Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσ...
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Όσον αφορά στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου.
Παράλληλα, υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της σταθερότητας της Αιγύπτου. Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι είναι η χώρα-«κλειδί» για το θέμα της μετανάστευσης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι μηχανισμοί μετεγκατάστασης, επανεγκαταστασης και επανεισδοχής.
Εξάλλου, διπλωματικές πηγές από το Λουξεμβούργο σημείωναν ότι η επιδιωκόμενη συνεργασία με την Τουρκία είναι προφανές ότι δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Έλαβαν, επίσης, μέρος οι επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, Γιοχάνες Χαν, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).
Τα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Επίσης, εξετάστηκε η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση