Εντείνονται οι ελλείψεις φαρμάκων για πολλές παθήσεις στην ελληνική αγορά.
Εμβόλια, σκευάσματα για την οστεοπόρωση και τη νόσο Πάρκινσον, ογκολογικά, αντιυπερτασικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα για το πεπτικό και τον προστάτη λείπουν σχεδόν μόνιμα από τα ράφια των φαρμακείων. Πολύ γνωστό σκεύασμα για τις καούρες έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα.
Ενδεικτικό είναι ότι φαρμακευτική εταιρεία είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά, καθώς κανένα σκεύασμά της δεν διατίθεται από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία! Εδώ και μήνες λείπει πολύ γνωστό σκεύασμα για την οστεοπόρωση, με τους ασθενείς να το αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καλούν τους φαρμακοποιούς να μην εκτελούν ολόκληρες τις συνταγές για μία σειρά από σκευάσματα που είναι σε έλλειψη!
Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο προς τις φαρμακαποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο είναι θυγατρική του ΕΟΦ, με αρμοδιότητα την επείγουσα εισαγωγή φαρμάκων τα οποία λείπουν από την αγορά:
«Λόγω του περιορισμένου αποθέματος των προϊόντων μας και των επιπρόσθετων δυσκολιών στην προμήθειά τους από το εξωτερικό, θα σας παρακαλούσαμε ?στο μέτρο του δυνατού? να εξυπηρετείτε τα φαρμακεία με γνώμονα τη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών τους και όχι την πλήρη εκτέλεση των συνταγών τους ή τη δημιουργία αποθέματος λόγω των ελλείψεων»!
Οι αιτίες
Γνώστες της φαρμακευτικής αγοράς αποδίδουν τις ελλείψεις σε τέσσερις παράγοντες: Στην κρίση και στις μειωμένες (κατά καιρούς) παραδόσεις φαρμάκων. Στο ότι βγαίνει ο χρόνος και οι εταιρείες δεν θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση των παραδόσεων.
Καθοριστικός παράγοντας είναι η επικείμενη έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, με την οποία επέρχονται μειώσεις στο σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Το πιο σημαντικό αίτιο είναι οι «παράλληλες» εξαγωγές φαρμάκων, οι οποίες διευκολύνονται από τη διαφορά που έχουν οι ελληνικές με τις ευρωπαϊκές τιμές.
Η διαδικασία
Πρόκειται για εισαγόμενα φάρμακα, τα οποία επανεξάγονται από φαρμακαποθήκες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου η τιμή τους είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη. Η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη, αλλά δεν τη θέλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για ευνόητους λόγους. Οδηγεί, παράλληλα, σε ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά από την οποία γίνεται επανεξαγωγή.
Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκτιμά ότι οι «παράλληλες» εξαγωγές αφορούν το 7% της συνολικής αξίας των φαρμάκων που διατίθενται στη χώρα μας. Η αξία τους είναι κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι 1,9 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος συνέδεσε χθες ευθέως τις ελλείψεις με τις «παράλληλες» εξαγωγές. Κάλεσε, δε, το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ελέγξουν τις παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των «παράλληλων» εξαγωγών, το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση