Φουντώνει το "φλέρτ" μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με φόντο τη συγκρότηση του λεγόμενου μεγάλου τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς.
Η κινητικότητα είναι έντονη τα τελευταία 24ωρα, με αρκετά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι να εκφράζονται θετικά για σύμπλευση των κομμάτων και των κινήσεων του ευρύτερου χώρου, ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης παραμένει επιφυλακτικός.
Ο κ. Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της ζωντανής συζήτησης που είχε με τους εθελοντές του Κινήματος για το συνέδριο του Δεκεμβρίου, απάντησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και ήταν κατηγορηματικός: "Γίναμε κόμμα, επειδή δεν θέλουμε να είμαστε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Το να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα –στον εκλογικό νόμο επί παραδείγματι- μπορεί να γίνει. Το να πάμε να σταθούμε δίπλα τους και να συζητήσουμε για το πώς θα γίνουμε ένα δεν υπάρχει καν στο μυαλό μας. Εμείς με το παλιό δεν θα γίνουμε ένα".
Αντίθετα ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης δήλωσε πως "οι δύο χώροι δεν είναι τόσο πολύ μακριά και μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος". Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", είπε μεταξύ άλλων ότι "Η χώρα έχει ανάγκη να ορθοποδήσει και γι' αυτό η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας είναι επίκαιρη". Αναφερόμενος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συγκροτηθεί ο ευρύτερος χώρος της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Οι προσπάθειες που θα γίνουν δεν θα πρέπει να βασιστούν στη λογική της "συγκόλλησης" σημείωσε και πρόσθεσε: "δεν μπορεί να υπάρξει η λογική της συγκόλλησης, είμαστε 4 εσείς 6 πάμε να γίνουμε 10".
Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αναγεννητική για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποτυχίας, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, αλλά -όπως υπενθύμισε- δεν είχαν αποτέλεσμα. "ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι τόσο κοντά ώστε να καίγονται και τόσο μακριά ώστε να παγώνουν" κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος λέει "ναι" στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι και υπογραμμίζει ότι δεν είναι καθόλου πρόωρη η συζήτηση για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.
Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" είπε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. "Όμως πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε το πολιτικό διακύβευμα. Να υπάρξει ο μετασχηματισμός αυτών των κομμάτων σε μια μεγάλη παράταξη" τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου, η ίδια η η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά έκανε την Τετάρτη νέο άνοιγμα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, μιλώντας στην ημερίδα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση. "Eίναι ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Να αφήσουμε όλοι τους εγωισμούς και την αναζήτηση "ρόλων" και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η πρόσκληση είναι από μένα καθαρή και ανοιχτή και συνεχής", είπε, προσθέτοντας ότι ζητάει τη συμμετοχή όλων όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό σοσιαλιστικό δημοκρατικό πολιτικό χώρο. Προανήγγειλε προγραμματική συνδιάσκεψη τους επόμενους μήνες με τη συμμετοχή των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, χαρακτηριστική ήταν η δήλωσητου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος δήλωσε ότι "η ανάγκη για έναν ισχυρό τρίτο πόλο από τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) και το ΠΟΤΑΜΙ είναι επείγουσα". Ο κ. Μαργαρίτης εκτίμησε ότι είναι θετικό να υπάρχει μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα και πολιτικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας: "Ως ΔΗΜΑΡ επιμένουμε στην ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Οι κομματικές περιχαρακώσεις δεν βοηθούν σε δύσκολες εποχές όπου η χώρα χρειάζεται ένα μαζικό, ισχυρό ρεύμα της προοδευτικής παράταξης μέσα στην ελληνική κοινωνία".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση