζομένους και αντιστοιχεί περίπου στο 40% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και σχεδόν στο ήμισυ του τραπεζικού της δανεισμού.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό πρόγραμμα περικοπών που έχει γίνει σε εθνικό επίπεδο στην Κίνα μετά την αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε από το 1998 έως το 2003, οδηγώντας σε περίπου 28 εκατ. απολύσεις ενώ κόστισε στην κεντρική κυβέρνηση περίπου 73,1 δισεκ. γιουάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *