Την προσεχή Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαί...
Την προσεχή Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επίσης, προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Επίσης η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο για προσλήψεις πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία, είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για την διαδικασία επανεισδοχής.
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία εντός 20 ημερών 30.000 θέσεων φιλοξενίας πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.
Επιπλέον, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, και για τον λόγο αυτό γίνεται άμεσα η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, ερωτηθείς "πώς η κυβέρνηση θα καλύψει την φιλοξενία 14.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας στην Β. Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα", είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 2.000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές και από την Δευτέρα η δυνατότητα αυτή θα αυξηθεί καθώς θα εντατικοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.
Στο ερώτημα αν θα υπάρξει δημιουργία Γενικής Γραμματείας για την Υπηρεσία Ασύλου, είπε ότι υπάρχουν σκέψεις, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ σε ερώτηση για τα στελέχη με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας από την Ευρώπη, είπε ότι η πρόβλεψη με βάση τα συμφωνηθέντα είναι να βρίσκονται στην χώρα μας ως τις 28 Μαρτίου, οι συνεννοήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα να εγκατασταθούν.
Απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι "και τα hot spot είναι κλειστά κέντρα", είπε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης, ενώ σε ό,τι αφορά τα νησιά είπε: "τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στην διάθεση των ελληνικών Αρχών, η αντίληψη δεν είναι να φυλακίσουμε τους ανθρώπους".
Είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός για τη δημιουργία 30.000 θέσεων για το επόμενο εξάμηνο και ότι σε γενικές γραμμές είναι οριοθετημένα τα σημεία στα οποία θα υπάρξουν οι δομές φιλοξενίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δεν μπορεί να γίνουν από τον ίδιο διότι υπάρχουν συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές.
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως “ασφαλούς τρίτης χώρας”, ο κ. Κυρίτσης παρέπεμψε στα όσα είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή "η ελληνική πλευρά δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο".
Ο κ. Κυρίτσης, ερωτηθείς αν αντίστοιχες κινήσεις με την Ειδομένη θα γίνουν και για την αποσυμφόρηση του Πειραιά, είπε ότι "η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να πάψουν να υφίστανται”.
"Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά", είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση