Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να υποβάλει στο Κογκρέσο εντός της ημέρας το από πολλού αναμενόμενο σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα...
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να υποβάλει στο Κογκρέσο εντός της ημέρας το από πολλού αναμενόμενο σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής στην αμερικανική ναυτική βάση του Κόλπου του Γκουαντάναμο, το οποίο πάντως θεωρείται βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τους κοινοβουλευτικούς που αντιτίθεται σ' αυτό.
Ο Ομπάμα, η δέσμευση του οποίου να κλείσει η φυλακή χρονολογείται ήδη από την έναρξη της προεδρίας του, το 2009, θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του αυτή πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017.
Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία, η οποία λήγει σήμερα, για την υποβολή στο Κογκρέσο του σχεδίου για το κλείσιμο της φυλακής, όπου κρατούνται σήμερα 91 πρόσωπα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η καταληκτική προθεσμία είναι αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) και σκοπεύουμε να την τηρήσουμε», είπε ο Ντέιβις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες. «Εργαζόμαστε σ' αυτό και σκοπεύουμε να το υποβάλουμε σύντομα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το σχέδιο προβλέπει τη μεταγωγή στις πατρίδες τους ή τρίτες χώρες των προσώπων για τα οποία έχει εγκριθεί αυτό και τη μεταφορά των υπολοίπων στο αμερικανικό έδαφος, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Το Πεντάγωνο έστειλε ομάδες του σε επιλεγμένες φυλακές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλες για την υποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο — κυρίως μια ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Φλόρενς του Κολοράντο, μια στρατιωτική φυλακή στο Φορτ Λέβενγουορθ του Κάνσας και μια φυλακή του Πολεμικού Ναυτικού στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.
Στη φυλακή της Φλόρενς βρίσκονται ήδη κρατούμενοι όπως ο Ράμζι Γιούσεφ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των πρώτων επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 1993, ο Ζακαρία Μουσάουι, ο Γάλλος υπήκοος που έχει καταδικαστεί για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βοστόνη, το 2013.
Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει επιτάχυνση της διαδικασίας για να κριθεί εάν κι άλλοι κρατούμενοι μπορούν να προστεθούν στους 34 η αποφυλάκιση των οποίων έχει εγκριθεί, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που θα χρειαστεί να μεταχθούν στο έδαφος των ΗΠΑ.
Το σχέδιο που πρόκειται να υποβληθεί στο Κογκρέσο συμπεριλαμβάνει μια εκτίμηση για το κόστος του κλεισίματος της φυλακής και της αναβάθμισης αυτών στο αμερικάνικο έδαφος που θα υποδεχθούν κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με μια πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό του. Ο Λευκός Οίκος είχε απορρίψει πέρσι προηγούμενη πρόταση του Πενταγώνου, κρίνοντας ότι ήταν υπερβολικά δαπανηρή, και την ανέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας ζητώντας να τροποποιηθεί.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αντιτίθενται στη μεταγωγή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ, κάτι το οποίο απαγορεύεται ούτως ή άλλως διά νόμου σήμερα.
Η Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια Κέλι Άγιοτ έκρινε σε μια ανακοίνωσή της που διανεμήθηκε στον Τύπο χθες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται να «δώσει εξηγήσεις στον αμερικανικό λαό για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες και διασυνδέσεις των κρατουμένων που παραμένουν» στη φυλακή του αμερικανικού ΠΝ στο Γκουαντάναμο. Η γερουσιάστρια, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσει να πολεμάει» το σχέδιο του Ομπάμα, το οποίο «θα κάνει τους Αμερικανούς λιγότερο ασφαλείς».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κάλεσε από την πλευρά του τους κοινοβουλευτικούς να εξετάσουν το σχέδιο «με ανοικτό μυαλό», αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Η φυλακή, η οποία άνοιξε τον Ιανουάριο 2002 με διαταγή του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, έγινε πολύ γρήγορα στόχος σφοδρών επικρίσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξένες κυβερνήσεις και άλλους. Στο αποκορύφωμα της δραστηριότητας σ' αυτή, το 2003, κρατούνταν εκεί 680 πρόσωπα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση