Με την κατηγορηματική δήλωση “τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία”, ο υπουργός Επικρατείας Νί...
Με την κατηγορηματική δήλωση “τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία”, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή ως πρόεδρου της ΕΡΤ, του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου και του Μιχάλη Γρηγορίου, της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Τρανού ως μελών του ΔΣ.
Απαντώντας ο κ. Παππάς στην κριτική που δέχθηκε “γιατί δεν επέλεξε πρόσωπα με το κριτήριο της εγγύτητας στις ιδεολογικές του θέσεις ή την κομματική τους ένταξη”, ανέφερε πως αν γίνονταν επιλογές με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση θα ήταν ανοικτή και ευάλωτη σε τέτοιες κριτικές. “Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε, τι είχε ψηφίσει στο παρελθόν ή τι θα ψηφίσει στο μέλλον”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικώς με τις αιτιάσεις συνδικαλιστών περί αποκλεισμού των εργαζόμενων από το ΔΣ, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο, αφού, όπως υπογράμμισε, μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας, το ΔΣ θα συμπληρωθεί με δύο από αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία. “Καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς”, συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ακόμη, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για κριτικές εκατέρωθεν “αλληλοεξουδετερούμενες”, επισημαίνοντας πως όλοι καλούνται να τοποθετηθούν, και επανέλαβε πως “δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο αυτό να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση”.
“Η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση και η οποία καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Αφού ο κ. Παππάς είπε πως ο ορισμός της διοίκησης της ΕΡΤ σε συνάρτηση με την χάρτα αρχών αποτελεί εχέγγυο, γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι κατατέθηκαν για την πλήρωση των θέσεων της νέας διοίκησης 153 αιτήσεις, από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους δεν είχαν διοικητική εμπειρία. Προκρίθηκαν 13 υποψήφιοι και καταλήξαμε σε αυτούς τους πέντε, ενημέρωσε, και προσέθεσε πως υπήρχαν και άλλα βιογραφικά ενδιαφερόμενων, στους οποίους ζητήθηκε “να έχουν τα μάτια ους και τα αυτιά τους ανοιχτά εφόσον τους ζητηθεί, μετά τον ορισμό, να συμβάλουν στην νέα ΕΡΤ”.
Εξαίροντας τα προσόντα των προτεινόμενων στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως ο Διονύσης Τσακνής είναι το πρόσωπο-εγγύηση συμφιλίωσης μεταξύ των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ και της ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι ο εκείνος που στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ κατάφερε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, κι αυτό που προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται τη ρύθμιση αυτή. “Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής ενοχλούνται από αυτή τη διάταξη”, είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υπεράσπισης της πολιτικής και της Δημοκρατίας.
Η συνεδρίαση για την ακρόαση των προτεινόμενων προσώπων εξελίσσεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τη διατύπωση ερωτήσεων εκ μέρους των βουλευτών. Μέχρι στιγμής, αρνητικά τοποθετήθηκε ως προς τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη και της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση