Kατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληρ...
Kατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, με αφορμή δημοσιεύματα για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη. Την ίδια ώρα, αποστάσεις παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κύλων, όπου αναφέρουν πως «Η κυβέρνηση ουδέποτε εκπόνησε σχέδιο Grexit ούτε είχε καμιά τέτοια πρόθεση».
Σε ανακοίνωσή της σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα στοιχεία των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματεία διαβεβαιώνει ότι τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους δηλώνει ότι έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.
Κυβερνητικές πηγές για Βαρουφάκη: Ουδέποτε εκπονήσαμε σχέδιο Grexit
«Η κυβέρνηση ουδέποτε εκπόνησε σχέδιο Grexit ούτε είχε καμιά τέτοια πρόθεση», επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, σε άτυπο επίπεδο, σχολιάζοντας τη σύσταση ομάδας εργασίας, υπό τον οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, στο υπουργείο Οικονομικών, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που επεδίωξε η κυβέρνηση είναι η καλύτερη συμφωνία μέσα στο ευρώ και προσθέτουν ότι αυτό που ζητήθηκε και όφειλε να το πράξει, ήταν να υπάρχει ένα σχέδιο σε περίπτωση που ακραίοι κύκλοι ωθούσαν σε Grexit για ενημέρωση για τις συνέπειες.
H απάντηση του Βαρουφάκη για τις αποκαλύψεις περί plan B
Ανακοίνωση με αφορμή τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη plan b εξέδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
"Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης" αναφέρει μεταξύ άλλων και συνεχίζει:
"Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη για την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας εργασίας, ο τ. Υπουργός δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές. Η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε, π.χ., έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012. Πράγματι, θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια το Υπουργείο Οικονομικών.
Από τότε που ο τ. Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνομωτούσε» για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ως προς το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Plan B με υποκλοπές και χάκινγκ», σημειώνεται ότι η σύνταξη «αμέλησε» να ζητήσει εξηγήσεις και σχολιασμό από τον κ. Βαρουφάκη πριν δημοσιεύσει ανακριβείς αναφορές σε «υποκλοπές ΑΦΜ όλων των φορολογούμενων». Έτσι, εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στην γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Ως προς την ουσία, το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών που ο τ. Υπουργός ανέφερε ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου με την εξής αναφορά:
«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις.»
Το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στο ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως.
Περιληπτικά, στην διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει".
Πανούσης για Βαρουφάκη: Χρήζουν δικαστικής διερεύνησης τα όσα ακούγονται
Άγνοια για την ύπαρξη plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι έχει ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. «Ζούμε σε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν ζούμε σε λαϊκή δημοκρατία. ‘Έχουμε Σύνταγμα και νόμους, μέχρι να αλλάξουν όλα αυτά, αυτά έχουμε και αυτά πρέπει να τηρούνται γιατί μερικοί πολιτικοί παίζουν στο όριο υπονόμευσης της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, της λειτουργίας των κομμάτων, των σχέσεων με τις φίλες χώρες, όλο αυτό που θα ήταν το κεφάλαιο περί προσβολής του πολιτεύματος. Για να μη μιλήσω για εσχάτη προδοσία…» τόνισε ο κ. Πανούσης.
«Όλα αυτά περί νομίσματος, περί ανασφάλειας του κόσμου, ότι ξαφνικά θα ανοίξει και θα δει άλλα πράγματα στο βιβλιάριό του, όλα αυτά δεν είναι απλώς προσωπικά δεδομένα ή ευθύνη υπουργών, είναι έμμεση υπονόμευση της δημοκρατίας» σημείωσε. «Αισθάνεται κανείς ότι μερικοί έχουν καθιερώσει από μόνοι τους λαϊκή δημοκρατία».
Ερωτηθείς εάν ότι όλα αυτά περί plan b του κ. Βαρουφάκη χρήζουν δικαστικής διερεύνησης είπε: «Προφανώς χρήζουν. Αλλά αυτά πράγματα αργούν. Το πρώτο στάδιο είναι η πολιτική απαξία και απαξίωση».
«Έτσι όπως καίει τον εαυτό του σε μεγάλο βαθμό ο Βαρουφάκης, είναι σαν να είχε σχέδιο, έχει σχέδιο και δείχνει σχέδιο. Η διαφορά ανάμεσα στο σχέδιο και στον δόλο δεν είναι και πολύ ευδιάκριτη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε την οποιαδήποτε ανάμειξη του Πρωθυπουργού στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς. «Ο Βαρουφάκης παίζει ένα παιχνίδι και έχει ένα ρόλο» σημείωσε.
Ο κ. Πανούσης άσκησε σκληρή κριτική και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι έχει μια «τάση να επεκτείνεται έξω από τις αρμοδιότητές της ή να τις τραβάει στα άκρα παίζοντας ρόλο οιονεί Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού, υπουργού Δημοσίας Τάξης. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση