Ηγετικά στελέχη της γερουσίας και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους χθες για το αν η φετινή παγκόσμια έκθεση του ...
Ηγετικά στελέχη της γερουσίας και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους χθες για το αν η φετινή παγκόσμια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για την εμπορία ανθρώπων έχει υποβαθμίσει την σοβαρότητα παραβιάσεων ορισμένων χωρών για πολιτικούς λόγους, και δεσμεύτηκαν να απαιτήσουν μια πλήρη εξήγηση κατά τη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίας στη γερουσία αυτή την εβδομάδα.
Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν να διερευνηθεί γιατί στρατηγικά σημαντικές χώρες όπως η Μαλαισία και η Κούβα αναβαθμίστηκαν, από την λίστα των χειρότερων κρατών ως προς την εμπορία ανθρώπων, αφού ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς κατέγραψε πώς υψηλόβαθμοι Αμερικανοί διπλωμάτες συνεχώς ακύρωναν ή παράκαμπταν τις γνώμες ειδικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το ίδιο το υπουργείο διέψευσε ότι η βαθμολογία κρατών στην ετήσια έκθεση είχε επηρεαστεί από πολιτικούς λόγους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ επέμεινε ότι οι βαθμολογίες είναι αποτέλεσμα "εντατικής ανάλυσης" και πρόσθεσε, "Εμείς υποστηρίζουμε την διαδικασία," αλλά ομολόγησε πως οι κατηγορίες πολιτικοποίησης θα μπορούσαν να ζημιώσουν το κύρος της έκθεσης.
Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, που θα προεδρεύσει στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων αύριο η οποία εξετάζει την αναφορά του 2015, είπε, "Έχω μια σειρά από σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων". Πρόσθεσε ότι "εάν αληθεύει ότι η κυβέρνηση πολιτικοποίησε την έκθεση αυτή, οφείλει να απαντήσει αμέσως σε μια σειρά από ερωτήματα του γιατί διάλεξαν να υποβιβάσει σε σημαντικό βαθμό ένα εργαλείο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της σκλαβιάς σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, επίσης μέλος της Επιτροπής, είπε, "Αν αληθεύει, η αναφορά του Ρόιτερς επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτό που εγώ μαζί με την κοινότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων φοβόμασταν πολύ καιρό, ότι η έκθεση εμπορίας ανθρώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πολιτικοποιηθεί κατάφωρα και σκόπιμα".
Οι γερουσιαστές θα απευθύνουν ερωτήσεις αύριο στην Σάρα Σίγουολ, η οποία επιβλέπει το γραφείο ενάντια στην εμπορία ανθρώπων, ως υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για την ασφάλεια πολιτών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ρόιτερς και βάσει συνεντεύξεων με πάνω από δέκα πηγές στην Ουάσινγκτον και άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, το γραφείο αυτό που στήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να βαθμολογήσει ανεξάρτητα τις προσπάθειες κρατών να πολεμίσουν την εμπορία ανθρώπων εξαναγκάστηκε να αναβαθμίσει 14 χώρες στη φετινή έκθεση.
Μεταξύ αυτών είναι οι Μαλαισία, Κούβα, Κίνα, Ινδία, Ουζμπεκιστάν και Μεξικό, είπαν οι πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση