GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως το 2015...

Για ένα ακόμη χρόνο Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανου...

Για ένα ακόμη χρόνο Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους.

Η ομάδα του ellines.com διάλεξε 12 από αυτούς, έναν για κάθε μήνα του 2015, που με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.

Ιανουάριος – Αντώνης Τηγάνης



Ο Ελληνοαυστραλός επιστήμονας και ερευνητής Αντώνης Τηγάνης κρατά το κλειδί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η διαδικασία που αναπτύχθηκε από τον ομογενή επιστήμονα σχετίζεται με τη λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το λίπος που ενεργεί για να καταστείλει την πείνα και την ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας σε συνάρτηση με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Είναι καθηγητής και Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash. Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τηγάνης, το οποίο είναι ένα εργαστήριο Μοριακής σηματοδότησης και ανθρωπίνων νοσημάτων.

Φεβρουάριος – Αλεξάντερ Ντεσπλάτ



Τα Όσκαρ 2015 επιφύλασσαν μια ευχάριστη έκπληξη για τον ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσλάτ, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει στα χέρια του το Όσκαρ για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση για την δουλειά του στην ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest». Είναι το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει, ενώ είχε συνολικά 8 υποψηφιότητες στο παρελθόν.

Μάρτιος – Σταμάτης Κριμιζής



Το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) απένειμε το βραβείο Lifetime Achievement στον Έλληνα ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή για τη συνολική συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος καθώς για περισσότερα από 45 χρόνια καινοτομεί στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.

Απρίλιος – Γαβριέλα Παπαδάκη



Η ελληνικής καταγωγής Γαβριέλλα Παπαδάκη και ο Γκιγιόμ Σιζερόν είναι οι νέοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στον χορό. Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι πρώτες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης τον Ιανουάριο και στο Πρωτάθλημα Γαλλίας δεν ήταν τυχαίες.

Μάιος – Κώστας Γαβράς



Ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, τιμήθηκε στις Κάννες. Μάλιστα, οι θεατές τον καταχειροκρότησαν όρθιοι στην επίσημη προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του «Ζ».

Ιούνιος – Παύλος Αλιβιζάτος


Ο Παύλος Αλιβιζάτος, διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός χημικός και πρωτεργάτης της νανοτεχνολογίας διεθνώς, καθηγητής χημείας-επιστήμης των υλικών και νανοτεχνολογίας-νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Tsinghua University Press-Springer Nano Research Award» για τη σημαντική συμβολή του στις νανοεπιστήμες. Η απονομή του βραβείου έγινε στην Κίνα. Το βραβείο Nano Research δίδεται από με το κινεζικό πανεπιστήμιο Τσινγκχούα και από τον μεγάλο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer. Καθιερώθηκε το 2013 και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων. Το πρώτο βραβείο, το 2014, είχε δοθεί στον Τσαρλς Λίμπερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Ιούλιος – Πάνος Αναστασιάδης



Η επιστημονική ομάδα της US Mayo Clinic υπό την καθοδήγηση του Έλληνα ερευνητή, Πάνου Αναστασιάδη θεωρεί πως ανακάλυψε τον τρόπο «απενεργοποίησης του καρκίνου» μέσω της επαναφοράς των καρκινικών κυττάρων σε υγιή ιστό. Οι ερευνητές παρουσίασαν μια μέθοδο μετατροπής των καρκινικών κυττάρων του μαστού και της ουροδόχου κύστης σε καλοήθη, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στοNature Cell Biology. Ο Δρ Πάνος Αναστασιάδης είναι ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του καρκίνου στην πανεπιστημιούπολη της Κλινικής Μάγιο στη Φλόριντα.

Αύγουστος – Μανώλης Κέλλης



Μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και ίσως ακόμα και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας δημοσιεύθηκε σε μια μελέτη ερευνητών του MIT και του Harvard Medical School. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου 2015 στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Με την ανάλυση του κυτταρικού κυκλώματος που διέπει την ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με την παχυσαρκία, οι ερευνητές έχουν βρει ένα νέο μονοπάτι που ελέγχει τον ανθρώπινο μεταβολισμό ωθώντας τα λιποκύτταρα μας, ή λιπώδη κύτταρα, να αποθηκεύουν λίπος ή να το καίνε. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης είναι ο Έλληνας ερευνητής Μανώλης Κέλλης. Είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad.

Σεπτέμβριος – Βασιλική Καντρέλ



Η Μπέτυ Καντρέλ, η νικήτρια του κορυφαίου διαγωνισμού καλλιστείων των ΗΠΑ είναι ελληνικής καταγωγής. Μαζί με το εντυπωσιακό στέμμα της Μις Αμερική 2016 το οποίο θα φορά για ένα χρόνο κέρδισε και μια υποτροφία 50.000 δολαρίων.

Οκτώβριος – Στυλιανός Αντωράκης



Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης, του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μεταξύ των οποίων και ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης, ανακάλυψαν τον βιοχημικό μηχανισμό της «αχιλλείου πτέρνας» στον ιό HIV-1, την οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν οι γιατροί.

Νοέμβριος – Ανδρέας Λιβέρης



Ο Ανδρέας Λιβέρης είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ενός παγκόσμιου κολοσσού, της εταιρείας Dow Chemical Co. Η Dow Chemical είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα σημεία τομής της φυσικής, των υλικών, των πολυμερών και βιολογικών επιστημών με ετήσιες πωλήσεις το 2014 άνω των 58 δις δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2015 το Thomson Reuters δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου και η εταιρεία υπό την προεδρία του Έλληνα βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Δεκέμβριος – Κωνσταντίνος Δαφέρμος



Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Brown θα τιμηθεί με το βραβείο Norbert Wiener. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμητική διάκριση στον τομέα των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Ο Έλληνας μαθηματικός τιμάται για το σημαντικό του έργο στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και στη Φυσική του Συνεχούς, όντας ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη θεωρία των Νόμων Διατήρησης παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *