Πανικός επικρατεί σε πολλά σημεία της επικράτειας από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ επικρατεί το ...
Πανικός επικρατεί σε πολλά σημεία της επικράτειας από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ επικρατεί το αδιαχώρητο στην Ειδομένη - με περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες, ενώ περίπου 3.500 βρίσκονται στον Πειραιά, στους επιβατικούς σταθμούς.
Οι πρόσφυγες συνωστίζονται κατά χιλιάδες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα περιμένοντας το πότε θα καταφέρουν να περάσουν «απέναντι» και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν στην ουσία «σφραγίσει» τα σύνορα, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας χθες ομάδα προσφύγων κατέλαβε και πάλι τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Ειδομένης. Την ίδια ώρα οι τοπικές κοινωνίες όπου θα δημιουργηθούν τα νέα Κέντρα Μετεγκατάστασης παραμένουν σε αναβρασμό, ενώ στα Γιαννιτσά εκδηλώθηκαν μυστηριώδεις πυρκαγιές σε δύο στρατόπεδα, ένα από τα οποία θα γίνει Κέντρο Προσφύγων…
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι «έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης», όπως γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Οπως είπε, «η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ, για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Ηδη η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το plan B».
Εξήγησε πως «στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το στάτους κβο της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ως την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μάρτη. Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν». Προσέθεσε πως σε δεκαπέντε ημέρες προβλέπει πως θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό-μπάνιο-στέγη), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως δεν τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και πως το θέμα δεν έγκειται στο αν η Τουρκία εκμεταλλευτεί την κατάσταση και κάνει παραβιάσεις- έτσι κι αλλιώς τις κάνει. «Το πρόβλημα δεν είναι πρόθεσης, αλλά αποτελέσματος. Το σχέδιο είναι να μπορεί η Frontex κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να επιστρέφει βάρκες στην Τουρκία. Αν μια βάρκα αναποδογυρίσει, αν οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πνιγούν, αυτά είναι ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς θα έχουμε συνέχεια τα μάτια μας από πάνω για τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων», τόνισε.
Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ό,τι νομικά όπλα διαθέτει, όπως η ανάκληση της πρέσβειρας από την Αυστρία, η έναρξη των διμερών επαφών με την Τουρκία, όπου επιταχύνονται οι παρεμβάσεις της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και αστυνομίας. «Πάμε βάσει της διπλωματίας, των νόμων και του δικαίου. Αλλού χάνουμε, αλλού κερδίζουμε. Θέλουμε την ΕΕ και την υπερασπιζόμαστε, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τη διαλύσουμε», σχολίασε ο κ. Μουζάλας.
Παράλληλα, ανέφερε πως ακόμα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην παροχή βοήθειας από την Ευρώπη, όταν από τα 1.700 άτομα της Frontex που είχε ζητήσει η Ελλάδα, έχουν έρθει 700 και από τα 26 σκάφη, τα 8.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να στείλει πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση που να σταματάει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
«Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Στο μεαξύ εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Ντι Πρέσε», στην οποία εκφράζει ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναφερόμενος στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να “πνίξει” μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το “σόου”, καθώς δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης».
Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε χθες: «Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση