«Τονωτικά» ρίχνει το κινέζικο κράτος στην αγορά για να σταματήσει την κατρακύλα στο χρηματιστήριο που σκορπά ρίγη στις διεθνείς αγορές, με...
«Τονωτικά» ρίχνει το κινέζικο κράτος στην αγορά για να σταματήσει την κατρακύλα στο χρηματιστήριο που σκορπά ρίγη στις διεθνείς αγορές, μετά την εξασθένηση των πιέσεων την οποία πρόσφερε στην ευρωζώνη η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών.
Οι διεθνείς επενδυτές «φεύγουν» από την Κίνα και δηλώνουν πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την Ευρώπη καθώς οι φόβοι για ένα Grexit ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο σύμφωνα με την έρευνα του οίκου Bank of America Merrill Lynch στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές funds.
Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι οι κινεζικές μετοχές βρίσκονται ακόμα σε μια "φούσκα" παρά το ξεπούλημα του 30% από τα υψηλά του Ιουνίου και πως οι επενδυτές θεωρούν την ύφεση της Κίνας ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τις αναταράξεις με την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Μετά τη χθεσινή πτώση τους πάνω από 6%, τα κινεζικά χρηματιστήρια σημείωσαν σήμερα μεγάλες διακυμάνσεις, με τις τιμές των μετοχών να κατρακυλούν και στη συνέχεια να αυξάνονται.
Οι αγορές της Σανγκάης και της Σεντζέν υποχωρούσαν 3% στις πρωινές συναλλαγές, με τις απώλειές τους να υπερβαίνουν συνολικά το 8% από χθες, αλλά αργότερα εμφανίσθηκαν αγοραστές με κρατική στήριξη, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να κλείσει με άνοδο μεγαλύτερη από 1%.
Η σημερινή συνεδρίαση ανέδειξε ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν σχεδόν καθόλου στην προσπάθεια μηνών της κινεζικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα χρηματιστήρια, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.
Το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με άνοδο 1,2%, ενώ με άνοδο 2,2% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σεντζέν. Ο δείκτης των μετοχών μεγάλων εταιρειών και των δύο αγορών σημείωσε άνοδο 1,6%.
Η ανάκαμψη των τιμών σημειώθηκε μετά την είδηση ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα χορηγήσει περισσότερα μεσοπρόθεσμα κεφάλαια στις τράπεζες, επιπλέον της ένεσης ρευστότητας ύψους 120 δις. γουάν (19 δις. δολαρίων) που έκανε χθες στις αγορές χρήματος.
Οι τιμές κινούνται απότομα, με τις προσδοκίες της ανάληψης δράσης από την εθνική ομάδα, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στο να εξασφαλίσουν γρήγορα κέρδη, προλαμβάνοντας της επόμενη κίνησή της εθνικής ομάδας. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές παραμένουν για τα καλά στο περιθώριο, τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα και την αγορά χρήματος, καθώς οι ασταθείς αγορές και μία ζοφερή ροή οικονομικών ειδήσεων εντείνουν την ανησυχία τους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το υπουργείο Εμπορίου ενέτεινε αυτή την ανησυχία σήμερα, ανακοινώνοντας ότι οι εξαγωγές μπορεί να συνεχίσουν να μειώνονται τους επόμενους μήνες, μετά την πτώση τους κατά 8,3% τον Ιούλιο, που ήταν και η μεγαλύτερη στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η κινεζική οικονομία βρίσκεται ήδη υπό την απειλή του αποπληθωρισμού και οι αρμόδιοι για την άσκηση της πολιτικής δυσκολεύονται να αναζωογονήσουν τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Ο επίσημος στόχος του Πεκίνου είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης 7% για φέτος, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα σημερινά επίπεδα είναι πιο κοντά στο μισό του ρυθμού αυτού. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, ως σύνολο, μειώθηκαν κατά 7,2% στο πρώτο 7μηνο του 2015 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους, έναντι στόχου για αύξηση 6% που έχει θέσει το Πεκίνο για όλη τη φετινή χρονιά. «Η πιθανότητα να μειωθούν οι εξαγωγές σε ετήσια βάση κάποιους μήνες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Θα δούμε, ωστόσο, μία αύξηση των εξαγωγών για το σύνολο του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.
Το γουάν έχει υποχωρήσει 3% έναντι του δολαρίου από την προηγούμενη ημέρα της αλλαγής της ισοτιμίας του (από την κεντρική τράπεζα), αλλά αυτή η υποχώρηση αποτελεί μέρος μόνο των κερδών που είχε σημειώσει το κινεζικό νόμισμα τους τελευταίους 12 μήνες, ιδιαίτερα έναντι των νομισμάτων κύριων εμπορικών εταίρων της Κίνας, όπως η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη.
Δείτε επίσης
Έρχονται τα πρώτα 13 δισ. ευρώ του ESM
Έξι "Ελλάδες"... έφυγαν από την Ασία λόγω Κίνας
FT: Γιατί η Κίνα τρομάζει περισσότερο τον Ντράγκι από την Ελλάδα
FT: Το Grexit φοβούνταν από την Κίνα το βρήκαν - ΦΩΤΟ
Πτώση στην ευρω-παραγωγή στη σκιά της κρίσης από την Αθήνα έως το Πεκίνο
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις για το ελληνικό χρέος
Η βουτιά στο "ζωώδες ένστικτο" της Ελλάδας των μνημονίων - ΦΩΤΟ
11 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του παγκόσμιου πλούτου - ΒΙΝΤΕΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση