GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με τη μέθοδο των... τριών: Σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ οι ελπίδες για λύση

Η ελληνική κυβέρνηση μετά την αποστολή των συμπληρωματικών προτάσεων διά των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ανεβάσει ψηλά τον...

Με τη μέθοδο των... τριών: Σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ οι ελπίδες για λύση Η ελληνική κυβέρνηση μετά την αποστολή των συμπληρωματικών προτάσεων διά των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για «λευκό καπνό» που θα βγει από την τριμερή. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά με την πρόταση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες με προτάσεις για συμβιβαστική λύση, έχοντας παράλληλα μετά την κατάθεση της πρόσθετης ελληνικής πρότασης, «ξεκόψει» την εκλογολογία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης ήταν εξοργισμένα με τις διαρροές, σε διεθνή Μέσα, τις οποίες απέδιδαν στους «σκληρούς» της διαπραγμάτευσης που επιχειρούν να ναρκοθετήσουν την προσπάθεια για λύση μέσα από την τριμερή. Οι διαρροές αυτές, οι οποίες έγιναν μέσα από το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg και το Reuters προεξοφλούσαν ως «αναμάσημα» το συμπληρωματικό 6σέλιδο της ελληνικής κυβέρνησης και ανάγκασαν την Κομισιόν να παρέμβει «πυροσβεστικά» και να διευκρινίσει ότι οι ελληνικές προτάσεις χρειάζονται χρόνο να αξιολογηθούν και τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Ενδεικτική της οργής που επικρατούσε στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει γραπτή απάντηση και δεν ανοίγει διάλογο με διαρροές. 

Την απάντηση στο θρίλερ κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής, η οποία χθες είχε τεθεί εν αμφιβόλω μετά το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων έδωσαν γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα ανώτατο αξιωματούχο του Βερολίνου, τα οποία τόνισαν το βράδυ της Τρίτης ότι η τριμερής Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ παρουσία και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις»

Την αισιοδοξία που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης μετά την συμπληρωματική πρόταση πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται άπαντες στις τάξεις των πιστωτών. 

Η ελληνική κυβέρνηση «υποτιμά την πολυπλοκότητα» του ζητήματος του χρέους, ανέφερε σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Αθήνα πρέπει να αποφασίσει μόνη εάν θέλει να αναλάβει ένα δύσκολο φορτίο, σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό της.

Τόνισε ακόμη ότι με την καγκελάριο Μέρκελ υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. «Δεν θα έπρεπε να χάνετε τον χρόνο σας με αυτές τις φήμες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε

Η ελληνική συμπληρωματική πρόταση

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά στην πρόταση που έστειλε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης. 

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Την ίδια ώρα η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι πιστωτές έχουν τονίσει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ισοδύναμα μέτρα που θα φέρουν τα σχεδόν 350 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι μπαίνουν στα δημόσια ταμεία.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους, το οποίο αποτελεί πλέον τη βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει διαμηνύσει πολλάκις ότι «χωρίς απομείωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, δεν υπάρχει συμφωνία».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό η διαφορά με τους δανειστές είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα ληφθούν 900 εκατομμύρια ευρώ το 2015, ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 400 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *