GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς να τηρήσουμε τις αποφάσεις που πήραμε για τη νέα χρονιά

Αυτή την εποχή του χρόνου είθισται να κάνει κανείς έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε και να παίρνει αποφάσεις για τη χρονιά που έρχ...


Αυτή την εποχή του χρόνου είθισται να κάνει κανείς έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε και να παίρνει αποφάσεις για τη χρονιά που έρχεται – συνήθως αποφασίζουμε να αλλάξουμε κακές συνήθειες.
Υποσχόμαστε στον εαυτό μας πχ να σταματήσουμε το κάπνισμα, να αρχίσουμε γυμναστική ή να γίνουμε χορτοφάγοι. Ωστόσο με την πάροδο των μηνών συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι προσωπικές εξαγγελίες δύσκολα υλοποιούνται και στο τέλος οι αποφάσεις μας δεν εφαρμόζονται.
Για τον κλινικό ψυχολόγο Γιακί Σαγκί, η ανακοίνωση των προσωπικών στόχων μοιάζει με έναν όρκο που δίνουμε στον εαυτό μας, έναν όρκο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.
«Σκεφτείτε τη στιγμή που λέει κάποιος "Δέχομαι" σε έναν γάμο. Αυτή η συμβολική δήλωση δεν αλλάζει τη νύφη ή το γαμπρό, παρά μόνο σε ένα ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αυτή η συμβολική δέσμευση είναι που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις αποφάσεις που παίρνουμε κάθε Πρωτοχρονιά” εξηγεί στην Deutsche Welle.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που πήραμε αυξάνονται όταν τις ανακοινώσουμε δημοσίως.
Περί ηθικών δεσμεύσεων και τύψεων
Ο Γιακί Σαγκί προχωρά όμως και ένα επίπεδο παραπέρα. Ο κλινικός ψυχολόγος συγκρίνει την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε αυτοβούλως την Πρωτοχρονιά με την τήρηση του νόμου. Στην περίπτωση του νόμου η τήρησή του έρχεται εξαιτίας του φόβου των κυρώσεων. Στην περίπτωση των στόχων της Πρωτοχρονιάς πρόκειται για αποφάσεις που παίρνει το άτομο οικειοθελώς. Κι ενώ οι νόμοι επιβάλλονται εξωγενώς, οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς ξεκινούν από μια προσωπική ανάγκη για αποφυγή ή επιδίωξη μιας συμπεριφοράς, σταθμίζοντας ελεύθερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η δυσκολία της υλοποίησής τους. Η μη τήρηση των αυτοδεσμεύσεων μπορεί να μην επιφέρει καμία απτή συνέπεια στην καθημερινή μας ζωή, ωστόσο η μη υλοποίησή τους συνεπάγεται ηθικού τύπου αμφιταλαντεύσεις, ντροπή, ενοχές, απογοήτευση. Αντίστροφα, για τον ίδιο λόγο η επιτυχία στην τήρησή τους προσφέρει ικανοποίηση, μεγαλύτερη ακόμη και από την ικανοποίηση που δίνει η τήρηση των νόμων.
Σε τελική ανάλυση, εκτιμά ο Γιακί Σαγκί, όλα έχουν να κάνουν με το πόσο πολύ θέλουμε κάτι αλλά και πόσο έτοιμοι είμαστε να πληρώσουμε το τίμημα των επιλογών μας πχ. κόβοντας το κάπνισμα ή ξεκινώντας δίαιτα. «Το σημαντικότερο απ' όλα είναι η εσωτερική κατάσταση του ατόμου που παίρνει μια τέτοια απόφαση. Πόσο μεγάλη είναι η επιθυμία μας να σταματήσουμε κάποιες απολαύσεις; Κάποιος που δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει κανένα τίμημα είναι πολύ πιθανό να παραβεί τις προσωπικές του δεσμεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση