Βαρύ χτύπημα στην κατοικία φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή, για την ψήφιση των προαπαιτούμενων από...
Βαρύ χτύπημα στην κατοικία φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή, για την ψήφιση των προαπαιτούμενων από το τρίτο μνημόνιο. Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ακινήτων, με αύξηση του φόρου στα ενοίκια, ακόμα και στα ανείσπρακτα, αναδρομικά από την 1-1-2015, ενώ καταργούνται και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο:
ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει από φέτος και για το εισόδημα που δεν εισπράττει από το ενοίκιο
ταυτόχρονα αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκιο από 11% σε 15% για κάτω από 12.000 ετησίως και σε 35% αντί 33% για πάνω από 12.000 ευρώ.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια και θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν το επόμενο έτος.
Ουσιαστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα ενοικιάζουν το χτύπημα είναι διπλό καθώς αυξάνεται ο φόρος και καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Σχέδιο για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου σε συνδυασμό με την ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και σήμερα πληρώνουν ελάχιστο φόρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχεδιάζεται αφορολόγητο όριο το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ, ενώ οι αρχικές σκέψεις έκαναν λόγο για όριο στις 50.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία, με την προϋπόθεση όμως ότι η αντικειμενική αξία της δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή τα 150.000 ευρώ.
Ωστόσο, το σενάριο για αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς σε αυτή την περίπτωση το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο και μοιάζει δυσπρόσιτος ο δεδομένος στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Για τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερη αξία από το όριο που θα τεθεί πάντως, η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης. Παράλληλα,το σχέδιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν, ώστε να μη μειωθεί ο συνολικός στόχος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.
Τους τρόπους με τους οποίους θα φορολογηθούν τα ακίνητα Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό αναζητούν παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε Έλληνες ανήκουν 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο. Στη συνέχεια πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στην ακίνητη ιδιοκτησία και σε άλλες χώρες, για τις οποίες ωστόσο οι ιδιοκτήτες θα απαιτηθεί να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν σε άλλες χώρες σε ειδικό έντυπο. Παράλληλα, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές για να μπορέσουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία, θα ζητήσουν και αντίστοιχα στοιχεία από τρίτες χώρες, στα πρότυπα αντίστοιχων αιτημάτων ανταλλαγής πληροφοριών όπως π.χ. για τις καταθέσεις στην Ελβετία.
Αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας
Στελέχη του υπουργείου οικονομικών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες καταλήγουν στην απόφαση να πληρώνουν περισσότερα όσοι απέκτησαν πρόσφατα Ι.Χ. μεγάλης εμπορικής αξίας και πληρώνουν λίγα τέλη, λόγω χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Στο τραπέζι έχει πέσει σενάριο προβλέπει την αύξηση πάνω από 50% στα τέλη για αυτοκίνητα που εκπέμπουν πάνω από 161 ή 181 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Και αυτό γιατί, λόγω των νέων, πιο φιλικών στο περιβάλλον κινητήρων, ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο μπορεί να πληρώνει ακόμη και τα μισά τέλη από ένα σύγχρονο οικογενειακό αυτοκίνητο.
Επίσης, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια αύξηση τελών για νέα ΙΧ (μετά από 2010) με υψηλότερες εκπομπές ρύπων και μια λελογισμένη μείωση για παλαιότερα ΙΧ (πριν 2010) μικρομεσαίου κυβισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση