Εντυπωσιακές εικόνες από τον πλανήτη Πλούτωνα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Οι εικόνες είναι σαγηνευτικές αλλά και απόκοσμες και δείχ...
Εντυπωσιακές εικόνες από τον πλανήτη Πλούτωνα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Οι εικόνες είναι σαγηνευτικές αλλά και απόκοσμες και δείχνουν την ατμόσφαιρα αλλά και την επιφάνεια του πλανήτη και η NASA υπόσχεται ότι θα "νιώσετε σαν να είστε εκεί" καθώς είναι πολύ κοντινές ενώ η γωνία λήψης είναι σαν να κρατά τη μηχανή ανθρώπινο χέρι.
Οι εικόνες βέβαια δεν είναι από κάποιο φωτογράφο αλλά από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA. Το New Horizons τράβηξε τις φωτογραφίες αυτές τον Ιούλιο όταν βρέθηκε πολύ κοντά στον έσχατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Καθαρά φαίνονται τα σύννεφα, οι παγετώνες και τα βουνά του σκοτεινού, μακρινού πλανήτη. Οι επιστήμονες λένε ότι ο Πλούτωνας είχε τελικά "απρόσμενα γήινο πρόσωπο".
Το πανόραμα του Πλούτωνα, που καλύπτει μια έκταση ξηράς 1.250 χιλιομέτρων, σχεδόν τον μισό πλανήτη, τραβήχτηκε από την κάμερα της διαστημοσυσκευής σε απόσταση 18.000 χλιομέτρων από την επιφάνειά του.Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Εντυπωσιακές παγωμένες οροσειρές ύψους 3,5 χιλιομέτρων, μεγάλες πεδιάδες σκεπασμένες απο χαμηλή ομίχλη, θεαματικά ηλιοβασιλέματα και εκτεταμένοι "εξωτικοί" παγετώνες από άζωτο είναι μερικά από αυτά που προστέθηκαν στις γνώσεις μας για τον μακρινό νάνο πλανήτη - και έπεται συνέχεια.
Οι επιστήμονες της NASΑ δήλωσαν ότι η κατ' αρχήν μελέτη της πλουτώνειας ατμόσφαιρας δείχνει περιοδικές αλλαγές του καιρού όπως στον δικό μας πλανήτη. Αντίθετα όμως με τη Γη, οι πάγοι του Πλούτωνα πιθανότατα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από άζωτο και άλλα εξωτικά υλικά, παρά από νερό.
Πάντως, αν και έχουν άλλη σύνθεση, οι εκτεταμένοι παγετώνες του μακρινού νάνου πλανήτη μοιάζουν εξωτερικά πολύ με αυτούς της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Φαίνεται να τροφοδοτούνται συνεχώς από έναν κύκλο αζώτου, ανάλογο του υδρολογικού κύκλου στη Γη.
Μόνο που αντί να εξατμίζεται το νερό των ωκεανών, να ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και μετά να επιστρέφει με την μορφή βροχής, η οποία τελικά γίνεται πάγος, στην περίπτωση του Πλούτωνα κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το άζωτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση