GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο απολιθωμένο δάσος αποκάλυψαν οι ανασκαφές στη Μυτιλήνη

Ένα νέο απολιθωμένο δάσος έφεραν στο φως, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής - ...

Νέο απολιθωμένο δάσος αποκάλυψαν οι ανασκαφές στη Μυτιλήνη
Ένα νέο απολιθωμένο δάσος έφεραν στο φως, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου στη Μυτιλήνη.Ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί σε πρωτόγνωρους αριθμούς, θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, (δαφνίδες, βαλανιδιές, φοίνικες, κυπαρισσίδες και πευκίδες), ηφαιστειακοί ορίζοντες ιδιαίτερα πλούσιοι σε απολιθωμένα φύλλα και με μεγάλη ποικιλία ειδών, (φύλλα δάφνης, κανέλλας, καρυδιάς, φοινικόδενδρων) περιμένουν τον επισκέπτη από το ερχόμενο Σάββατο στο Σίγρι της Λέσβου, στη νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ενώ σύντομα θα γίνουν επισκέψιμες και οι θέσεις των υπαίθριων απολιθωμάτων. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επάλληλων εκτεταμένων υποτροπικών δασών στην περιοχή, που σκεπάστηκαν και απολιθώθηκαν από διαδοχικές βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα ευρήματα “παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο. Πρόκειται για δεκάδες μεγάλους απολιθωμένους κορμούς δένδρων, ριζικά συστήματα και κλαδιά δενδρων, φυλλοφόρους ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων που μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων, αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Η νέα έκθεση, αποτελεί μάλιστα και ένα μικρό προείκασμα όσων πρόκειται σύντομα να αποκαλυφθούν κατά την πρόοδο των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη» σημειώνει ο κ. Ζούρος.
Πρόθεση των στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, είναι να μετατραπεί η διάσχιση του σύγχρονου οδικού άξονα, μια πρωτόγνωρη και μοναδική σε διεθνή κλίμακα εμπειρία – μια περιήγηση σε ένα ανοικτό υπαίθριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. «Αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα, καθώς στα πλαϊνά του νέου αυτοκινητόδρομου, θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μεγάλοι ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων στη φυσική τους θέση» λέει ο κ. Ζούρος. Μία από τις ενότητες της έκθεσης στο Σίγρι άλλωστε, είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση αυτών υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων, που θα γίνουν σύντομα επισκέψιμες.Η πρωτοτυπία της έκθεσης, βρίσκεται ακόμη στο γεγονός ότι μεταφέρει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα του εργοταξίου, και επιχειρεί να εστιάσει στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, όπως επίσης και της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και λεπτομερείς περιγραφές σε ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκπόνηση των εργασιών που πραγματοποιούνται από την στιγμή που εντοπίζεται ένα εύρημα στο ύπαιθρο, μέχρι την στιγμή που φυλάσσεται ή εκτίθεται στο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *