Τρόπους να καθησυχάσει τον πλανήτη αναζητά η πολιτική ηγεσία στην Κίνα μπλεγμένη στην αντίφαση ανάμεσα στο άνοιγμα στους ανέμους της αγορά...
Τρόπους να καθησυχάσει τον πλανήτη αναζητά η πολιτική ηγεσία στην Κίνα μπλεγμένη στην αντίφαση ανάμεσα στο άνοιγμα στους ανέμους της αγοράς και στη συγκέντρωση ισχυρών εξουσιών σε κλίμα κρίσης οικονομικής και πολιτικής.
Η αξιοπιστία των κινεζικών οικονομικών στοιχείων, όπως και στην Ελλάδα όταν ξέσπαγε η κρίση, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για παρατεταμένη ύφεση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει το Reuters.
Υπό αυτό το πρίσμα η στατιστική αρχή της Κίνας NBS ανακοίνωσε ότι άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του τριμηνιαίου ΑΕΠ, σε μια κίνηση που τη χαρακτηρίζει ως βήμα προς την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων και τη βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών στοιχείων.
Τον Ιούλιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 7,0%, στα ίδια επίπεδα με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ήταν χαμηλότερος.
Πλέον, η Κίνα υπολογίζει το ΑΕΠ βάσει της οικονομικής δραστηριότητας κάθε τριμήνου προκειμένου να καταστήσει τα στοιχεία «περισσότερο ακριβή στον υπολογισμό της εποχικής οικονομικής δραστηριότητας και περισσότερο ευαίσθητα στην καταγραφή πληροφοριών για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις», ανέφερε η NBS. Προηγουμένως, τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ προέκυπταν από σωρευτικά στοιχεία αντί για την οικονομική δραστηριότητα του συγκεκριμένου τριμήνου, ανέφερε η NBS.
Η NBS είπε ότι θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, που αναμένονται στις 19 Οκτωβρίου, βάσει της νέας μεθοδολογίας.
Το «κινέζικο όνειρο» είναι ένα από τα βασικά συνθήματα του προέδρου Ξι Γινπινγκ. Έτσι, όταν οι μετοχές ξεκίνησαν να πέφτουν, η κυβέρνηση παρενέβη ενεργά για να υποστηρίξει την αγορά. Πίσω από αυτές πολιτικές αμφιταλαντεύσεις βρίσκεται ένα μεγαλύτερο ερώτημα.
Ο Ξι, όπως και οι προκάτοχοι του, υποτίθεται ότι είναι προσηλωμένος στο να απομακρύνει την Κίνα από το μοντέλο που την έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να αλλάξει τον προσανατολισμό του από υψηλές επενδύσεις – υψηλές εξαγωγές σε αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.
Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Η ανάπτυξη της Κίνας μετά την Μεγάλη Ύφεση του 2008-09 έχει χρηματοδοτηθεί από το αυξανόμενο χρέος, το οποίο αυξήθηκε από το 130 στο 280% του ΑΕΠ σε αυτή την περίοδο. Στο χρηματιστήριο και στα ακίνητα έχουν δημιουργηθεί φούσκες. Η κινέζικη ηγεσία προσπαθεί να απεξαρτήσει την οικονομία από τις επενδύσεις και τον δανεισμό χωρίς να βυθιστεί στην ύφεση. Το αποτέλεσμα είναι επιβράδυνση της ανάπτυξης που επηρεάζει όλο τον πλανήτη.
Δείτε επίσης
Ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τα "μαξιλάρια" της Fed
FT: Το φαινόμενο της "πεταλούδας" και η Ελλάδα
Ποντάρει στις διεθνείς "ενέσεις" το χρηματιστήριο
Ελπίδες στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες ντοπάρουν τις αγορές
G20: Ένα βήμα μπρος... δυο βήματα πίσω η ανάκαμψη - ΒΙΝΤΕΟ
Βαρίδια made in China πιέζουν ξανά τις αγορές
Σόιμπλε: Κίνδυνος νέας φούσκας από την ΕΚΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση