Από τα στρώματα στη... Βουλγαρία έχουν περάσει πλέον οι ελληνικές καταθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο χαρακτηρ...
Από τα στρώματα στη... Βουλγαρία έχουν περάσει πλέον οι ελληνικές καταθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο χαρακτηρίζει την γείτονα χώρα ως το νέο «θησαυροφυλάκιο» της Ελλάδας αφού καθώς κάθε εβδομάδα και παρά τα capital controls περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται στις βουλγαρικές τράπεζες.
«Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους εκεί» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
«Για να προστατεύσουν τα μετρητά τους από τους ελέγχους κεφαλαίων στη δική τους χώρα, οι Έλληνες κάνουν ένα μικρό ταξίδι στη γειτονική Βουλγαρία, γράφει το περιοδικό Spiegel. Χιλιάδες πολίτες έχουν ανοίξει εκεί ήδη λογαριασμούς. Επιχειρήσεις μετακινούν εκεί υποκαταστήματα ή και συνολικά τις έδρες τους. Οι αυστηροί έλεγχοι που προστατεύουν τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση, οδηγούν σε μαζική έξοδο προς τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.».
Μέχρι τώρα, περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για μεταφορά έδρας.
Το Spiegel επικαλείται μία τραπεζική υπάλληλο που εργάζεται στη Σόφια. Όπως εξηγεί, «είναι εύκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μία βουλγάρικη τράπεζα, είτε σε λέβα -το νόμισμα της Βουλγαρίας- είτε σε ευρώ. Δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία τράπεζα της Βουλγαρίας, να έχει μαζί του μία ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία του και να περιμένει δύο ώρες. Έχουμε πολλούς ξένους πελάτες, φυσικά και Έλληνες».
Προσθέτει, δε, πως ο φόβος των Ελλήνων για επιστροφή στη δραχμή είναι ένας από τους λόγους που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, για να μην χάσουν τον πλούτο τους.
Η ίδια πηγή προσθέτει επίσης πως τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τις εταιρείες, το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι αποτελούν δύο από τα ισχυρότερα κίνητρα για να μεταφέρει κανείς την έδρα του από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα βέβαια συμβάλει και το μισθολογικό κόστος το οποίο παρουσιάζεται πολύ χαμηλότερο.
Για τον οικονομολόγο του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, περίπου 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση