Δεν είναι μόνο η Ελλάδα της ευρωζώνης "προβληματική". Στο «βάλτο» παραμένει η Ιαπωνία στη σκιά της κινέζικης… υποχώρησης. Η οικ...
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα της ευρωζώνης "προβληματική". Στο «βάλτο» παραμένει η Ιαπωνία στη σκιά της κινέζικης… υποχώρησης.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ιαπωνία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έπειτα από ένα καλό πρώτο τρίμηνο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που και η ευρωζώνη επιστρέφει στη στασιμότητα παρά την "εκτύπωση" χρήματος... αλά ιαπωνικά.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.
Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από τον όμιλο οικονομικής πληροφόρησης Nikkei ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).
Τα στοιχεία αυτά ασκούν πίεση στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο οποίος προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο μέσω μίας πολιτικής που αποκαλείται "abenomics" η οποία αποτελείται από τρεις άξονες, δημοσιονομική ευελιξία, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με βάση της «εκτύπωση» χρήματος.
Ο υπουργός απηύθυνε, εξάλλου, νέα έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, κρίνοντας πως οι μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν ήταν αντίστοιχες με τα κέρδη-ρεκόρ που κατέγραψαν ως αποτέλεσμα του αδύναμου γεν.
Δείτε επίσης
FT: Το Grexit φοβούνταν από την Κίνα το βρήκαν - ΦΩΤΟ
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις για το ελληνικό χρέος
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση