Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν έδωσε εντολή σήμερα στα στρατεύματα της χώρας που βρίσκονται στα σύνορα να είναι έτοιμα για μάχη...
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν έδωσε εντολή σήμερα στα στρατεύματα της χώρας που βρίσκονται στα σύνορα να είναι έτοιμα για μάχη, καθώς στη χερσόνησο αναζωπυρώνεται η ένταση, έπειτα από μια σπάνια ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ.
Τα στρατεύματα του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (ΚΡΑ) που βρίσκονται στα σύνορα πρέπει να είναι "σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη και να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις" από σήμερα, διέταξε ο Κιμ Γιονγκ-ουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής που συνήλθε εκτάκτως χθες βράδυ, μερικές ώρες μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο Κορέες. Από τα πυρά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Όλα ξεκίνησαν από βλήμα σε μεγάφωνο της Νότιας Κορέας
Λίγο πριν από τις 16.00 τοπική ώρα χθες, οι Νοτιοκορεάτες εντόπισαν βλήμα πυροβολικού που είχε ριφθεί από το έδαφος της Βόρειας Κορέας προς τη δυτική πλευρά των συνόρων.Μερικά λεπτά αργότερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε και άλλες οβίδες πυροβολικού προς την κατεύθυνση του μεγαφώνου που μετέδιδε εκπομπές κατα της Πιονγιάνγκ, αλλά οι οβίδες συνετρίβησαν στη νοτιοκορεατική πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
Σε αντίποινα, οι νοτιοκορεατικές μονάδες "έριξαν δεκάδες οβίδες 155 χιλιοστών" προς το σημείο απ' όπου "ο βορειοκορεατικός στρατός είχε ανοίξει πυρ", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Η Πιονγκγιάνγκ έστειλε στη συνέχεια τελεσίγραφο 48 ωρών στη Σεούλ για να απομακρύνει τα μεγάφωνά της που μεταδίδουν προπαγανδιστικά μηνύματα στα σύνορα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει στρατιωτική δράση. Το τελεσίγραφο, που λήγει αύριο στις 11.00 ώρα Ελλάδας, απορρίφθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η μετάδοση από τα μεγάφωνα θα συνεχιστεί.
Αναζωπύρωση της έντασης
Η ανταλλαγή πυρών και το τελεσίγραφο σημειώνονται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης στη χερσόνησο, μετά την επίθεση με νάρκες κατά προσωπικού που η Σεούλ απέδωσε στην Πιονγκγιάνγκ και την έναρξη αυτή την εβδομάδα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ.
Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι τοποθέτησε τις νάρκες αυτές και σε αντίποινα διέταξε την επανάληψη του πολέμου προπαγάνδας στα σύνορα, με την επαναλειτουργία για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια μεγαφώνων εγκατεστημένων μέσα στον τομέα αυτό.
Ο βορράς αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση με τις νάρκες και απείλησε να βομβαρδίσει "αδιακρίτως" τα μεγάφωνα, αν τα μηνύματα προπαγάνδας δεν σταματήσουν στον τομέα αυτό.
Οι βορειοκορεατικές αρχές είχαν απειλήσει επίσης με στρατιωτικά αντίποινα μετά την άρνηση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον να ακυρώσουν τις κοινές ασκήσεις τους.
Η τελευταία ευθεία επίθεση κατά του νότου ήταν τον Δεκέμβριο του 2010, όταν η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει το νοτιοκορεατικό νησί Γεονπιόνγκ προκαλώντας τον θάνατο δύο στρατιωτών και δύο πολιτών της Νότιας Κορέας. Η Σεούλ είχε απαντήσει με τη ρίψη οβίδων εναντίον βορειοκορεατικών θέσεων.
Τα δύο αντίπαλα κράτη παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο μετά τον πόλεμο της Κορέας, που έληξε με μια απλή κατάπαυση του πυρός και όχι με συνθήκη ανακωχής. Εδώ και δεκαετίες, η κορεατική χερσόνησος κλονίζεται από ξαφνικές εντάσεις, που ακολουθούν σχεδόν πάντα το ίδιο μοτίβο: απειλές ολοένα και πιο έντονες από την Πιονγκγιάνγκ, στη συνέχεια αποκλιμάκωση και επιστροφή στην ηρεμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση