«Σχήμα λόγου» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τη διατύπωση πως το μνημόνιο θα καταργείτο «με ένα άρθρο και ένα νό...
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εξέφρασε την «αμέριστη εμπιστοσύνη» της στον πρωθυπουργό τονίζοντας: «Αποκλείεται να κάνει συμφωνία που θα υπονομεύει τη δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο είναι σεναριολογία εκτός πραγματικότητας». Αναφορικά με τις αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για τις «κόκκινες γραμμές» ξεκαθάρισε πως «οι συνθέσεις και οι αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως καπετανάτα».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Βουλής είπε: «Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου "με ένα άρθρο και ένα νόμο" είχε ειπωθεί, για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει με ένα άρθρο εκατοντάδες νόμους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Να είμαστε σαφείς: προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη».
«Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι μία αμέριστη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση και μία άνευ προηγουμένου στήριξη, παρά τις αφιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από όσους έχουν συμφέροντα από την συνέχιση των μνημονίων. Παρά αυτές τις προσπάθειες, η κοινωνία και οι πολίτες δεν μασάνε», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της και την επίτευξη συμφωνίας χαρακτήρισε άστοχο το να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες με βάση τις διαρροές. «Οι συνθέσεις και οι αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως καπετανάτα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες που γίνονται να υπονομευτεί η θέση της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο. Εγώ είχα απευθυνθεί στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν απολαύσει διακριτική μεταχείριση, όταν ο λαός στέναζε και τους ρώτησα: όταν θα μαχόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού, εσείς τι θα κάνετε; Με τίνος το μέρος θα είστε; Ήταν ένα ρητορικό ερώτημα».
«Η ανακοίνωση της 20ής Φεβρουαρίου είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, που δεν έχει και καμία νομική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και έχουμε ήδη διανύσει ένα δρόμο, άρα είναι άστοχο να μιλάμε για την 20ή Φεβρουαρίου» είπε ακόμη η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, σε άλλο σκέλος της συνέντευξης, χαρακτήρισε πραξικοπηματική κίνηση το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
«Κάποιοι διακαώς επιθυμούν να μπουν νέα μνημόνια» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν η κουβέντα κατευθυνθεί στον ΕΝΦΙΑ. «Στις δεσμεύσεις μας είναι και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» είπε, ωστόσο δήλωσε πως δεν έχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου.
Σε ερώτηση για την «έντιμη συμφωνία», απάντησε: «Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο από τις μνημονιακές περιόδους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπαινίσσεστε ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τα οποία με έχει ενημερώσει μυστικά ο πρωθυπουργός. Αν υπήρχε σύγκλιση τετελεσμένη θα το ήξερε πρώτος απ' όλους ο ελληνικός λαός. Αυτή η ηγεσία δεν συνάπτει συμφωνίες σε κλειστές πόρτες. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει μία εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι αστείο να ερμηνεύουμε τέτοιες εκτιμήσεις»
«Η αξίωση να επιβληθούν πολιτικές που παραβιάζουν μία τόσο νωπή εντολή και η αξίωση να παραταθεί ένα τετελεσμένο και διακεκομμένο καθεστώς που ήταν το μνημόνιο, αυτή η αξίωση είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Αποκλείεται να κάνει συμφωνία που θα υπονομεύει τη δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο είναι σεναριολογία εκτός πραγματικότητας» τόνισε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής.
Για το αν θα περάσει από την έγκριση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποιαδήποτε συμφωνία, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως η κυβέρνηση δεν είναι «dealer», αλλά πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί αυτούς που την εξέλεξαν.
Η πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο μεταφοράς των αποθεματικών της Βουλής στην ΤτΕ. Όπως ανέφερε, δεν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο αλλά έλαβε επιστολή την περασμένη Παρασκευή από τον κ. Μάρδα, επιστολή στην οποία αποδίδει διερευνητικό χαρακτήρα. «Η Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών και αποθεματικών. Η Βουλή αποτελεί μια εκ των τριών ανεξάρτητων και συνταγματικών λειτουργιών, και μάλιστα αποτελεί τη λειτουργία εκείνη η οποία εγγυάται την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος. Μια λειτουργία η οποία βάλλεται επί Μνημονίου. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε. Την Παρασκευή μου εστάλη μια επιστολή από τον κ. Μάρδα την οποία ερμηνεύω ως διερευνητική. Από κει και πέρα, με βάση αυτή την επιστολή που μου έστειλε ο κ. Μάρδας θα ερευνήσω ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες. Η Βουλή πάντως έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Όλη παραφιλολογία που υπάρχει για να δημιουργηθεί μια εικόνα διάστασης και ρήξης της Βουλής με την Κυβέρνηση αφορά εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υποσκαφθεί και το κυβερνητικό έργο και το κοινοβουλευτικό έργο».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση