Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε σε συνέντευξή του στο αμερικαν...
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, που προβλήθηκε σήμερα, ότι η κυβέρνηση ζητάει από τον ελληνικό λαό να "της δώσει τη δύναμη" στο δημοψήφισμα της Κυριακής ώστε "να δώσει μάχη" προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς η οποία θα είναι "βιώσιμη" αλλά και προϊόν ενός "δίκαιου συμβιβασμού".
"Το ΔΝΤ λέει, και το σέβομαι, ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας σημαίνει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν συνεχιστούν οι σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ευρώπη λέει ότι δεν θα γίνει κούρεμα του χρέους, δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση, αλλά προσφέρει λιγότερο σκληρές μεταρρυθμίσεις. Και τι παίρνει η Ελλάδα; Καμιά ελάφρυνση χρέους και πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις. Οι δύο γίγαντες συγκρούονται, και η Ελλάδα καλείται να αποδεχθεί (σ.σ. ότι δεν θα γίνουν παρά) ελάχιστα όσον αφορά το χρέος και (σ.σ. να εφαρμόσει) πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό. Και το ζήτημα δεν είναι ότι δεν είναι σωστό ηθικά, είναι πως δεν θα έχει αποτέλεσμα από οικονομική άποψη. Έτσι ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει 'όχι', να μας δώσει τη δύναμη για να δώσουμε μάχη προκειμένου να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, αλλά και αποτέλεσμα ενός δίκαιου συμβιβασμού", τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ερωτηθείς από την Αμανπούρ για ποιο λόγο γίνεται ένα δημοψήφισμα που δεν έχει ουσία, διότι η πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι έχει πλέον αποσυρθεί, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: "Η δημοκρατία έχει πάντα ουσία, νομίζω. Υπάρχει πάντα μια στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να πουν 'σεβόμαστε τις απόψεις των (σ.σ. άλλων) λαών'. Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί μια κυβέρνηση που έχει ελαφρώς διαφορετικές προτεραιότητες—κοινωνικές προτεραιότητες, οικονομικές προτεραιότητες—από τις κυρίαρχες επιλογές, τότε αυτό κλείνει την πόρτα στη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες ακροδεξιές πολιτικές. Διότι εάν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι αφού δοθεί εντολή από το λαό της Ελλάδας (σ.σ. με το δημοψήφισμα), όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί στην Ευρώπη θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια Ευρώπη στην οποία μπορεί να ψηφίζεις ό,τι θες, αλλά αυτό που θα πάρεις θα είναι πάντα οι ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία οπουδήποτε στην Ευρώπη".
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση