Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που θέτει η κυβέρνηση για την επίτευξη της πολυαναμενόμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως ...
Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που θέτει η κυβέρνηση για την επίτευξη της πολυαναμενόμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως τα παρουσίασε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος αμετακίνητος στην κόκκινη γραμμή της περικοπής σε μισθούς και συντάξεις, απευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης στον απόηχο του αναβρασμού και των αντιδράσεων στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στη μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Final 4 αν και είναι γνωστά τα... φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα.
“Στην Ευρώπη πάμε καλά, ο Ολυμπιακός πάει στον τελικό”, ήταν το χιουμοριστικό σχόλιο του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του Ολυμπιακού, τονίζοντας πως “χαιρόμαστε ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουμε”.
Κατόπιν, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει μία διαφορετική αντίληψη σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που όπως υποστήριξε συντάχθηκε με τις πιο ακραίες δυνάμεις, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ αντίθετα δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που να βελτιώσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται μέσα σε ένα “πρωτοφανώς δυσμενές” περιβάλλον, και πορεύεται σε ένα “ναρκοθετημένο έδαφος”, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνησή του δεν παρέλαβε απλά “καμένη γη”, αλλά μία χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές. Ξεκαθάρισε πάντως πως σήμερα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις.
Διεμήνυσε ακόμα πως αυτοί που περιμένουν πως όσο περνάει ο καιρός θα “ξεθωριάζουν” οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης “καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν”, και ξεκαθάρισε πως η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει, αλλά πρέπει και να είναι αμοιβαία επωφελής.
Ανέφερε εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης από τον Αύγουστο του 2014, η χώρα μας έχει πληρώσει δόσεις 17 δισ. ευρώ στους δανειστές.
Τα τέσσερα σημεία
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
1)Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.
3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά από ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αν και επεσήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα.
Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» της ΔΕΗ τινάζουν τα νοικοκυριά στον αέρα! Λαφαζάνη ΞΥΠΝΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω αυτή την αναδημοσίευση γιατί κι εμένα μου ήρθε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ και πρόκειται για ένα αστρονομικό νούμερο που είναι φυσικά αδύνατο όχι να εξοφλήσω αλλά ακόμα και με δόσεις να το πληρώνω, δεν βγαίνει.
Αναρωτιέται κανείς πραγματικά αν επί κυβέρνησης αριστεράς κάθε νοικοκυριό δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα χρέη στο βασικό αγαθό της ενέργειας και στην εφορία ενώ τα έσοδά του παραμένουν στον πάτο, όπως διαμορφώθηκαν τα πέντε μνημονιακά χρόνια, τότε τι σόι αριστερά είναι αυτή.
Όλα αυτά τα χρέη μαζεύονται και όταν το πρώτο μούδιασμα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις αέναες διαπραγματεύσεις περάσει και κάθε σπίτι δει σε τι σημείο έχουν φτάσει τα οικονομικά του, τότε δε θα ξέρουν πού να κρυφτούν οι της κυβέρνησης.
Σας έχουν έρθει οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ;
Όταν σας έρθουν μην πάθετε εγκεφαλικό με τη μία. Να το πάθετε με δόσεις.
Είναι οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» που σας διπλασιάζουν το ποσό που πρέπει να πληρώσετε! Και είναι ο δεύτερος εκκαθαριστικός με αυτές τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις»....
Προφανώς η πρώτη φορά Αριστερά ή δεν πληρώνει ρεύμα ή δεν έχουν πάρει είδηση τι «παίζεται»…
Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, ειδικά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που εδώ και 3 μήνες δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα του λαού..
Εάν Παναγιώτη Λαφαζάνη άμεσα δεν αφαιρέσεις τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να ξέρεις ότι αυτοί οι λογαριασμοί θα ρίξουν την κυβέρνηση…
Σας την έστησε ο Σαμαράς με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και δεν το έχετε πάρει είδηση ξεφτέρια μας…
Έχεις συνειδητοποιήσει Παναγιώτη Λαφαζάνη τι κάνουν οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις;». Διπλασιάζουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς!
Ολόκληρες οικογένειες ανέργων και εργαζομένων των 400 ευρώ δουλεύουν για να πληρώνουν τη ΔΕΗ, Παναγιώτη Λαφαζάνη! Τι δεν καταλαβαίνεις; Σε ποιον κόσμο ζεις;
Τώρα, αφαίρεσε τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» από τους λογαριασμούς, αλλιώς αυτοί ο λογαριασμοί θα ρίξουν την κυβέρνηση!
Με εξαιρετική ψυχραιμία ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι τον Μάρτιο, που μόλις πέρασε, το εθνικό ταμείο κατέβαλε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμή τόκων, χρεολυσίων και ανακυκλώσεων εντόκων γραμματίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς τις ανακυκλώσεις των τελευταίων, το ίδιο ταμείο κατέβαλε 620 εκατομμύρια τον Απρίλιο, 1 δισεκατομμύριο και κάτι τον Μάιο, ΚΑΙ λένε για 2,62 δισεκατομμύρια τον Ιούνιο, 5,12 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο και 3,69 δισεκατομμύρια τον Αύγουστο. Δηλαδή, μέσα σε πέντε μήνες γύρω στα 15.000.000.000 ευρώ!!!!(ΠΆΤΕ ΚΑΛΆ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΌΛΟΙ ΣΑΣ ;;}}}
Τα μεγέθη έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις που κανένα φορολογικό μέτρο δεν είναι σε θέση να τα παρακολουθήσει και προπαντός να τα αντιμετωπίσει.
Εάν μεταφέρουμε αυτά τα ποσά στη γύρω πραγματικότητα ο παραλογισμός των μεγεθών προκύπτει με κραυγαλέο τρόπο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγου χάρη, έχουν δυσάρεστα εκπλαγεί με το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού των νέων γιγαντιαίων υπεραεροπλανοφόρων (super-carriers) της κλάσης Gerald Ford. Αυτά τα πλοία των 110.000 τόνων, των 4.700 ναυτικών και αεροπόρων ως πληρώματος, των 75 αεροπλάνων και των 340 μέτρων μήκους, κοστίζουν το καθένα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 12 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Το κόστος έχει θεωρηθεί δυσβάστακτο για τις ΗΠΑ και η κατασκευή αυτών των πλοίων αντιμετωπίζει πλήθος προβλήματα και καθυστερήσεις.
Υποθέτουμε ότι στη μακρινή Ουάσινγκτον θα ένιωθαν ελαφρώς ταπεινωμένοι εάν μάθαιναν ότι η φτωχή και πτωχευμένη Ελλάδα θα πληρώσει τοις μετρητοίς στους επόμενους πέντε μήνες το ισόποσο ενός τέτοιου θηριώδους πλοίου και θα της περισσέψουν μάλιστα μετρητά ώστε να πληρώσει το κόστος και του στόλου συνοδείας που θα συμπληρώνει το λαμπρό αεροπλανοφόρο.
Ακόμα πιο απογοητευμένοι, απελπισμένοι σχεδόν, θα φαίνονταν οι αντίστοιχοι αξιωματούχοι του Λονδίνου καθώς η κραταιά θαλασσοκράτειρα Αγγλία δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δικό της αντίστοιχο μεγαθήριο, ονόματι HMS Queen Elisabeth, το οποίο, καθότι μικρότερο από τα αμερικανικά, κοστίζει μόνο 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως ζητούν μέσα σε πέντε μήνες η μικρή πλην όμως τίμια Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει τοις μετρητοίς τέσσερα, ίσως πέντε αεροπλανοφόρα του βρετανικού μεγέθους.
Εάν εξετάσει κανείς τα μεγέθη από τη σκοπιά του αριθμητικού ορθολογισμού θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται απλά για κακόγουστο αστείο.
Προφανώς όμως οι πολιτικοί ταγοί της άρχουσας τάξης –σε οποιαδήποτε εκδοχή τους, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α. και βάλε– δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη περί ορθολογισμού.
Ομνύουν πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική και δείχνουν πρόθυμοι και αποφασισμένοι να πληρώσουν το αντίτιμο επιζητώντας μάλιστα πρόσθετο δανεισμό ο οποίος, εάν δοθεί, απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα στο άμεσα προσεχές μέλλον διογκώνοντάς το στο μεταξύ.
Σε αυτή τη βάση συζητούν πολύ σοβαρά με τους «θεσμούς» ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ βασισμένοι μάλλον στην ταξική τους πεποίθηση ότι οι πλουσιοπάροχες προ κρίσης απολαβές των εργαζομένων και των μικροαστών έχουν δημιουργήσει ανεξάντλητα κρυφά αποθέματα τα οποία ετούτοι οι καχύποπτοι κρύβουν σε ντουλάπια, στρώματα και μαξιλάρια.
Σε τελευταία ανάλυση τα 15 δισεκατομμύρια των επόμενων μηνών δεν θεωρούνται απρόσιτος στόχος.
Αντιστοιχούν μόλις 1.500 ευρώ σε κάθε
υπήκοο ή μάλλον περίπου 3.000 σε κάθε μισθωτό, μεροκαματιάρη ή επαγγελματία που υποχρεώνεται να συρθεί ώς τα γκισέ της Εφορίας... Με μηνιαίο εισόδημα 500, 800 ή 1.000 ευρώ τον μήνα ο στόχος μπορεί άνετα να καλυφθεί, έστω και σε δόσεις ώς το 2023 ή και το 2100 μ.Χ. αν χρειαστεί!
Να θυμηθούμε δε ότι η πληρωμή όλων των φόρων –δικαίων και αδίκων, μουρλών ή λογικών– είναι πατριωτικό καθήκον όλων των εργαζομένων και ανέργων της χώρας... Ειδικά εκείνων που δεν έχουν να τους πληρώσουν...
ΝΑΙ ΡΕ ΚΟΎΓΚΙ ΚΑΙ ΌΤΙ ΓΊΝΕΙ...ΡΑΓΙΑΔΕΣ..