GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι πολλές σύζυγοι σας οδηγούν πιο κοντά στο καρδιακό

Μια σύζυγος μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μακροζωίας ενός άντρα, όμως το «κλειδί» της μακροζωίας βρίσκεται στη λέξη… «μία». Α...

Οι πολλές σύζυγοι σας οδηγούν πιο κοντά στο καρδιακό
Μια σύζυγος μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μακροζωίας ενός άντρα, όμως το «κλειδί» της μακροζωίας βρίσκεται στη λέξη… «μία».
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη μιας συζύγου μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μακροζωίας ενός άντρα, όμως περισσότερες από μία μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία του.
Η έρευνα εστίασε τις επιπτώσεις της πολυγαμίας στην υγεία και βρήκε ότι, οι άντρες που είχαν μέχρι και τέσσερις συζύγους είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακές ασθένειες.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι οι παντρεμένοι έχουν λιγότερο στρες, είναι σωματικά περισσότερο δραστήριοι και ακολουθούν καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει έρευνες γύρω από τις επιδράσεις των πολύγαμων γάμων, που επιτρέπονται σε θρησκείες όπως η ισλαμική.
Ο Dr Amin Daoulah, καρδιολόγος στο νοσοκομείο και ερευνητικό κέντρο King Faisal στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία σε γενικές γραμμές και μακροζωία, ωστόσο μέχρι τώρα καμία έρευνα δεν είχε αξιολογήσει τις επιδράσεις της πολυγαμίας στην καρδιαγγειακή υγεία».
«Οι άντρες που ασκούν την πολυγαμία έχουν έως και τέσσερις συζύγους, οι οποίες μπορεί να διαμένουν στην ίδια ή σε διαφορετικές περιοχές, όμως συνήθως όχι στο ίδιο σπίτι. Η πολυγαμία ισχύει κυρίως στη Βόρεια και Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και τη νοτιοανατολική Ασία».
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ένωσης καρδιολογίας Ασίας-Ειρηνικού 2015 και αντικείμενο μελέτης της ήταν η σχέση ανάμεσα στην παρουσία και σοβαρότητα ασθενειών που σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και τον αριθμό των συζύγων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που έλαβαν από ασθενείς που υπέφεραν από στηθάγχη και διακομίστηκαν σε πέντε νοσοκομεία στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των 687 αντρών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 59 έτη. Από αυτούς, το 56% είχε διαβήτη, το 57% υψηλή αρτηριακή πίεση και το 45% ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών είχαν μία σύζυγο (68%), το 19% δύο συζύγους, το 10% τρεις και ένα 3% είχε τέσσερις συζύγους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι άντρες που είχαν πάνω από μία συζύγους ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να ζουν στην ύπαιθρο, να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και ιστορικό αορτοστεφανιαίας παράκαμψης με μόσχευμα.
«Η πολυγαμία μπορεί να είναι πιο συχνή στις αγροτικές περιοχές, επειδή είναι πολιτισμικά πιο αποδεκτή και ο γάμος σε νεαρή ηλικία είναι συχνό φαινόμενο. Επίσης, ο πληθυσμός στις αγροτικές περιοχές είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι στα αστικά κέντρα».
«Οι άντρες με πολλές συζύγους πρέπει να έχουν καλό εισόδημα και παρότι οι Σαουδάραβες και οι πολίτες των Αραβικών Εμιράτων υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις τους, οι πολύγαμοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερα εισοδήματα. Για το λόγο αυτό μπορεί να έχουν περισσότερες εργασίες ή επιπλέον πίεση να ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιοχές για καλύτερα αμειβόμενες εργασίες» ανέφερε ο Dr Daoulah.
Η έρευνα διαπίστωσε, ότι οι άντρες που ασκούσαν την πολυγαμία είχαν 4,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και 3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στένωση της αριστερής κύριας αρτηρίας.
«Βρήκαμε μια σχέση ανάμεσα στον αυξημένο αριθμό συζύγων και στη σοβαρότητα και τον αριθμό των μπλοκαρισμάτων αρτηριών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η ανάγκη για παροχή και διατήρηση διαφορετικών νοικοκυριών πολλαπλασιάζει το οικονομικό και συναισθηματικό βάρος και κόστος. Ωστόσο, κι άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική άσκηση και η διατροφή καθώς και γενετικοί παράγοντες χρειάζεται να αναλυθούν για μια βαθύτερη μελέτη του φαινομένου αυτού και των επιδράσεών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *