Νεκρά, ύστερα από κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων κυανίου, εντοπίστηκαν συνολικά 13 ζώα -επτά αλεπούδες και έξι σκυλιά- στην περιοχή με...
Νεκρά, ύστερα από κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων κυανίου, εντοπίστηκαν συνολικά 13 ζώα -επτά αλεπούδες και έξι σκυλιά- στην περιοχή μεταξύ Σιδηρώ και Κυριακής στον Έβρο.
Τα άτυχα ζώα, καθώς και 20 φόλες, εντόπισε η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της WWF, που εδρεύει στη Δαδιά, στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν επισκέφθηκε την εν λόγω περιοχή, κατόπιν ενημέρωσης από κατοίκους για την ύπαρξη δολωμάτων και πολλών νεκρών ζώων.
Άμεσα στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο του δασαρχείου, που κλήθηκε από τη WWF, προκειμένου να καταγράψει τα δολοφονημένα ζώα (όλα σε κατάσταση πολύ προχωρημένης σήψης, καθώς εκτιμάται ότι πέθαναν πριν από μία ή δύο εβδομάδες) και να παραλάβει τις φόλες που είχαν συλλέξει κάτοικοι του χωριού προτού καταναλωθούν από ζώα. Οι φόλες, άλλες παλιές και άλλες φρέσκιες, βρέθηκαν κυρίως σε διασταυρώσεις δασικών δρόμων.
Η ομάδα ανίχνευσης της WWF μετέβη και στο Πρωτοκκλήσι, ύστερα από πληροφορία βοσκού ότι έχασε τρία τσομπανόσκυλα, τα δύο εκ των οποίων βρέθηκαν, επίσης, δηλητηριασμένα και σε προχωρημένη σήψη σε παρακείμενη ρεματιά.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος WWF Ελλάς Έβρου, Θεοδώρα Σκαρτσή, τα περιστατικά δηλητηρίασης έλαβαν χώρα και εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 (συγκεκριμένα στο SPA GR1110010 ορεινός Έβρος-κοιλάδα Δερείου), περιοχή σημαντική για την τροφοδοσία των γυπών, καθώς διατηρεί ακόμη αρκετή κτηνοτροφία, αλλά και χώρο αναπαραγωγής σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο χρυσαετός.
Η κ. Σκαρτσή επισημαίνει ότι η ζημιά σε σκύλους εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συνέπεια αυτών των μαζικών δηλητηριάσεων είναι η έκθεση των κοπαδιών σε επιθέσεις λύκων, λόγω της απώλειας των σκύλων φύλαξης για μεγάλη περίοδο, έως ότου τα νέα τσοπανόσκυλα μεγαλώσουν και εκπαιδευτούν.
Εκφράζει ακόμη την ανησυχία πως η επανάληψη μιας τέτοιας πρακτικής μέσα στα χρόνια δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Οι επαναλαμβανόμενες θανατώσεις αφήνουν τα κοπάδια ευάλωτα σε επιθέσεις λύκου και τους βοσκούς θυμωμένους και ενάντια στο λύκο και ενάντια στους παράνομους κυνηγούς, τους οποίους θεωρούν υπαίτιους των μαζικών δηλητηριάσεων. Με τη σειρά τους, οι βοσκοί μπορεί να προβούν σε αυτοδικία για την εξολόθρευση του λύκου, πιθανά με δολώματα, με αποτέλεσμα τη συνέχιση του φαύλου κύκλου, με αρνητικές συνέπειες τόσο στα άγρια όσο και κατοικίδια είδη ζώων, σημειώνει η κ. Σκαρτσή.
Η υπεύθυνη προγράμματος WWF Ελλάς Έβρου σημειώνει, επίσης, ότι θα πρέπει να ενταθεί η φύλαξη της υπαίθρου προκειμένου να προλαμβάνονται οι δηλητηριάσεις, να εντοπιστούν οι παράνομοι χρήστες, που σπέρνουν το θάνατο σε άγρια ζώα και ζώα εργασίας και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, λόγω της εκτενούς χρήσης των επικίνδυνων δολωμάτων κυανίου και εγκατάλειψής τους για καιρό στην ύπαιθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση