Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή...
Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Croix και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κερέ δήλωσε: “Το ζήτημα δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πρέπει να γίνουν περισσότερα; Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν γι' αυτό”.
Ο κ. Κερέ επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καθώς αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες. “Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας δεν προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα, αλλά από ομόλογα που αγοράσθηκαν στις αγορές κεφαλαίων στο αποκορύφωμα της κρίσης, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός μετάδοσης των αποφάσεων της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν επιτρέπεται σε εμάς να τα αναδιαρθρώσουμε, καθώς οι συνθήκες μας απαγορεύουν να παρέχουμε οικονομική βοήθεια σε χώρες”.
Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: “Αρνούμαι να συζητήσω μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επειδή δεν εργαζόμαστε στο πλαίσιο αυτό. Χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία και εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε, με τον στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη”.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση