H επανεκλογή Τσίπρα αποτελεί ράπισμα στο κατεστημένο, υποστηρίζει ο Γκρέγκορ Γκίζι, απερχόμενος πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς σε συνέντευξ...
H επανεκλογή Τσίπρα αποτελεί ράπισμα στο κατεστημένο, υποστηρίζει ο Γκρέγκορ Γκίζι, απερχόμενος πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς σε συνέντευξη στην DW, ενώ για την ήττα Λαφαζάνη προειδοποιεί: "Υπάρχουν πάντα εξυπνάκηδες".
Όχι, δεν συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό ο Γκρέγκορ Γκίζι. Υπέθεσε ότι θα έχει τόσα πολλά να συζητήσει και να διευθετήσει μετά από μια τόσο «εκκωφαντική» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς προτίμησε να του γράψει συγχαρητήρια επιστολή. Ήδη την περασμένη Παρασκευή, στην τελευταία προεκλογική ομιλία του Τσίπρα στο Σύνταγμα, ήταν και ο ίδιος εκεί, μίλησε σε ένα ενθουσιώδες κοινό και πήρε γεύση για το τι θα επακολουθούσε. Τι ήταν όμως αυτό που ακολούθησε; Μια «ορθή απάντηση» προς τη γερμανική κυβέρνηση ή μια τιμωρία για τον Τσίπρα, αφού θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που αποτασσόταν μετά βδελυγμίας;
Ηχηρό ράπισμα
«Καταρχήν είναι ένα πραγματικό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση», απαντά ο Γκρέγκορ Γκίζι. «Διότι ήθελε να παραγκωνίσει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε. Έχουμε 19 κυβερνήσεις υπεύθυνες για το ευρώ. Οι 18 είναι νεοφιλελεύθερες και μια εξαίρεση που έρχεται από την Ελλάδα, κάτι που βρίσκω ωραίο. Εάν η γερμανική κυβέρνηση κατάφερνε να μην επανεκλεγεί η κυβέρνηση Τσίπρα, θα ήταν βαριά ήττα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, που σημαίνει ότι θα πρέπει ο Τσίπρας να συνεχίσει – και εδώ έχετε δίκαιο – θα είναι δύσκολο να το κάνει με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά θα μπορέσει να περάσει άλλα σημαντικά πράγματα».
Δεν είναι αντιφατική όμως η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος όταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο φέρνει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ για να τερματίσει την πολιτική λιτότητας και των μνημονίων και εννέα μήνες αργότερα τον εμπιστεύεται και πάλι για να υλοποιήσει την πολιτική λιτότητας;
Θύμωσαν Μέρκελ και Σόιμπλε
«Όχι, απλά οι άνθρωποι είναι έξυπνοι», υποστηρίζει ο Γκίζι στην DW. «Ξέρουν ότι με μιαν άλλη κυβέρνηση θα υποφέρουν περισσότερο και ότι ο Τσίπρας πήρε όσα μπορούσε να πάρει. Φυσικά είναι λάθος όσα ζητούν η Ευρώπη και η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα (…) Αλλά δεν κατεβαίνει κανείς στην πολιτική επειδή έχει να αντιμετωπίσει ευκολίες. Το πόσο έξυπνα ψήφισαν οι Έλληνες αποδεικνύεται από το ό,τι παρά τις εξελίξεις εμπιστεύτηκαν και πάλι τον Τσίπρα και το κόμμα του. Αυτό με καθησυχάζει σε σχέση με την εξυπνάδα των Ελλήνων».
Ο απερχόμενος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Η Αριστερά» υποστηρίζει ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε πρέπει να θύμωσαν με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά τους έπρεπε, όπως λέει. Και αναγνωρίζει τη δυσκολία του νέου Έλληνα πρωθυπουργού να πρέπει να υλοποιήσει μια λανθασμένη κατά τη γνώμη του πολιτική λιτότητας, την οποία υπέγραψε και τον δεσμεύει. Από την άλλη όμως ο Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, να φορολογήσει τους πλούσιους, να ενισχύσει την αρχή κατά της φοροδιαφυγής, το κτηματολόγιο και κυρίως να πατάξει τη διαφθορά, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
«Εξυπνάκηδες»
Για την παταγώδη αποτυχία του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Γκρέγκορ Γκίζι φαίνεται πως τη θεωρούσε δεδομένη. «Βλέπετε, υπάρχουν πάντα εξυπνάκηδες που σκέπτονται ότι είναι πιστοί στην ιδεολογία και στις αρχές τους από κάθε άποψη και χαράσσουν τον δικό τους δρόμο. Γι' αυτό και απέτυχαν, όπως εκ των υστέρων είδαμε. Είναι ο λάθος δρόμος και ελπίζω να βγάλουν τα διδάγματά τους και άλλοι αριστεροί από άλλες χώρες».
Ο Γκρέγκορ Γκίζι ελπίζει σε άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης για την υλοποίηση των υπεσχημένων. Για τον Τσίπρα, το να συνεχίσει τις πιέσεις σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, «θα ήταν η επόμενη επιτυχία του», όπως λέει. Και επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει διάσκεψη για το χρέος, όχι μόνο το ελληνικό αλλά όλης της ευρωζώνης, που είναι «αφόρητα υψηλό».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση