GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: "Έτσι θα νικήσουμε το πελατειακό - κομματικό κράτος"

Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ – τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδ...


Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ – τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα με τίτλο «Κόβουμε Σπατάλες- Κόβουμε Φόρους». «Οι μεγαλοστομίες δε σε κάνουν μεταρρυθμιστή» τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος προκαλώντας τις ηγεσίες των παλιών κομμάτων να πάρουν θέση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Θα μπορούσε η κριτική μας προς την κυβέρνηση να ήταν πιο λιτή. Θα αρκούσε να ανακοινώναμε τα ονόματα και τα βιογραφικά, των προέδρων και των διευθυντών, που διορίζει ο κ. Σκουρλέτης, τους συγγενείς των συντρόφων του βουλευτών», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σήμερα μας κυβερνούν; Είναι - με ελάχιστες εξαιρέσεις – οι μέτριοι υπάκουοι υπάλληλοι ενός κομματικού μηχανισμού». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που προτείνει το Ποτάμι ώστε να εξαλειφθεί το κομματικό κράτος, οι οποίες είναι:

Διορισμοί παντού μόνο με διαγωνισμούς και υπό την επίβλεψη του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ.
Να καταργηθούν οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς.
Να περιοριστούν - μέχρι εκμηδένισης - οι σχέσεις των κομμάτων με το δημόσιο και να μπει μαχαίρι στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές.
Αξιολόγηση όλων των θέσεων και όλων των προσώπων του δημοσίου τομέα, κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, με αδιάβλητα κριτήρια.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Το Ποτάμι διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Κόβουμε Σπατάλες- Κόβουμε Φόρους»κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Athens Hilton Money Show 2016. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στελέχη του κινήματος τεκμηριώνοντας με τις προτάσεις τους το ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στις αδιέξοδες πολιτικές της Κυβέρνησης, ιδίως σε θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το «νοικοκύρεμα» του δημοσίου τομέα.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού κάνοντας την εισαγωγική ομιλία ανέφερε ότι το πελατειακό κράτος «δεν είναι ένα από τα προβλήματα της χώρας- είναι το απόλυτο πρόβλημα, καθώς καθορίζει: την ποιότητα των θεσμών και της δημοκρατίας, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, όπως επίσης και την εθνική ανεξαρτησία και την ποιότητα της σχέσης της χώρας μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο». Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Καρκατσούλη εδώ.

Ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β' Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στη διαχρονική αποτυχία της φορολογικής πολιτικής και του φορολογικού συστήματος ενώ σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική πρότεινε- μεταξύ άλλων- να περιορίσουμε τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να διορθώσουμε τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, να αναμορφώσουμε ριζικά το σημερινό σύστημα ΦΠΑ, να ανακουφίσουμε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού από τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπαγωγής βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή, να υπάρξει προσεκτική φορολόγηση των αγροτών και να υπάρξει ένα αξιόπιστο σύστημα συμψηφισμού φορολογικών οφειλών με αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κατέληξε λέγοντας: «Η φορολογία πρέπει να χρησιμοποιηθεί αφενός ως μέσο σταθεροποίησης και αύξησης των δημοσίων εσόδων ώστε το κράτος να είναι σε θέσει να ασκεί τις πολιτικές του, αλλά πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος του φορολογικού συστήματος ως κίνητρο για ενίσχυση δυναμικών κλάδων, για επένδυση και αποταμίευση». Ολόκληρη η ομιλία του Χάρη Θεοχάρη εδώ

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, υπεύθυνη του τομέα Εργασίας, από την πλευρά της αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού παρομοιάζοντας το με «Κουβανέζικη λιμουζίνα» καθώς μοιάζει «με μεγάλη, άλλοτε πολυτελή, σακαράκα παλιάς τεχνολογίας που κάθε τόσο μένει στο δρόμο – σαν λιμουζίνα που κυκλοφορεί ακόμα στους δρόμους της Αβάνας». Στη συνέχεια, αναλύοντας την πρόταση του Ποταμιού, είπε «Το Ποτάμι προτείνει, ευθαρσώς, ένα μοντέλο τριών πυλώνων. Ένα τέτοιο μοντέλο διακρίνει τους ρόλους της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης. Ιεραρχεί προτεραιότητες και αφήνει πεδίο ευελιξίας για αποκλίσεις από το μέσο όρο, χωρίς αυτές να επιβαρύνουν τρίτους. Στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα αυτό, αντικαθιστά το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος, εξασφαλίζοντας ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Σε ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς να περιορίζεται η συνολική προστασία, ο κρατικός πυλώνας είναι σημαντικά μικρότερος από σήμερα». Η ομιλία της Αντιγόνης Λυμπεράκη εδώ.

Ο Δημήτρης Γκιόκας, συντονιστής του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κόψουμε τις σπατάλες του δημοσίου, ώστε με αυτή την εξοικονόμηση να προβούμε σε ισόποση μείωση φόρων. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε: Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις οργανισμών, μείωση κτιριακών εξόδων, κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων και τη μείωση κατά 50% των αποσπασμένων, όπως επίσης και μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση €800 και μείωση ισόποσων φόρων. Η ομιλία του Δημήτρη Γκιόκα εδώ.

Ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Μπροστά» και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Vouliwatch.gr. με την ομιλία του ανέπτυξε διεξοδικά τις επιπτώσεις του κομματισμού και του πελατειασμού στην επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε 4 παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών, την απελευθέρωση πόρων και ευκαιριών, εστιάζοντας στην απλούστευση της ίδρυσης εταιριών, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την ψηφιακή δικαστική μεταρρύθμιση. Δείτε την παρουσίασή του εδώ.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και ο Τέλης Πέππας, αγρότης - επιχειρηματίας, ο οποίος στάθηκε στις αδικίες που βιώνουν σήμερα οι αγρότες, από την φορολογία έως την ανυπαρξία ταυτοποίησης των Ελληνικών προϊόντων αλλά και η Αλεξάνδρα Μιμίκου, επιχειρηματίας από το χώρο της ζαχαροπλαστικής, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως εξαγωγέας και ως άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού ενώ την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του Ποταμιού, εθελοντές του κινήματος, δημοσιογράφοι και προσωπικότητες από το ευρύ φάσμα του πολιτικού σκηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *