Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 28 Ιανουαρίου 1986, το διαστημικό λεωφορείο Challenger εκτοξεύτηκε από απ...
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 28 Ιανουαρίου 1986, το διαστημικό λεωφορείο Challenger εκτοξεύτηκε από από Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με 7μελές πλήρωμα. 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του το Challenger διαλύθηκε στον αέρα, σε ύψος 15 χιλιομέτρων.
Η αιτία, όπως αποδείχθηκε, ήταν αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος (O-ring) στους αγωγούς στερεών καυσίμων, η οποία προκάλεσε ρήγμα στον δεξιό πύραυλο καυσίμων, επιτρέποντας θερμό αέριο υπό πίεση από το εσωτερικό του κινητήρα του πυραύλου να διαρρεύσει έξω.
Μετά την τραγωδία, ο πρόεδρος Ρέιγκαν ζήτησε από τη NASA να βελτιώσει το πρόγραμμα, και η ίδια η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στα διαστημικά λεωφορεία θα δημιουργηθεί σύστημα διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης.
Το πλήρωμα του Challenger - Στην αποστολή συμπεριλαμβανόταν για πρώτη φορά ένας πολίτης, η δασκάλα Κρίστα Μακάλφι
"Εκείνη την εποχή, υπήρχε τρελός ενθουσιασμός με τα διαστημικά ταξίδια και η NASA θεωρούσε ότι μπορούσε να εκτοξεύει ένα λεωφορείο κάθε μήνα. Η καταστροφή σταμάτησε τον τυφλό ενθουσιασμό και υπενθύμισε σε όλους ότι η ασφάλεια είναι πολύ ευαίσθητη στο διάστημα και ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του τεχνικού προβλήματος. Επίσης, η καταστροφή έκανε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η αποστολή αστροναυτών στο διάστημα δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο' δήλωσε στο Euronews o Ντομινίκ Ντιτέην, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
"Επίσης, οι μηχανικοί κατάλαβαν ότι δεν ήταν καλή ιδέα η εκτόξευση δορυφόρων και αστροναυτών ταυτόχρονα. Πλέον, μετά την καταστροφή του Τσάλεντζερ , δεν αποστέλλονται αστροναύτες στο διάστημα, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο" είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Δρ Λανς Μπους από το Challenger Center - ένας μη κυβερνητικός οργανισμός και εκαπιδευτικό κέντρο που έχει συσταθεί από τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας - δήλωσε ότι "σήμερα, 30 χρόνια μετά, έχουμε πλέον εξαιρετικούς απόφοιτους μηχανικούς διαστήματος, που κάνουν τη διαφορές στο εργατικό δυναμικό. Ότι μάθαμε από το Challenger, μας βοηθά να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του διαστήματος καθώς και την κοινωνική και οικονομική μας ευημερία".
Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο με την εκτόξευση και την έκρηξη του Challenger και τις αντιδράσεις του προσωπικού εδάφους στο κέντρο ελέγχου...
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση