Ένα ερώτημα είναι: στην Ελλάδα με τον τόσο ήλιο τι το θέλει κανείς το σολάριουμ... αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν αντίθετη άποψη. ...
Ένα ερώτημα είναι: στην Ελλάδα με τον τόσο ήλιο τι το θέλει κανείς το σολάριουμ... αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν αντίθετη άποψη. Το θέμα είναι πως το σολάριουμ είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική στη χώρα μας (και όχι μόνον). Οι χρήστες των σολάριουμ εκτίθεται συχνά σε υπερβολική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας και μάλιστα υπό αβέβαιες προδιαγραφές ασφαλείας. Στη χώρα μας δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να καλύπτει το πλαίσιο λειτουργίας και τις συνθήκες ασφαλείας των σολάριουμ, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα και τα κέντρα που το προσφέρουν να μην ελέγχονται πρακτικά από κανέναν, όπως προειδοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Αν και από το 2009 η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καρκινογενής για τον άνθρωπο, στην ίδια υψηλή κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, παρόλα αυτά η χρήση των σολάριουμ παραμένει δημοφιλής για λόγους αισθητικής.
Η ΕΕΑΕ ανέλαβε πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει ελέγχους της ακτινοβολίας των σολάριου στην Ελλάδα, με κύριο μέλημα την ακτινοπροστασία τόσο των καταναλωτών-πελατών, όσο και των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.
Όπως καταγράφηκε, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, στα δύο τρίτα (65%) των μηχανημάτων που μετρήθηκαν, η ακτινοβολία υπερέβαινε τη σύσταση ασφαλείας των 0,3 βατ ανά τ.μ. Η μέση εκπεμπόμενη ακτινοβολία άγγιζε τα 0,5 βάτ ανά τ.μ. (από 0,09 βατ έως σχεδόν 1 βατ). Τα όρια ασφαλείας για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία στα σολάριουμ -και γενικότερα για κάθε συσκευή που εκθέτει το δέρμα στην υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία- τίθενται από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση στα 0,3 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, που αντιστοιχούν σε δείκτη UV 12 και ισοδυναμούν με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στους τροπικούς.
Το όριο αυτό έχει τεθεί και στην Ελλάδα με βάση σχετικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ από το 2010. Όταν ο δείκτης UV υπερβαίνει το 11, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται «ακραία», με μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο δέρμα και στα μάτια.
Οι μετρήσεις αφορούν παρόχους της υπηρεσίας όπως: ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.α..
Τα 20 στα 26 μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ισχυρότερη υπεριώδη ακτινοβολία από ό,τι ο ήλιος του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η μέση μέγιστη τιμή του δείκτη UV στην Αθήνα κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου είναι περίπου 10.
Ο χρόνος μιας συνεδρίας σε σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο δέρματος του καθενός (πόσο ευαίσθητο είναι) και κυμαίνεται από 5,5 λεπτά έως 16 λεπτά το πολύ - και εφόσον το μηχάνημα έχει ρυθμισθεί δωστά, ώστε να μην εκπέμπει υπερβολική ακτινοβολία. Επίσης, κατά τη χρήση του σολάριουμ πρέπει κανείς να έχει αφαιρέσει τα καλλυντικά από το σώμα του, να μην έχει βάλει αντηλιακό, να φορά προστατευτικά γυαλιά και να αποφύγει να εκτεθεί στον ήλιο για 48 ώρες μετά το τεχνητό μαύρισμα. Οι ειδικοί συνιστούν την απαγόρευση του σολάριουμ σε άτομα κάτω των 18 ετών, σε ανθρώπους κοκκινομάλληδες, με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα που κοκκινίζει εύκολα, σε όσους έχουν πολλούς σπίλους και φακίδες στο δέρμα τους και σε άτομα που από παιδιά καίγονταν εύκολα στον ήλιο ή που έχουν οικογενειακό ιστορικό δερματικού καρκίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση