GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υψηλά τα ποσοστά τερηδόνας στους 12χρονους μαθητές

Υψηλά ποσοστά τερηδόνας και αρχόμενης περιοδοντικής νόσου παρατηρήθηκαν στους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού σχολείων της Δυτικής Αττικής, ε...

Υψηλά τα ποσοστά τερηδόνας στους 12χρονους μαθητές

Υψηλά ποσοστά τερηδόνας και αρχόμενης περιοδοντικής νόσου παρατηρήθηκαν στους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού σχολείων της Δυτικής Αττικής, ενώ ανεπαρκείς είναι οι συνήθειες στοματικής υγιεινής και η οδοντιατρική παρακολούθηση των παιδιών αυτών, τα οποία έχουν εμπεδώσει διατροφικά πρότυπα που επιδεινώνουν τη στοματική τους υγεία. Επιπλέον υψηλά ποσοστά περιοδοντικής νόσου παρατηρήθηκαν και σε μαθητές Λυκείου της ίδιας περιοχής. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τρεις μελέτες οδοντιάτρων και γιατρών από το Οδοντιατρικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» και από το Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», οι οποίες παρουσιάστηκαν στο 53-ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η μία μελέτη έγινε με σκοπό να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου σε ετερογενή μαθητικό πληθυσμό της ΣΤ΄ Δημοτικού. Σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου και με αφορμή την συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας μαθητή, προτάθηκε στους γονείς 274 μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών τους στο νοσοκομείο. Εξετάσθηκαν 145 μαθητές (Έλληνες 74,5%, αλλοδαποί 6,2%, Ρομά 19,3%) και διαπιστώθηκε ότι το 35,4% των μαθητών είχαν τερηδόνα με μέσο όρο τερηδονισμένων δοντιών ανά άτομο 1,8. Στους Ρομά μαθητές το ποσοστό ήταν 42,8%. Σφραγίσματα είχε το 31,7% των παιδιών εκ των οποίων περίπου να μισά είχαν δύο ή περισσότερα. Ουλίτιδα παρατηρήθηκε σε ποσοστό 6,3% (αγόρια/κορίτσια: 6/1), ενώ οδοντική μικροβιακή πλάκα είχαν 9 στα 10 παιδιά. Στο 74% των μαθητών διαπιστώθηκαν ορθοδοντικά προβλήματα, σε δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Σε ποσοστό 7% οι μαθητές ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη τους οδοντιατρική επίσκεψη.

Η δεύτερη μελέτη έγινε με σκοπό να αποτυπωθούν οι συνήθειες στοματικής υγιεινής μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού σχολείων της περιοχής και οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια από τα οποία προέκυψε ότι 53,8% βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους (οι μισοί από τους οποίους δύο φορές την ημέρα) ενώ 35,8% όποτε το θυμούνται ή μετά από παρότρυνση των γονιών τους. Όλοι χρησιμοποιούσαν φθοριούχο οδοντόκρεμα, ενώ χρήση φθοριούχων διαλυμάτων ανέφερε το 23,4% των παιδιών και οδοντικού νήματος το 2,7%. Σε ποσοστό 55% δήλωσαν ότι επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνον όταν υπάρχει πρόβλημα, 13,1% προληπτικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ για το 7% ήταν η πρώτη τους επίσκεψη. Όλα σχεδόν τα παιδιά γνώριζαν ότι η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Συχνή κατανάλωση γλυκών και σακχαρούχων τροφών (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) ανέφεραν 72,4% των μαθητών, ενώ καθημερινή κατανάλωση ανέφεραν 22%. Περισσότερα από τα μισά παιδιά (53,7%) δήλωσαν ότι καταναλώνουν αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ενώ 15% καταναλώνουν καθημερινά.

Οι γιατροί και οι οδοντίατροι που έκαναν τη μελέτη επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση γονέων και παιδιών εκτός από τον οδοντίατρο και από τον παιδίατρο για την αναγκαιότητα του προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου και τη σωστή στοματική υγιεινή.

Η τρίτη μελέτη έγινε σε δείγμα 200 μαθητών της Α΄ Λυκείου σχολείων της Δυτικής Αττικής οι οποίοι προσήλθαν στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» για οδοντιατρικό έλεγχο το 2012 και επανελέχθηκαν το 2014. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υψηλό ποσοστό των μαθητών έπασχαν από ουλίτιδα, είτε γενικευμένη είτε εντοπισμένη. Η παρουσία μικροβιακής πλάκας ανέρχονταν σε ποσοστό 86%, ενώ η εμφάνιση αιμορραγίας κατά την εξέταση σε ποσοστό 72%. Κατά την επανεξέταση των μαθητών έναν μήνα αργότερα τα ποσοστά ήταν 30% στα αγόρια και 25% στα κορίτσια, ενώ κατά τον επανέλεγχο ύστερα από δύο χρόνια τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 40% και 38%. Τα αγόρια εμφάνιζαν ουλίτιδα συχνότερα από τα κορίτσια (1,8/1), ενώ διαπιστώθηκε ότι το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *