GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H προοπτική στη Συρία

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: «Ειρήνευση και δημοκρατική προοπτική στη Συρία, ανοικοδόμηση χώρας, επιστροφή προσφύγων με ασφάλεια» Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-...


ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: «Ειρήνευση και δημοκρατική προοπτική στη Συρία, ανοικοδόμηση χώρας, επιστροφή προσφύγων με ασφάλεια»

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουν την 4η «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία και τις γειτονικές της χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες», που ξεκινάει στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με οικοδεσπότες το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, το Κουβέιτ και την Νορβηγία. ΟΙ ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών από περίπου 70 χώρες καλούνται να διασφαλίσουν ένα ποσό της τάξης των 7,73 δις δολαρίων για τη Συρία το 2016 αλλά και ένα ποσό 1,2 δις δολαρίων για τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν συνολικά πάνω από 6-7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Περιμένουμε από όλες τις κυβερνήσεις – και την ελληνική – συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις αλλά και βοήθεια σε είδος ώστε να στηριχθούν οι πολίτες όταν επιστρέψουν.

Χωρίς τερματισμό της σύρραξης, σεβασμό των δικαιωμάτων, συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατικής εξέλιξης δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν οι πρόσφυγες να γυρίσουν πίσω. Πρέπει να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της 18ης Δεκεμβρίου 2015 «UNSecurityCouncilResolutiononSyriaNo. 2254», το οποίο προβλέπει οδικό χάρτη με στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. Ωστόσο, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Ban-Ki-Moon σχολίασε σχετικά με την παύση των ειρηνευτικών συνομιλιών λίγες ώρες πριν την έναρξη της Διάσκεψης, ότι «αυτές υπονομεύονται από τη συνεχή έλλειψη επαρκούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια και από την ξαφνική αύξηση των εναέριων βομβαρδισμών και των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία». Προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάτσουν πάλι στο τραπέζι και όχι να εξασφαλίζουν περισσότερες νίκες στα πεδία των μαχών».

Οι συγκρούσεις στη χώρα έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους, ενώ έχουν εξαναγκάσει 10.000.000 Σύριους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν είτε σε άλλες περιοχές μέσα στη Συρία είτε εκτός Συρίας. Μεγάλες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ πάνω από 180.000 είναι εξαφανισμένοι ή κρατούνται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε φυλακές του καθεστώτος, όπως έχει καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πάνω από το 60% των Σύριων που εισήλθαν στην Ελλάδα εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015.

Εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων έχουν καταστραφεί όχι μόνο μεμονωμένες κατοικίες αλλά κι ολόκληρες γειτονιές και πόλεις, καθώς και αγροτικές και κοινωνικές υποδομές. Η αποκατάστασή τους απαιτεί σημαντικούς πόρους και συστηματική βοήθεια σε υλικά (ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα) και βασικό εξοπλισμό. Στην προσπάθεια αποκατάστασης πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι οι Σύριοι πολίτες και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες, ώστε να δημιουργηθούν επαγγέλματα και δραστηριότητες που θα διευκολύνουν την επιβίωσή τους, να μην είναι δηλαδή υπόθεση μεγάλων επιχειρήσεων που θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τα κατασκευαστικά έργα.

Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η ΕΕ, θα πρέπει να λάβει υπόψη και να στηρίξει την αποκατάσταση της επαρχίας Κομπάνι. Οι κάτοικοι της –περίπου 250.000 Κούρδοι αλλά κι πολίτες με άλλη καταγωγή – φιλοξένησαν για κάποιο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας. Μεγάλο ποσοστό από αυτούς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή μετά την επίθεση των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους. Χάρη στην ηρωική αντίσταση των κατοίκων, το Ισλαμικό Κράτος απωθήθηκε σε απόσταση ασφαλείας. Περίπου 170.000 άτομα επέστρεψαν στο Κομπάνι τώρα. Όμως η καταστροφή στην πόλη είναι τεράστια, ενώ έχουν λεηλατηθεί τα πάντα, μηχανήματα, είδη πρώτης ανάγκης, εξοπλισμός σπιτιών, ζώα κα.

Η περιοχή - κατά βάση αγροτική και κτηνοτροφική - χρειάζεται την πολύπλευρη υποστήριξή μας όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και γιατί αποτελεί ένα ενδιαφέρον εργαστήριο πολύ-πολιτισμικής συνύπαρξης (σε αντίθεση με τις εθνικιστικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή), οικολογικής-κοινωνικής ανασυγκρότησης στη βάση νέων μοντέλων ανάπτυξης (πχ στροφή στην οικολογική γεωργία) και διοίκησης (ισοτιμία στην εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών σε όλες τις θέσεις υπευθυνότητας, συμμετοχικά δημοκρατικά μοντέλα οργάνωσης), σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις των πολιτών της περιοχής.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε σε δράσεις από τα κάτω, μέσα από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, αλλά και σε επίπεδο φορέων, αυτοδιοίκησης, κεντρικής κυβέρνησης, ινστιτούτων και δωρητών που θα βοηθήσουν:

- Στην καλλιέργεια ξανά της αγροτικής γης. Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαν να διατεθούν κατάλληλοι σπόροι, ζώα, χρησιμοποιημένα μηχανήματα, εργαλεία και συστήματα άρδευσης και προμήθειας ασφαλούς πόσιμου νερού (μέσω του Ευφράτη ποταμού).

- Στην ανάκτηση και επεξεργασία μετάλλων και οικοδομικών υλικών, που βρίσκονται μέσα στις χιλιάδες τόνους μπαζών από τα ερείπια που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του ισλαμικού κράτους

- Την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής, με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δημιουργία μικρο-δικτύων για την κάλυψη των αναγκών αρχικά σε ηλεκτρισμό.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ασφαλείς διαδρόμους για την βοήθεια μέσω της Τουρκίας αλλά κι ασφαλείς συνοριακές διόδους/πύλες, ιδιαίτερα στο MurshidPinarCrosspoint και στα σύνορα με το καντόνι Jazira, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλονται υψηλά τέλη στα τελωνεία ή να υπάρχουν εμπόδια. Μόνο έτσι θα φτάνουν οι προμήθειες και ο εξοπλισμός στους κατοίκους και στους πρόσφυγες που θα θελήσουν να επιστρέψουν στο Κομπάνι και σε άλλες περιοχές στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *