Έντονες αναμένεται να είναι οι διαβουλεύσεις το τρέχον Σαββατοκύριακο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ...
Έντονες αναμένεται να είναι οι διαβουλεύσεις το τρέχον Σαββατοκύριακο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ενώ σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει αύριο βρίσκεται το Euro Working Group, το οποίο και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup.
Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Χθες πραγματοποιήθηκε μια εξάωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής). Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται, εάν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών με τους θεσμούς, αργά σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση