GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντέρμπι! Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα...

Ντέρμπι μεταξύ του «ναι» και του «όχι», δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Δείτε αναλυτικά τι δείχνουν τέσσερις...

Ντέρμπι μεταξύ του «ναι» και του «όχι», δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Δείτε αναλυτικά τι δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις:

MRB: Προηγείται η ψήφος υπέρ του ΝΑΙ
Η ψήφος υπέρ του ΝΑΙ προηγείται με βραχεία κεφαλή: 43,3% ΝΑΙ, 42,9% ΟΧΙ και 13,8% αδιευκρίνιστη ψηφος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB.
Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερη πόλωση τόσο στους ψηφοφόρους του ΝΑΙ όσο και του ΟΧΙ. Το τελευταίο 24ώρο έκλεισε η ψαλίδα μεταξύ των δύο επιλογών.
Έτσι, η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η MRB ειναι η εξής:
50,2% ΝΑΙ και 49,8% ΟΧΙ.
Δηλαδή, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αβέβαιο, δεδομένου μάλιστα ότι η εκτίμηση της MRB έχει στατιστικό σφάλμα +_2,7%.
Σημαντικό είναι ωστόσο ότι πλειοψηφούν αυτοί που προβλέπουν νίκη του ΝΑΙ. Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΝΑΙ:
43,8% ΝΑΙ και 40,3% ΟΧΙ.
Μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες το περιβάλλον παραμένει ιδιαιτέρως ρευστό και πολωμένο.
Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε σε δείγμα 1325 ατόμων το διάστημα 2-3 Ιουλίου.

GPO: Οριακή διαφορά μεταξύ ΝΑΙ και ΟΧΙ
Οριακή είναι η διαφορά μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για το δημοψήφισμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η GPO για το MEGA από την 1η έως την 3η Ιουλίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.453 ατόμων.
Οι πολίτες δηλώνουν πως θα ψηφίσουν σίγουρα ή προσανατολίζονται προς το ΝΑΙ σε ποσοστό 44,1%, ενώ σίγουρα ή μάλλον ΟΧΙ επιλέγει το 43,7%. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη σε ποσοστό 75,2%, ενώ το “όχι” επιλέγει το 23,5%.
Ως προς τη σιγουριά της απόφασής τους για ΝΑΙ ή ΟΧΙ οι πολίτες απάντησαν ως εξής:
Σίγουρα ναι: 41%
Μάλλον ναι: 3,1%
Μάλλον όχι: 1,9%
Σίγουρα όχι: 41,8%
Λευκό / Άκυρο: 2,5%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 9,7%

Οι ερωτηθέντες ανάλογα με την κομματική τους προτίμηση στις εκλογές του Ιανουαρίου θα ψηφίσουν ΝΑΙ ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
ΝΔ: 80,6%
Χρυσή Αυγή: 23,8%
Ποτάμι: 76,1%
ΚΚΕ: 15,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 18,3%
ΠΑΣΟΚ: 77,1%
Μεταξύ των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ΟΧΙ η αναλογία σχετικά με το τι ψήφισαν στις εκλογές είναι οι εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 67,7%
ΝΔ: 12,9%
Χρυσή Αυγή: 62,8%
Ποτάμι: 14,3%
ΚΚΕ: 36,7%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 67,2%
ΠΑΣΟΚ: 13,9%

Η ηλικιακή κατανομή όσων επιλέγουν το ΝΑΙ είναι οι εξής:
18-29: 29%
30-44: 37,2%
45-59: 39,9%
60 και άνω: 56,6%

Η ηλικιακή κατανομή όσων επιλέγουν το ΟΧΙ είναι οι εξής:
18-29: 59,3%
30-44: 47,5%
45-59: 45,9%
60 και άνω: 33,3%

Μικρή είναι η διαφορά μεταξύ των πολιτών που εκτιμούν πως το δημοψήφισμα έχει ως πραγματικό ερώτημα το ναι ή όχι στο ευρώ. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το ερώτημα είναι "ναι ή όχι στο ευρώ" φτάνει το 44,4%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 49,7%. Την επιλογή δεν ξέρω / δεν απαντώ έκανε το 5,9%.

Στο ερώτημα αν το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο ευρώ θετικάαπάντησαν ανάλογα με την κομματική τους επιλογή οι ψηφοφόροι ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 29,1%
ΝΔ: 67,1%
Χρυσή Αυγή: 36,6%
Ποτάμι: 68,7%
ΚΚΕ: 17,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 28,3%
ΠΑΣΟΚ: 69,2%

Στο ερώτημα αν το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο ευρώ αρνητικάαπάντησαν ανάλογα με την κομματική τους επιλογή οι ψηφοφόροι ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 67,0%
ΝΔ: 23,6%
Χρυσή Αυγή: 59,2%
Ποτάμι: 27,2%
ΚΚΕ: 77,3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 66,8%
ΠΑΣΟΚ: 24%

Θετική απάντηση ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δίνουν οι πολίτες ανάλογα με την κομματική τους επιλογή στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 67%
ΝΔ: 92,9%
Χρυσή Αυγή: 53,5%
Ποτάμι: 91,9%
ΚΚΕ: 46,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 56,8%
ΠΑΣΟΚ: 95,7%

ALCO: Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι»
Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι» δείχνει δημοσκόπηση της ALCO για το www.protothema.gr που έγινε το διάστημα από 1-3 Ιουλίου.

Στην πρόθεση ψήφου, το 41,7% ψηφίζει «ναι», το 41,1% ψηφίζει «όχι», το 10,7% είναι αναποφάσιστοι, το 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει, το 2,4% δηλώνει λευκό.

Το 48% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση για δημοψήφισμα, το 42% τη θεωρεί σωστή και 10% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Το 44% θεωρεί ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι «ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών», το 42% ότι είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», και 14% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

Το 51% θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα αλλάξει τη στάση των δανειστών, το 31% θεωρεί ότι θα την αλλάξει, 18% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Το 60% θεωρεί ότι με το «όχι» ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, το 31% απαντά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και 9% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Το 76% τάσσεται υπέρ του ευρώ, το 14% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με δικό της νόμισμα, 10% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Public Issue: Μπροστά το «όχι» με 0,5%
Στο νήμα κρίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου για την Κυριακάτικη Αυγή.

Στην πρόθεση ψήφου, το «ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «όχι» 43%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, ενώ 3,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, το λευκό - άκυρο είναι 1%, ενώ 1% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» συγκεντρώνει 45%, το «ναι» 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, το 4% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,5% είναι λευκό/άκυρο ενώ 0,5% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν.

Στην παράσταση νίκης (σ.σ. το ερώτημα είναι «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε την Κυριακή, ποιο πιστεύετε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα; Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ; ποσοστό 39% συγκεντρώνει το «όχι», ποσοστό 50% συγκεντρώνει το «ναι», χωρίς γνώμη είναι το 11%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% διαφωνεί με την απόφαση να γίνει δημοψήφισμα, το 42% συμφωνεί, το 1% είναι χωρίς γνώμη, το 2% ούτε συμφωνούν/ούτε διαφωνούν.

Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες σε ποσοστό 44% θα ψηφίσουν «ναι» και επίσης 44% θα ψηφίσουν «όχι». Οι γυναίκες θα ψηφίσουν «ναι» σε ποσοστό 41% και «όχι» σε ποσοστό 42%.

Οι ηλικίες 18 - 24 στηρίζουν το «όχι» σε ποσοστό 71% και το «ναι» σε ποσοστό 20%. Στις ηλικίες 25 - 34, το «όχι» έχει 59%, το «ναι» 26%. Στις ηλικίες 35 - 44 το «όχι» έχει 34%, το «ναι» έχει 53%. Στις ηλικίες 45 - 54, το «όχι» έχει 48% και το «ναι» 36%. Στις ηλικίες 55 - 64 το «όχι» συγκεντρώνει 44%, το «ναι» 47%. Στις ηλικίες από 65 και άνω, το «όχι» έχει 26% και το «ναι» έχει 56%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ανά περιοχές. Στην Αθήνα, το 45% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 40% υπέρ του «όχι». Στη Θεσσαλονίκη το 39% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 44% υπέρ του «όχι». Στη Λοιπή Ελλάδα το 42% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 45% υπέρ του «όχι».

1 σχόλιο

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έχουμε ΕΛΛΗΝΑ πρωθυπουργό!

    Στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του ελληνικού Έθνους, η Ελλάδα έχει την τιμή να την κυβερνά ένας πραγματικός πατριώτης.

    Ναι, αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός, που ΤΟΛΜΑ να αλλάξει την ιστορία αυτού του τόπου, την ιστορία των δοσίλογων προκατόχων του που δεκαετίες τώρα φρόντιζαν να υποθηκεύουν το μέλλον του λαού μας, λέγοντας μόνο «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ».

    Ναι, είναι ΕΛΛΗΝΑΣ ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ΕΛΛΗΝΑΣ και γι' αυτό έχει στο πλευρό του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το σύνολο σχεδόν της νέας γενιάς των ΕΛΛΗΝΩΝ, κάτι που εύκολα κατάλαβε όποιος παρακολούθησε τη μεγαλειώδη συγκέντρωση υπέρ του «ΟΧΙ» στο Σύνταγμα.

    Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα να πέσει το πιο βαρύ φορτίο της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας.

    Ένα φορτίο που το βρήκε και δεν το δημιούργησε όπως θέλουν να μας πείσουν αυτοί που ο λαός τούς έστειλε μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Και εκεί θα μείνουν, Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου και οι υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ασχοληθεί μαζί τους, σοβαρά και αποτελεσματικά, η ελληνική δικαιοσύνη, για το κακό που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό, ξεπουλώντας την πατρίδα μας στη Μέρκελ, το ΔΝΤ και τα γεράκια της παγκόσμιας τοκογλυφίας.

    Δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει αν ο Αλέξης Τσίπρας αντέξει να σηκώσει αυτό το βαρύ φορτίο που του έχουν φορτώσει στην πλάτη.

    Μπορούμε, όμως, να τον διαβεβαιώσουμε ότι σε αυτή τη μάχη δεν είναι μόνος.

    Είναι μαζί του ο ελληνικός λαός, είναι μαζί του ακόμα και όλοι αυτοί που θα ψηφίσουν «ΝΑΙ», διότι κατά βάθος γνωρίζουν, πως αν υπάρχει μια ελπίδα για να ανακάμψει αυτή η χώρα και να βρει λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματα που της προκάλεσαν, δεν θα τη δει να γίνεται πράξη με τον Σαμαρά ή τον Σταύρο Θεοδωράκη, που ράβει... κοστούμι πρωθυπουργού «εθνικής ενότητας», γιατί έτσι το θέλουν ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης και οι λοιποί «μεγαλοκαρχαρίες» της διαπλοκής.

    Στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας σφίγγει τη γροθιά και μας καλεί να του δώσουμε τη δύναμη, να γίνουμε όλοι ένα στο πλάι του, αφού το... πολιτικό σύστημα προτίμησε να συνταχθεί ΞΑΝΑ με τα συμφέροντα της Μέρκελ, των εργολάβων και των καναλαρχών.

    Στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της πατρίδας μας, οι δοσίλογοι θα πράξουν ΞΑΝΑ αυτό που έπρατταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άφησαν μόνο του τον ΕΛΛΗΝΑ πρωθυπουργό να τα βάλει με τα θηρία. Ας είναι...

    Υπολόγιζαν, ωστόσο, ΞΑΝΑ χωρίς τον ελληνικό λαό.

    Και πήραν την πρώτη απάντηση στο Σύνταγμα....Γιατί ο ελληνικός λαός και ξέρει και καταλαβαίνει το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν οι «σάπιοι» πολιτικοί, που φτιάχνουν non papers για να καθορίσουν τη στρατηγική δράσης των δημοσκοπικών ευρημάτων «στήνοντας» ομιλίες αγροτών, ανέργων, ανθρώπων που εκείνοι τους οδήγησαν στην καταστροφή με τα μνημόνιά τους...

    Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να προσφέρει στον πρωθυπουργό του, τον πολιτικό, ο οποίος είναι πάνω απ' όλα είναι άνθρωπος, τη δύναμη που απαιτείται για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του.....Αλέξη, ούτε βήμα πίσω...

    Και όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, ξέρεις πια, τι πρέπει να κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *