GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Βερολίνο αποκτά ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με στόχο τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μετα...

Το Βερολίνο αποκτά ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Με στόχο τον παραγωγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις, τον προσεχή Ιανουάριο εγκαινιάζεται το ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ "Hellas Filmbox Berlin" (HFBB), το οποίο θα πραγματοποιείται ετησίως στο Βερολίνο. Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του νεοσύστατου Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Deutsch-Griechische Kulturassoziation e.V.» (ιδρύθηκε τον περασμένο Απρίλιο), που αποτελεί μια σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης.
Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής του γερμανικού κοινού και του γερμανικού Tύπου ειδικότερα, δημιουργίες της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, προκειμένου να διευρύνει συνολικά τη ματιά, κοινού και ΜΜΕ, πάνω στην Ελλάδα. Έτσι, το γερμανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας στο πρώτο Φεστιβάλ που πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου στο Babylon, έναν από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς κινηματογράφους του ανατολικού Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών, θα προβληθούν περίπου 35 ταινίες.
Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην «Αίθουσα Βενιζέλου» του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς χαιρέτισε το νέο αυτό κινηματογραφικό θεσμό που «δένει» -όπως είπε- τον πολιτισμό με την εξωτερική μας πολιτική.
«Ο πολιτισμός αποτελεί αναμφίβολα ισχυρό εργαλείο μιας σύγχρονης πολιτιστικής διπλωματίας και γόνιμο πεδίο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της πολιτικής, ιδιαίτερα σε μία εποχή κρίσης, είναι να βρεθεί τρόπος να εκφραστεί το ανείπωτο. Αυτό συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό μέσα από τις τέχνες. Ο κινηματογράφος σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα μας, μπορεί να δώσει φωνή στο συναίσθημα. Και πολιτική χωρίς αισθήματα δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους καημούς, τους πόνους, τις ελπίδες, τις προσμονές ενός λαού παρά μόνο μέσα από την τέχνη, και ο κινηματογράφος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε διαφορετικές οπτικές της ζωής» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως στόχος είναι κάποια στιγμή το φεστιβάλ να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.
«Σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων» χαρακτήρισε τον θεσμό από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. «Σε μια εποχή που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας αμοιβαία επιφυλακτικότητα, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην εκπλήρωση της επείγουσας ανάγκης για αλληλοκατανόηση», είπε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε: «Καταλάβαμε τη μεταπολεμική Γερμανία μέσα από τις ταινίες του Φασμπίντερ, του Βέντερς, της Φον Τρότα και του Χέρτσογκ. Ανακαλύψαμε την ψυχή αυτής της χώρας, τη μεγάλη προσπάθειά της για την ανοικοδόμηση και τη δημοκρατία. Στο "Ο Ελληνας φίλος" είδαμε πώς έγινε εκεί αντιληπτό το μεταναστευτικό κύμα, στο "Γερμανία, χλωμή μητέρα" χειροκροτήσαμε μια σπαρακτική ελεγεία. Χαιρετίζω το νεοσύστατο αυτό φεστιβάλ ως ένα μικρό αντιδάνειο προς τους Γερμανούς φίλους και γείτονες στην ευρωπαϊκή κοινότητα: Όπως εμείς καταλάβαμε τη σύγχρονη Γερμανία μέσα από τον κινηματογράφο της, έτσι και εκείνη μπορεί να καταλάβει πολλά από τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας. Την εικόνα όχι μεσ' από τα δελτία ειδήσεων, αλλά την εικόνα που ταλαντούχοι δημιουργοί μετουσιώνουν σε τέχνη. Άλλωστε, ο ελληνικός κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος που αισθάνθηκε και κατέγραψε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Μεσ' από αυτόν, οι Γερμανοί θα καταλάβουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την αγωνιούσα Ευρώπη του σήμερα».
Την πρωτοβουλία χαιρέτισε και ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, Βολφγκανγκ Ρεχενχόφερ, ο οποίος μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά και για την «κάμψη» που παρατηρείται αυτή την περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. «Δυστυχώς σε αυτό έχουν συντελέσει και τα ΜΜΕ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, στο να εμβαθύνουν δηλαδή τις "παρεξηγήσεις" μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση, και να εργαστούμε όλοι μαζί προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Σε αυτό θεωρώ μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα ο πολιτισμός και ειδικότερα ο κινηματογράφος, γι' αυτό και στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία που πιστεύω πως θα έχει μεγάλη απήχηση στο γερμανικό κοινό» δήλωσε.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές και διευθυντές του φεστιβάλ, Αστέρη Κούτουλα και Μιχάλη Αργυρού, το HFBB φιλοδοξεί «να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το "Νέο Ελληνικό Σινεμά" και κατ' αυτό τον τρόπο να φωτίσει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της».
Η υποβολή ταινιών αρχίζει το Σάββατο 1η Αυγούστου, και οι κινηματογραφιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τα τμήματα του φεστιβάλ θα βρίσκονται στη σελίδα http://www.hellasfilmbox.de/el/film-submission/ .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *