Μετά τη «μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών , το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στη σύγχρονη ιστορία του, χθες εκδηλώθηκε...
Μετά τη «μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στη σύγχρονη ιστορία του, χθες εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση σε σχεδόν όλες τις μετοχές των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, πλην των τραπεζών, οι οποίες έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στο limit down.
Η κάθετη πτώση της πρώτης συνεδρίασης στο ΧΑ μετά την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) έφερε ουσιαστικά τις τιμές των blue chips στα επίπεδα που θα είχαν βρεθεί αν όλο αυτό το διάστημα της αβεβαιότητας, ακόμη και για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η αγορά λειτουργούσε κανονικά.
Έτσι χθες οι αγοραστές επέστρεψαν στις μετοχές του 25άρη, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν «παραφωνία» σε ένα κατά τ' άλλα... καταπράσινο ταμπλό, σημειώνοντας ακόμη μία πτώση της τάξης του 30%, έχοντας νέες ανεκτέλεστες εντολές πώλησης στο κλείσιμο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 659,94 μονάδες με πτώση 1,22% -η οποία οφείλεται αποκλειστικά στις τράπεζες-, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 64 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 146,1 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 129 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες και τα 12,7 εκατ. στα warrants.
Η συμπεριφορά των ξένων funds έδειξε ότι βρέθηκε ο «πάτος» για τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών αλλά και για τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 650 μονάδων (ή λίγο χαμηλότερα αν οι τράπεζες τραβήξουν πιο κάτω), ενώ για τις τραπεζικές μετοχές ίσως υπάρξουν λίγες πιέσεις ακόμη σήμερα, αλλά πλέον στις τιμές τους έχουν ενσωματωθεί αρκετά από τα πλέον δυσμενή σενάρια που σχετίζονται με τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Άλλωστε, οι ανεκτέλεστες εντολές στις τραπεζικές μετοχές -οι οποίες χθες έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά- περιορίστηκαν από τα επίπεδα των 515 εκατομμυρίων τεμαχίων στα 226 εκατομμύρια, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα limit down για τον κλάδο τελείωσαν χθες και πλέον αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη των τιμών.
Στον αντίποδα, διψήφια ποσοστά ανόδου εμφάνισαν αρκετές εταιρείες του FTSE 25, όπως π.χ. οι Lamda Development, Μέτκα και Folli Follie, δηλαδή εταιρείες με εξωστρέφεια ή που εμπλέκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως συνέβη και με άλλες εισηγμένες όπως π.χ. οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Aegean Airlines και ΕΧΑΕ για τους ίδιους λόγους.
Ωστόσο, σε μία αγορά δύο «ταχυτήτων», όχι μόνο στο ταμπλό αλλά και στη λειτουργία της λόγω των... capital controls, χιλιάδες Ελληνες μικροεπενδυτές εξακολουθούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ουσιαστική... απουσία τους από το «παιχνίδι» στο ταμπλό και ζητούν την άρση των περιορισμών και για αυτούς το συντομότερο δυνατόν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος δήλωσε χθες ότι η άρση των περιορισμών για τους επενδυτές στην Ελλάδα έχει ως «προαπαιτούμενο» την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία και την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.
ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τις τράπεζες
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έκλεισαν χθες οι τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 0,196 ευρώ με 16,33 εκατ. τεμάχια, η Eurobank στα 0,071 ευρώ με 31,4 εκατ. τεμάχια, η Alpha Bank στα 0,159 ευρώ με 31,4 εκατ. τεμάχια και η Εθνική Τράπεζα στα 0,663 ευρώ με 36,3 εκατ. τεμάχια.
Πλέον η μελλοντική τους πορεία στο ταμπλό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επικείμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση, η οποία δρομολογείται για το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς κινείται από τα 10 δισ. και φθάνει μέχρι τα 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται Ελληνα αξιωματούχο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να γίνει bail in, ούτε να επιβληθεί καμία εισφορά στους καταθέτες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι οι νυν μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και εάν δεν συμμετάσχει κανένας ιδιώτης μέτοχος στην ανακεφαλαιοποίηση, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τέλος, για την ώρα στο τραπέζι δεν έχει τεθεί θέμα δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank), το οποίο όμως δεν αποκλείεται σύντομα να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση