GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο αποτελεσματικό αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο κατά της θρόμβωσης

Μια νέα δραστική αντι-αιμοπεταλιακή ουσία που εμποδίζει γρήγορα τον σχηματισμό θρόμβων στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να αυξάνει το...


Μια νέα δραστική αντι-αιμοπεταλιακή ουσία που εμποδίζει γρήγορα τον σχηματισμό θρόμβων στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγία, δοκίμασε ένας ελληνο-αμερικανός επιστήμονας. Το φάρμακο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ασθενείς που κάνουν αγγειοπλαστική και άλλες παρόμοιες καρδιολογικές επεμβάσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Αθαν Κουλιόπουλο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology" (Αρτηριοσκλήρυνση, Θρόμβωση και Αγγειακή Βιολογία) του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.
Η ουσία ΡΖ-128 χορηγήθηκε σε 31 ασθενείς ηλικίας 43 έως 74 ετών, σε διάφορες δοσολογίες. Μερικοί είχαν στεφανιαία νόσο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για σχηματισμό αρτηριακής πλάκας (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση, διαβήτη, κάπνισμα κ.α.). Πολλοί ασθενείς έπαιρναν ήδη φάρμακα.
Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλυτερη ποσότητα του φαρμάκου ΡΖ-128 έπαιρνε ένας ασθενής, τόσο μειωνόταν ο σχηματισμός των αιμοπεταλίων, που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία θρόμβου, αν συγκολληθούν μεταξύ τους. Στις μεγαλύτερες δόσεις η δραστική ουσία «μπλόκαρε» το 80% έως 100% της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.
Επιπλέον, η δράση του φαρμάκου είναι άμεσα αναστρέψιμη, καθώς εξαφανίζεται από το αίμα των ασθενών σε λίγες μέρες απο την χορήγησή του. Αυτό μειώνει την πιθανότητα πρόκλησης επικίνδυνης -και πιθανώς θανατηφόρας- αιμορραγίας στον ασθενή, γι' αυτό οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το φάρμακο ασφαλές.
Τα υπάρχοντα αιμοπεταλιακά φάρμακα, σε συνδυασμό με ασπιρίνη, αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αν ένας ασθενής πρέπει να κάνει χειρουργική επέμβαση ενόσω παίρνει αυτά τα φάρμακα, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο.
Όπως είπε ο Κουλιόπουλος, το ΡΖ-128 είναι μοναδικό, επειδή μπορεί να δράσει άμεσα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μετά τις αρχικές κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας του φαρμάκου, θα ακολουθήσουν νέες δοκιμές σε 600 ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *