O αναπληρωτής πρωθυπουργός του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Εξωτερικών Τάρεκ Αζίζ, η «φωνή» του προέδρο...
O αναπληρωτής πρωθυπουργός του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Εξωτερικών Τάρεκ Αζίζ, η «φωνή» του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν στο εξωτερικό, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 79 ετών σε ένα νοσοκομείο στο νότιο Ιράκ, αφού πέρασε πολλά χρόνια έγκλειστος σε φυλακή, γνωστοποίησε ένας αξιωματούχος της επαρχίας.
«O Τάρεκ Αζίζ πέθανε σε ένα νοσοκομείο της πόλης Νασιρίγια όπου είχε διακομιστεί όταν η υγεία του επιδεινώθηκε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντελ Αμπντελχουσέιν αλ Ντακχίλι, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ζι Καρ, όπου ο πρώην επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας εξέτιε την ποινή του.
Ο Ταρέκ Αζίζ είχε παραδοθεί το 2003 στα αμερικανικά στρατεύματα, μετά την πτώση της Βαγδάτης και από τότε παρέμενε στη φυλακή. Το 2010, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τον είχε καταδικάσει σε θάνατο, ποινή που δεν εκτελέστηκε ποτέ.
Σηκωνόταν όρθιος ακόμα και όταν του τηλεφωνούσε ο πρόεδρος
Λάτρης των πούρων Αβάνας και του καλού ουίσκι, ο Τάρεκ Αζίζ, που γεννήθηκε το 1936 σε μια φτωχή οικογένεια στην περιοχή της Μοσούλης (βόρεια), σύντομα ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα χάρη στον τέλειο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας αλλά και του γεγονότος ότι ήταν δεινός ομιλητής και ακούραστος υπέρμαχος του καθεστώτος.
Υπήρξε το πρόσωπο του Ιράκ στον πόλεμο καθώς ο Σαντάμ Χουσέιν του είχε αναθέσει να κερδίσει την υποστήριξη της Δύσης για το κίνημα Μπάαθ, στο οποίο προσχώρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Η πίστη του Αζίζ στον Σαντάμ Χουσέιν, που ανήκε στη θρησκευτική μειονότητα των Χριστιανών Χαλδαίων, ήταν θρυλική και οι φήμες τον ήθελαν να σηκώνεται όρθιος κάθε φορά που ο πρόεδρος του τηλεφωνούσε.
Έως την τελευταία στιγμή ο πρώην αντιπρόεδρος υπερασπιζόταν τον Σαντάμ Χουσέιν. Στη δίκη του πρώην προέδρου το 2006 θα σπεύσει να υποστηρίξει ένα «καλό και γενναιόδωρο άνδρα που αγαπούσε τον λαό του».
Το 2010 καταδικάστηκε σε θάνατο για «δολοφονίες εκ προθέσεως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» για την καταστολή των θρησκευτικών κινημάτων τη δεκαετία του 1980.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση