GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλη έκπληξη! Γιατί η γερμανική "Bild" κυκλοφόρησε χωρίς φωτογραφίες...

Ένα ιδιάζον μιντιακό εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και μία από τις πλέον εμπορικές στον ...

Ένα ιδιάζον μιντιακό εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και μία από τις πλέον εμπορικές στον πλανήτη. Παρότι ονομάζεται "Bild" ("Εικόνα"), εκδόθηκε  σήμερα χωρίς φωτογραφίες. Το ίδιο συνέβη  και για το site της....

Πώς θα ήταν η δημοσιογραφία χωρίς φωτογραφίες; Θα σας άρεσε ένα site ή μια εφημερίδα μόνο με κειμενικό περιεχόμενο;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει σήμερα η θεωρούμενη "ναυαρχίδα" του κιτρινισμού. Η Bild έχει δεχθεί οξύτατη κριτική και για τις φωτογραφίες που δημοσιεύει, μεταξύ άλλων. Οι πολέμιοι της Bild έχουν κατηγορήσει την εφημερίδα για καταστρατήγηση κάθε κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και για θεματική προσέγγιση στον βωμό των πωλήσεων και μόνο, με τα δικαιώματα των ανά διαστήματα απεικονιζόμενων, να πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Το όλο debate σχετικά με τη "δύναμη της εικόνας" και με το πόσο και πότε πρέπει να χρησιμοποιείται, άνοιξε μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του νεκρού αγοριού από τη Συρία που συγκλόνισαν τον πλανήτη. Πολλοί μίλησαν για "ανθρωποφαγία", άλλοι για αναγκαιότητα στην υπηρεσία της ενημέρωσης.

Ήταν απαραίτητο να δημοσιεύσει η Bild τη φωτογραφία του μικρού Aylan που βρέθηκε πνιγμένος την περασμένη εβδομάδα; Η εφημερίδα υπεραμύνεται της επιλογής της. "Ο κόσμος πρέπει να δει την αλήθεια, προκειμένου να αλλάξει".
Σήμερα λοιπόν, 8 Σεπτεμβρίου, η συντακτική ομάδα αποφάσισε να προβεί σε μία κίνηση που δεν περίμενε πραγματικά κανείς, προχωρώντας παράλληλα σε ένα "μιντιακό" εγχείρημα που περνάει αυτομάτως στην ιστορία σαν παράδειγμα προς εξέταση για το μέλλον.

Η κίνηση είναι πρωτοφανής, με την εφημερίδα να κυκλοφορεί χωρίς καμία μα καμία εικόνα στα περίπτερα της χώρας. Το αυτό ισχύει και για την ιντερνετική της εκδοχή. Οι μόνες εικόνες που εμφανίζονται είναι τα banner των διαφημίσεων.
Μπαίνοντας κανείς στο site, νομίζει αρχικά πως έχει "πέσει" ή πως έχει δεχθεί κάποια μορφή κυβερνοεπίθεσης. Δεν θα ήταν παράλογο μιας και η Bild έχει μπόλικους εχθρούς ανά τον πλανήτη.

Παρόλα αυτά, το κεντρικό άρθρο εξηγεί τα πάντα. Το μήνυμα είναι το εξής: "Μόνο αν δεν δει κανείς τις φωτογραφίες, μπορεί να κατανοήσει την αξία τους". Και εδώ έχουμε μια λαϊκίστικη προσέγγιση, ωστόσο ο στόχος έχει επιτευχθεί.
"Ακόμα κι ένας τυφλός έχει τις εικόνες στο μυαλό του", σημειώνει ο διευθυντής έκδοσης της Bild. "Χωρίς εικόνες, δεν υπάρχει καμία πραγματικότητα.
Στο κείμενο του, επικαλείται μάλιστα και την ελληνική γλώσσα. "Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει τη λέξη "εικόνα", με την οποία επεξηγεί την πραγματικότητα. Αυτή είναι και η δουλειά μας σαν εφημερίδα. Να απεικονίζουμε την πραγματικότητα".
Το ιστορικό πρωτοσέλιδο της 8ης Σεπτεμβρίου:

Ο Alexander von Schönburg θυμάται μάλιστα και την πρώτη εφημερίδα που έφτιαξε μόνος του ο ιστορικός ιδρυτής της Bild, Axel Springer (1912-1985) τον Φεβρουάριο του 1952.
Τότε δημιούργησε μια εφημερίδα μόνο με φωτογραφίες. Ήταν ένα κολάζ με εικόνες του Λονδίνου. Τονίζει μάλιστα, πως εφημερίδα χωρίς φωτογραφίες είναι σαν την αρχαία ελληνική τραγωδία χωρίς τον χορό.
"Η εικόνα μιλάει απευθείας στο συναίσθημα", σημειώνει. "Ο γραπτός λόγος είναι η φωνή μιλώντας στο κεφάλι του αναγνώστη".
"Η BILD έχει διατηρήσει τη βασική ιδέα του ιδρυτή της", γράφει. "Δημιούργησε μια εφημερίδα που επικοινωνεί απευθείας με τον αναγνώστη". Και δικαιολογώντας τις εικόνες που κάνουν επίκληση στο συναίσθημα του αναγνώστη, ακόμη κι αν παραβιάζονται βασικά δικαιώματα και δεοντολογίες, όπως γράψαμε παραπάνω, το άρθρο αναφέρει πως οι φωτογραφίες είναι εκείνες που εγείρουν εν τέλει τα πιο ανθρώπινα συναισθήματα μας. "Η Bild χρησιμοποιώντας τις εικόνες της, είναι πρωτίστως ανθρώπινη", ισχυρίζεται.

Οι "σταθμοί" της εφημερίδας:
-Τη δεκαετία του '60 η Bild έστρεψε την κοινή γνώμη της Γερμανίας κατά του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος και κατηγορήθηκε για τη διαμόρφωση του κλίματος που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη των φοιτητών Ρούντι Ντούτσκε (1940-1979) το 1968. Το σύνθημα που κυριαρχούσε στους αριστερούς φοιτητές ήταν "Bild hat mitgeschossen!" ("Η Bild τον σκότωσε").
-Στα τέλη της δεκαετίας του '70, η Bild υιοθέτησε σκληρή θέση, που συνεισέφερε στο κλίμα φόβου και υποψίας που κυριάρχησε τη γερμανική κοινωνία.
To μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Χάινριχ Μπελ "Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ" ("Die verlorene Ehre der Katharina Blum"), που κυκλοφόρησε το 1974 και η ομώνυμη ταινία του 1975, που σκηνοθέτησε ο Φόλκερ Σλέντορφ, παραπέμπουν στις αντιδεοντολογικές δημοσιογραφικές πρακτικές της Bild. Ο Μπελ (1917-1985) είχε δηλώσει στις αρχές της δεκαετίας του '70: "Η Bild δεν είναι κρυπτοφασιστική πλέον, ούτε φασιστοειδής, αλλά ο απόλυτος φασισμός, η πρόκληση, τα ψέμματα και η βρωμιά".
-Ο γνωστός δημοσιογράφος - ερευνητής Γκίντερ Βάλραφ δούλεψε για τέσσερις μήνες στην Bild, με το ψευδώνυμο Χανς Έσερ. Τις εμπειρίες του αποτύπωσε στα βιβλία του "Der Aufmacher" ("Κύριο Άρθρο") και "Zeugen der Anklage" ("Μαρτυρίες για την Δίωξη"). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του "Αποκαλύψεις: Κείμενα ενός ανεπιθύμητου δημοσιογράφου" ("Εnthüllungen"), με αποσπάσματα από τα δύο βιβλία του.
-Ένα από τα δημοφιλέστερα ιστολόγια στη Γερμανία, το BILDblog (www.bildblog.de), είναι ταγμένο στην αποκάλυψη των ατοπημάτων και των κατασκευασμένων "ειδήσεων" της Bild.
-Κάθε χρόνο η Bild καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις επιπλήξεις που δέχεται από το Γερμανικό Συμβούλιο Τύπου (Deutscher Presserat), για σοβαρές παραβάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
-"Για να κυβερνήσεις, χρειάζεσαι μόνο τη Bild και την τηλεόραση", φέρεται να είπε κάποτε ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *