Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, δημοσιεύει σήμερα, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, η εφημερίδα ΑΥΓΗ. Ακο...
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, δημοσιεύει σήμερα, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, η εφημερίδα ΑΥΓΗ.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρισε ο ΑΝΥΕΘΑ στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη:
*Η Διεθνής Αμνηστία κάνει κριτική στις ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το νομοσχέδιο αφορά κύρια το τέλος των βυσμάτων και των ρουσφετιών που αφορούν τις μεταθέσεις στους έφεδρους αξιωματικούς και τους οπλίτες. Το δεύτερο ζήτημα είναι να διορθώσουμε μια σειρά αδικίες που έχουν γίνει σε σχέση με τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο δεν είναι νομοσχέδιο για τους αντιρρησίες συνείδησης. Εξορθολογίζουμε το καθεστώς με τους ανυπότακτους, ώστε να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να υπηρετήσουν 20 μέρες, δηλαδή λιγότερο από την άδειά τους σε οποιαδήποτε δουλειά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ώστε να σβηστεί μία σειρά προστίμων.
Αυτό λογικά συμπαρασύρει το αντίστοιχο καθεστώς που αφορούσε τους αντιρρησίες, άρα γίνεται μία αναλογική μείωση και συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικής θητείας στα αστικά κέντρα, κάτι που δεν υπήρχε. Το ζήτημα ποιος είναι ή όχι αντιρρησίας δεν πρέπει να αφορά το ΥΠΕΘΑ. Σε συνεννόηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και με το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα και η όποια απόφαση να υλοποιηθεί από το ΥΠΕΘΑ.
*Μιλήσατε για το τέλος του ρουσφετιού. Γίνεται πολύς λόγος για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί ημετέρους. Ποια η γνώμη σας;
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία αυτής της επικοινωνιακής επίθεσης από κομμάτι της αντιπολίτευσης, τη θεώρησα γελοία. Μετά τη θεώρησα και γλοιώδη, τώρα την θεωρώ και γελοία και γλοιώδη και αήθη, γιατί καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν. Δέχονται ότι κερδίσαμε τις εκλογές, άλλα δεν θέλουν να χάσουν την εξουσία - την οικονομική, την πολιτική, την επικοινωνιακή. Ας μην γελιόμαστε, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει μετακλητός -ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτή τη στιγμή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέκα μετακλητούς, όπως προβλέπει ο νόμος, το ίδιο ο κ. Πλακιωτάκης, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Σαμαράς. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.
Να το αλλάξουμε αυτό το καθεστώς; Βεβαίως, μπορούμε να βάλουμε προϋποθέσεις. Πώς; Με έναν νέο νόμο. Ο νόμος Βερναρδάκη είναι ο πρώτος στόχος τους, ο δεύτερος είναι ο νόμος που αφορά τα ΜΜΕ. Άρα χτυπάνε σε ένα θέμα όπου δεν υπάρχει ζήτημα γιατί έχουμε τους μισούς μετακλητούς από όσους είχαν. Αυτό που δεν θέλουν να χάσουν είναι η δομή εξουσίας που είχαν στήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια.
*Η εκλογή Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στο μιντιακό κατεστημένο να αναθαρρήσει και να εντείνει την επίθεση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας κορυφαίος εκπρόσωπος αυτών των εξουσιαστικών δομών, άλλωστε δεν έφτασε ξαφνικά χθες στην πολιτική σκηνή. Υπήρξε ο υπουργός που εισήγαγε όχι μόνο την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη σχετικά με τις δομές του κράτους, αλλά και με τον πιο βίαιο τρόπο, με απολύσεις, θέσπισε την αρνητική μοριοδότηση σε επίπεδο ποσοστού ανθρώπων. Οι πρώτες του κινήσεις ως προέδρου της Ν.Δ. δείχνουν την αντίθεση λόγων και έργων. Ενδεικτική είναι η στάση του αναφορικά με το ΕΣΡ.
*Πάμε στο προσφυγικό. Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αμυντικής δαπάνης παγκοσμίως. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε στη δίνη μιας προσφυγικής κρίσης, χωρίς βοήθεια από τους έξω. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις;
Πρώτον, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε απόλυτους αριθμούς είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα δύο δισεκατομμύρια είναι μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι το 50% του προηγούμενου που υπήρχε το 2010 στη χώρα, τότε ήταν πάνω από 6 δισ. Από το υπόλοιπο ένα δισ. είναι περίπου 600 εκατ. τα λειτουργικά έξοδα και απομένουν περί τα 500 εκατ. για συντηρήσεις των οπλικών συστημάτων, πληρωμές για οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν στο παρελθόν κ.λπ. Εξασφαλίσαμε με αυτό το ποσό, παρά τις δυσκολίες και τις μειώσεις 60% που έχουν υποστεί οι μισθοί, να έχουμε ένα πολύ λειτουργικό σύστημα αποτροπής. Συγχρόνως όμως δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό που θέλουμε να χαρακτηριστεί ως "κοινωνικός ρόλος των ΕΔ".
Oι EΔ φροντίζουν για τη σίτιση πολλών προσφυγικών χώρων, έχουμε δώσει εκατομμύρια μερίδες φαγητού, βοηθάμε στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να παίζουν καταλυτικό ρόλο, συμβάλαμε στη διαμόρφωση των χώρων πρώτης φιλοξενίας και τώρα των χώρων μετεγκατάστασης, έχουμε προσφέρει χώρους στρατοπέδων που είναι ανενεργοί. Μην ξεχνάμε ότι ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς ήταν ο ΕΠΟΠ λοχίας που διέσωσε την έγκυο γυναίκα.
*Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέφερε μία διάσπαση, ενώ στον πυρήνα του παραμένει ένα μικρό κόμμα. Καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα; Ποια ζητήματα καλείται να λύσει το Συνέδριο;
O ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει μία πολύ μεγάλη δουλειά: να σταθεροποιήσει την οικονομία μέσα από μάχες και διαπραγματεύσεις, με νίκες και με ήττες, και να κάνει και τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της κοινωνίας. Είναι άλλο όταν μιλάμε εμείς για μεταρρύθμιση και άλλο όταν μιλάει η Ν.Δ. Αυτά δεν αλλάζουν σε μια μέρα, είναι μία διαρκής πάλη. Αν κανείς το δει έτσι, θα δει ότι και το κόμμα πρέπει να παίξει τον ρόλο της προώθησης των αξιών της Αριστεράς στην κοινωνία και της εμψύχωσης της δράσης της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει. Βασικό στις θέσεις και το καταστατικό μας πρέπει να είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς" και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ορίζει τι προσπαθείς να κάνεις χωρίς πολλά λόγια. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του, όχι μόνο με ένα κάλεσμα, αλλά σε μία προσπάθεια όπου πρέπει οι οργανώσεις να δουν ποιους ανθρώπους θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι μέλη τους και στη συνέχεια να τους προσεγγίσουν.
Μέσα σε αυτή τη διαδικασία προσφέρουμε μία νέα γενιά στελεχών που δοκιμάζονται σε πολύ ακραίες συνθήκες. Επειδή θα υπάρξει η φάση της σταθεροποίησης, μία νέα γενιά πολιτικών στελεχών θα είναι πολύ ωφέλιμη.
Αυτή η φάση περιλαμβάνει πολλά, ανάμεσα στα οποία και ο νόμος για την κοινωνική οικονομία. Πρέπει να διαμορφώσουμε όρους και συνθήκες από το τραπεζικό στο πολιτικό, στο κοινωνικό, ώστε οι άνθρωποι και να μένουν εδώ και να εντάσσουν τις φιλοδοξίες τους σε μια συλλογική προσπάθεια. Το συνέδριο νομίζω ότι θα έχει την ικανότητα να βάλει σε αυτές τις ράγες και όλον τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι κάποιοι επέλεξαν δικό τους δρόμο αποδεικνύει πως η κοινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την Αριστερά ως ενιαία και να πει πως ο εχθρός είναι από την άλλη δεν έχει κατανοηθεί από όλους. Η ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα δίνει το βάρος στην ενότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση