Απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου θεωρούν εαυτούς οι Καλάς, μια μειονότητα που ζει στο Πακιστάν. Ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλί...
Απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου θεωρούν εαυτούς οι Καλάς, μια μειονότητα που ζει στο Πακιστάν. Ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και το Πακιστάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γενετικής "American Journal of Human Genetics", διεξήγαν μια μεγάλη έρευνα προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.
Ανέλυσαν λοιπόν τα διαφορετικά DNA από 23 Καλάς, οι οποίοι ζούσαν σε τρεις διαφορετικές κοιλάδες και προχώρησαν και στην πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος ενός ατόμου. Ωστόσο, παρά τις εκτενείς αναλύσεις, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι οι Καλάς έχουν ελληνική καταγωγή και δη από τους Μακεδόνες.
Ποιοι είναι οι Καλάς του Πακιστάν
Οι Καλάς είναι μια θρησκευτική μειονότητα με εξωτικές πολιτισμικές παραδόσεις. Επιστημονικά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον αφού παραμένουν ένας αινιγματικός απομονωμένος πληθυσμός που επιβιώνει εν μέσω ισλαμικών λαών.Μιλά μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ζει εδώ και πολλούς αιώνες στην οροσειρά Ινδοκούς του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Από τότε που αποκόπηκαν από τους άλλους λαούς της Νότιας Ασίας, οι Καλάς έχουν διατηρήσει έναν πληθυσμό 2.300 έως 5.000 ατόμων και φαίνεται να μην έχουν προχωρήσει σε γενετικές επιμιξίες με τους γείτονές τους στο Πακιστάν ή στην ευρύτερη ευρασιατική περιοχή όπου ζουν.
Οι Καλάς είναι ίσως οι πρώτοι που διαχωρίστηκαν από τους άλλους πληθυσμούς της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, κάτι που, σύμφωνα με τη νέα γενετική ανάλυση, εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Οι σημερινοί Καλάς αποτελούν τους απογόνους κάποιων πρώιμων μεταναστών από τη Βόρεια ή Δυτική Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην ινδική υπο-ήπειρο (σημερινή Ινδία και Πακιστάν).
Μία παλαιότερη γενετική ανάλυση είχε φθάσει στην εκτίμηση ότι για κάποια περίοδο, μεταξύ 900 και 210 π.Χ., είχε συμβεί μια γενετική επιμιξία των Καλάς με δυτικούς Ευρασιάτες και είχε συσχετίσει αυτό με την εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκείνη την περιοχή το 327-326 π.Χ.
Όμως κατοπινές γενετικές έρευνες -και η νέα μελέτη- δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάποια επιμιξία με πληθυσμούς ευρωπαϊκής καταγωγής (π.χ. ελληνικής).
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση