«ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ»... ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η...
«ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ»... ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η...
εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Σμιλεύοντας τις Μνήμες» από το Ιστορικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα.
εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Σμιλεύοντας τις Μνήμες» από το Ιστορικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα.
Πρόκειται για ένα ανθολόγιο λαϊκής σοφίας και πολιτισμού, ένα μικρό μνημείο λαϊκού παραδοσιακού λόγου που μας υπενθυμίζει ότι και η Αττική έχει τη δική της επαρχιακή γωνιά, ανέγγιχτη ακόμη από την αστική ισοπέδωση.
Παραδόσεις, ήθη και έθιμα, λαϊκή ιατρική και συνταγές, τραγούδια και αγροτικές πρακτικές από μια περίοδο που ο άνθρωπος μάχονταν όχι μόνο τα στοιχεία της φύσης, αλλά και τη φτώχεια ενός απομονωμένου τόπου αναβιώνουν στην έκδοση του Μουσείου. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αναδεικνύεται ο καθημερινός ηρωισμός, ο αγώνας και οι αγωνίες μιας κοινότητας ανθρώπων που, παρά τις κακουχίες, τους πολέμους, την οικονομική εξαθλίωση, άντεξε.
Και σήμερα παραδίδει στις νεότερες γενιές τη δική της παρακαταθήκη για να μείνει άσβεστη η φλόγα της ιστορίας, για να μην ξεχαστεί το παρελθόν που πάντοτε νοηματοδοτεί το μέλλον.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα προς τους παραβρισκόμενους από την κα. Άννα Παπαδοπούλου, υπ. Διδάκτωρ διοικητικής επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική συνεργάτη του μουσείου, η οποία είχε την επιμέλεια του βιβλίου, και ακολούθησε ο χαιρετισμός του διευθυντή του μουσείου κ. Πέτρου Κατσίκη ο οποίος τόνισε «την αναγκαιότητα της προσπάθειας για διαρκή αναζήτηση, διατήρηση και ενδυνάμωση της τοπικής μας λαϊκής κληρονομιάς», ενώ ευχαρίστησε το ΙΚΥ «για την ευκαιρία που προσέφερε στο μουσείο ώστε να καταγραφεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου».
Στη συνέχεια η φιλόλογος κα Ελένη Καραγιάννη-Βαρνάβα παρουσίασε το βιβλίο, το οποίου είχε αναλάβει κι έφερε εις πέρας με την έρευνα και τη καταγραφή του τα τελευταία δέκα χρόνια, και τόνισε πως «οι γηραιότεροι φορείς της προφορικής παράδοσης και ιστορίας προσέφεραν τις μνήμες τους και βοήθησαν να γεφυρωθεί το παρόν με το παρελθόν, ενώ οι νεότεροι γνωρίζοντας τον κόσμο των προγόνων τους θα μπορέσουν πιο εύκολα να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν αυτό το παρελθόν».
Την σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος, εκπαιδευτικός και γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο στην αγγλική έκδοσή του καθώς στην εκδήλωση παραβρίσκονταν αντιπροσωπείες φορέων από την Αγγλία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ολλανδία, ενώ κλείνοντας τόνισε πως «λαοί χωρίς μνήμες είναι λαοί χωρίς μέλλον». Η πρόεδρος του μουσείου κα Μηλέα Παππά ευχαρίστησε τους εθελοντές, άντρες και γυναίκες, και τις επιχειρήσεις της περιοχής (οινοποιείο Καρλατήρα Μαραθώνια Γη, κρεοπωλείο Ρούσσης, Φρουτεμπορική Κατσίκης Δημήτριος & Πέτρος) που όχι μόνο βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά προσέφεραν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά σύμφωνα με τις παραδοσιακές συνταγές του βιβλίου. Ακόμα ευχαρίστησε το ΥΠ.ΠΟ και το Μουσείο της Ακρόπολης που στήριξαν την προσπάθεια αυτή από την αρχή έως το τέλος.
Ευχάριστη νότα αποτέλεσε η χορωδία του εφηβικού τμήματος του Βαρνάβα όπου με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Lisa Lewin ξεσήκωσαν τους έλληνες και ξένους παραβρισκόμενους.
Οι ξένες αντιπροσωπείες παρέμειναν στο λεκανοπέδιο για τέσσερεις ημέρες ενώ τα στελέχη του μουσείου τους ξενάγησαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, στο μουσείο της Ακρόπολης, στο Τύμβο και στο Αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνα, στους κάκτους Πουλημένου, στο Κτήμα Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη καθώς και στα μουσεία του Βαρνάβα όπου πραγματοποίησαν δράσεις εκμάθησης παραδοσιακού αργαλειού, κηροπλαστικής και κεντημένου ψωμιού.
Το συγκεκριμένο βιβλίο «Σμιλεύοντας τις Μνήμες» αποτέλεσε το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig, που εποπτεύεται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και είχε κεντρικό θέμα την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Λαογραφική εταιρεία Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα μαζί με τους δύο φορείς που εποπτεύει (Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα), όλο το διάστημα του προγράμματος ήρθε σε επαφή και πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες πολίτες τρίτης ηλικίας και κατέγραψε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός επίσης ήταν οι μαρτυρίες αυτού του βιβλίου να δώσουν το έναυσμα, ώστε οι οργανώσεις που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν για την διαφύλαξη και την προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, μέσα από έναν οδηγό διαπολιτισμικού διαλόγου, να αναδείξουν πως η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ICH) αντιπροσωπεύει έναν πλούτο γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να μεταδίδονται και να αξιοποιούνται από τη μία γενιά στην επόμενη.
Η συνεργασία αυτή επίσης περιελάμβανε υλικά και άυλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των πολιτιστικών υποδομών, της αειφόρου ανάπτυξης από την άποψη της μείωσης της φτώχειας, της ισότητας των δύο φύλλων, της κοινωνικής ένταξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στην βάση των πιο πάνω δράσεων πιστεύουμε πως προάχθηκε η ανοχή, η δημιουργικότητα και η ένταξη, ενώ έγινε κατανοητότερη η ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία στο επίπεδο της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενεές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Μαραθώνα κ. Πέτρος Στάμου, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα κα. Χαραλαμπία Ασημακοπούλου και η σύμβουλος της ίδιας κοινότητας κα. Χριστίνα Αποστόλου, ο πρώην πρόεδρος του Βαρνάβα και αναπληρωτής προϊστάμενος του ΙΚΑ Αγ. Στεφάνου κ. Γιώργος Κόλλιας, ο διευθυντής Γυμνασίου Καπανδριτίου κ. Δημήτριος Μυλωνάς, εκπρόσωποι ΚΑΠΗ και πολιτιστικών φορέων από τους δήμους Μαραθώνα, Ωρωπού και Διονύσου, εκπαιδευτικοί, καθώς και η εκπρόσωπος της αγγλικανικής εκκλησίας στην Ελλάδα κα Χριστίνα Σακαλή. Χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση