Την πιο θερμή διετία στα χρονικά διανύει ο πλανήτης , με το παγκόσμιο θερμόμετρο να ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, χάρη σε ένα...
Την πιο θερμή διετία στα χρονικά διανύει ο πλανήτης, με το παγκόσμιο θερμόμετρο να ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, χάρη σε έναν συνδυασμό φυσικών φαινομένων και, προφανώς, του ανθρώπινου παράγοντα και των αερίων του θερμοκηπίου.
Ωστόσο, τη στιγμή που ο κόσμος θα θερμαίνεται, η Ευρώπη θα έχει πιο ψυχρά και ξηρά καλοκαίρια, αλλά και βαρύτερους χειμώνες για περίπου μία δεκαετία ακόμη.
Η διαφορά αυτή δεν ξαφνιάζει τους επιστήμονες, που έχουν παρατηρήσει ότι μπορεί να οφείλεται στη φυσική κατά τόπους διαφοροποίηση, αλλά ακόμη και στην ίδια την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε θεωρείται το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, με τη μέση θερμοκρασία να κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, δηλαδή 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.
Η επόμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα σπάσει εκ νέου το «κοντέρ».
Αυξάνεται συνεχώς
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, με την τελευταία δεκαπενταετία να σημειώνονται κάθε χρόνο νέα ρεκόρ.
Τη δεκαετία 2001-2010 η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξήθηκε κατά 0,47 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2015 είναι η 39η συνεχόμενη χρονιά με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου.
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):
Η διαφορά θερμοκρασίας της τάξης της μισής μονάδας μοιάζει ασήμαντη, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ουσιαστική: είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χίλια χρόνια οι διακυμάνσεις ήταν κάτω του ενός βαθμού Κελσίου, ενώ το τέλος της Εποχής των Παγετώνων σήμαινε μια διαφορά μόλις 3-8 βαθμών Κελσίου.
Κι όμως προκάλεσε το λιώσιμο πάγων πάχους 3-4 χλμ. και την άνοδο των υδάτων κατά 120 μέτρα.
Η έρευνα της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνει ότι συντελούνται αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα, με τα αέρια του θερμοκηπίου να ενισχύουν τα φυσικά φαινόμενα.
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):
Το Ελ Νίνιο
Το Ελ Νίνιο θα προκαλέσει άνοδο της μέσης θερμοκρασίας με ξηρασίες στη Νότια Αφρική, την Ανατολική Ασία και τις Φιλιππίνες, και ταυτόχρονα θα φέρει καταρρακτώδεις βροχές στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το World Climate Organization, δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί κατά επιπλέον 0,3 έως 0,7 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 2016-2035.
Ακόμη πιο μακροπρόθεσμα, εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή, ενώ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο ακόμη και για άνοδο 4 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100 εάν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές ρύπων.
Η Ελλάδα διατήρησε... τη θερμοκρασία της
Ανεπηρέαστη από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του 2015 έμεινε η Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος και υποδιευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, «από τη γενική εικόνα που έχουμε, προκύπτει ότι στη χώρα κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα δεν εκδηλώθηκαν ακρότατα επεισόδια ζέστης. Το μόνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τον Σεπτέμβριο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας κατερρίφθησαν ρεκόρ θερμοκρασιών για την εποχή που ίσχυαν ακόμη και επί έξι δεκαετίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση