Την άμεση νομοθέτηση των σημείων στα οποία έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, εξετάζει η κυβέρνηση! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες...
Την άμεση νομοθέτηση των σημείων στα οποία έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, εξετάζει η κυβέρνηση!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να συντάξει ένα «πολυνομοσχέδιο» που θα το στείλει άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει στα άρθρα του τα θέματα επί των οποίων έχει υπάρξει οριστική συμφωνία και θα επιχειρηθεί να ενταχθούν και όσα άλλα υπάρξει σύμπτωση με τους δανειστές.
Ήδη η γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει αποτανθεί στα αρμόδια Υπουργεία για να στείλουν τα επιμέρους άρθρα που τα αφορούν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να συντάξει ένα «πολυνομοσχέδιο» που θα το στείλει άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει στα άρθρα του τα θέματα επί των οποίων έχει υπάρξει οριστική συμφωνία και θα επιχειρηθεί να ενταχθούν και όσα άλλα υπάρξει σύμπτωση με τους δανειστές.
Ήδη η γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει αποτανθεί στα αρμόδια Υπουργεία για να στείλουν τα επιμέρους άρθρα που τα αφορούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΡΙΖΑ.Η ΦΑΣΟΥΛΑΔΑ ΛΑΔΕΡΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΑΝ ΧΑΒΙΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ
Δεν ξέρω τι ήταν πιο εκνευριστικό. Η ελπίδα των πασόκων ότι ψηφίζοντας Σύριζα θα επέστρεφαν στα χρυσά χρόνια των ρουσφετιών και των δημοσιουπαλληλικών ρετιρέ?Η’ οι γνήσιες επαναστατικές ελπίδες που έτρεφε μερίδα αριστερών (και μεταξύ τους και μία μικρή μερίδα αναρχικών, ευτυχώς οι τελευταίοι δεν ήταν πολλοί) για τη διακυβέρνηση Σύριζα?
Ο κόσμος χωρίζεται στους κυριαρχούμενους και στις κυρίαρχες τάξεις. Οι τελευταίες τάξεις αν και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, είναι πάντα ενωμένες ενάντια στους αποκάτω.‘ Όπως όμως είχε πει ο Μάρξ, υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τις κυρίαρχες τάξεις ενός καπιταλιστικού κράτους να πάψει ξαφνικά να εκπροσωπείται στην πολιτική σκηνή μέσω του πολιτικού της κόμματος, αφού αυτό το κόμμα που την εκφράζει επίσημα διαλύεται ή συρρικνώνετε για διάφορους λόγους. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η πολιτική τάξη δεν συνεχίζει να υπερασπίζει τα συμφέροντα της μέσω ενός άλλου κόμματος. Με άλλα λόγια μετακομίζει αλλού. Και εκεί συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της. Και όπως είχε συμπληρώσει και ο Νίκος Πουλαντζάς (τον οποίο έχουν σαν θεό οι Συρριζαίοι αλλά προφανώς ξέχασαν να τον διαβάσουν) για να εντοπιστεί αυτή η «μετακόμιση», ο αναλυτής πρέπει να ερευνήσει τις ιδεολογικές μετατοπίσεις των κομμάτων. Και πιο κόμμα έγινε πιο Πασόκ από το Πασόκ? Μα βέβαια το Σύριζα!
Γιατί σήμερα ο Σύριζα προασπίζεται με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα της πασόκικης τάξης. Αλήθεια επί 4 μήνες διακυβέρνησης πότε μίλησαν για ανέργους? ΘΥΜΗΘΕΊΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΛΠ.ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟΥΣΗ..Γιατί ο Σύριζα είναι το ΠΑΣΟΚ του σήμερα. Οι άνεργοι απλά δεν ανήκουν στην πασόκικη τάξη που κάνει κουμάντο στο Σύριζα. Έτσι κανείς δε νοιάζεται για αυτούς. Προσοχή είμαστε εναντίον των απολύσεων από το δημόσιο. Όμως αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εκατομμύρια ανέργους, ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να πηδάνε από τα μπαλκόνια (γεγονότα που αποκρύπτουν τα φιλοσυριζαίικα ΜΜΕ).Κανείς δε νοιάζεται γι’αυτούς.
ΣΥΡΙΖΑ: η κυβέρνηση του Κατρουγκαλου και των Μπαρουφάκηδων. Η κυβέρνηση που έσπασε το άσυλο. ΣΥΡΙΖΑ: η νέα εποχή των Πασόκων.
Όμως μάλλον θα μείνουν νηστικοί από χαβιάρι όσοι ελπίζουν ακόμα στη διαπραγματευτική πολιτική του Σύριζα. Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν όπως παλιά στην Ε.Ε. Οπότε δεν έχει χαβιάρι. Πάλι φασουλάδα έχει.Λαδερή! Και αυτοί πάλι καλά. Οι άνεργοι, οι άστεγοι ,οι δούλοι του ιδιωτικού τομέα, οι πρόσφυγες πάλι νηστικοί θα μείνουν. Πρώτη φορά Αριστερά. Ή αλλιώς Συριζα:«η αριστερή διαχείριση του νεοφιλελευθερού ολοκληρωτισμού».
ΖΕΡΟ GEOGRAPHIC
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ*
Λέγεται συχνά ότι ελάχιστοι γνωρίζουν καλύτερα τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στις χώρες της βαλκανικής όσο οι Αμερικανοί διπλωμάτες.
Όταν λοιπόν ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες να ανοίξει τα χαρτιά του σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην πολιτική επιθεώρηση Harvard Political Review (HPR), όλοι περίμεναν μια αποκαλυπτική ανάλυση για τις ισορροπίες με την Τουρκία, τις νέες σχέσεις με τη Μόσχα ή ακόμη και με το Ισραήλ.
Ο Σπέκχαρντ όμως προτίμησε να εστιάσει τα σχόλιά του στο Ευρώ και το περιβόητο πλέον ενδεχόμενο ενός Grexit. «Μου προκαλεί εκνευρισμό και αγωνία το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα η Ευρώπη δε έδινε σημασία στα γεωστρατηγικά ζητήματα που διακυβεύοται από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα.
Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι λέγοντας «Ευρώπη» εννοούσε τη Γερμανία της Μέρκελ: «Πρόσφατες δηλώσεις από το Βερολίνο αποδεικνύουν ότι ακόμη δεν κατανοούν πλήρως και δεν δίνουν την αρμόζουσα σημασία στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε επίπεδο γεωστρατηγικών εξελίξεων». Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες σε τι ακριβώς αναφερόταν ο πρώην πρέσβης, το HPR έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η Ελλάδα θα στραφεί αναγκαστικά και προς τη Ρωσία και τότε η Αθήνα μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό βαθμό ρυθμιστής της ενεργειακής αυτονομίας ολόκληρης της Ευρώπης.
Το άρθρο έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη με την ρωσική Gazprom και το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για το πέρασμα της ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη.
«Καθώς όμως η Ευρώπη δεν έβλεπε μέχρι σήμερα το Grexit σαν ένα πραγματικά πιθανό ενδεχόμενο» κατέληγαν οι αναλυτές του HPR «η Ελλάδα δεν κατάφερνε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτό το όπλο στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε».
Παρά το γεγονός ότι ο Σπέκχαρντ και το Harvard Political Review εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στην αγορά ενέργειας, φαίνεται ότι είχαν πιάσει το βαθύτερο νόημα των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ*
Οι σοβαρότεροι αναλυτές συμφωνούν πλέον ότι οι εξελίξεις σε μια χώρας σαν την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μόλις το 1.8% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, δεν είναι πρωτίστως οικονομικές αλλά πολιτικές. «Η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε» σημείωνε πρόσφατα ο γνωστός επενδυτής Μάρκ Φάμπερ «δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα τις χτυπήσουν την πόρτα άλλοι παίχτες, όπως η Ρωσία και Κίνα». Ο ίδιος συμπλήρωνε ότι μπροστά στα μάτια μας «διεξάγεται μια γεωπολιτική σκακιστική παρτίδα... με πολιτικές και όχι τόσο οικονομικές προεκτάσεις».
Γνωστός στην αγορά με το ψευδώνυμο Dr Doom (Δρ όλεθρος), ο Φάμπερ είχε την άνεση και το θάρρος να πει ξεκάθαρα αυτό που δεν μπορούσε να διατυπώσει δημοσίως ο Σπέκχαρντ: «Η Ελλάδα έχει μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση» εξηγούσε ο γνωστός επενδυτής για να θέσει αμέσως μετά το ρητορικό ερώτημα: «Και αν δηλαδή αποφασίσουν να μην πληρώσουν τι θα κάνουμε, θα εισβάλλουμε στη χώρα τους και θα τους απαγχονίσουμε έναν προς ένα;»
Την άποψη ότι το Grexit, ως αποτέλεσμα μιας παύσης πληρωμών, αποτελεί ένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης είχε αναπτύξει με διαφορετικό τρόπο και ο οικονομολόγος Μαρκ Βάισμπροτ από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών της Ουάσινγκτον (CERP). Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο Βάισμπροτ είχε υποστηρίξει ότι αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία φοβάται το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι ότι η ελληνική οικονομία «θα ανακάμψει τόσο γρήγορα, ώστε και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση».
Το γεγονός βέβαια ότι ένα πιθανό Grexit σε συνδυασμό με στάση πληρωμών μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία δεν μειώνει την ανησυχία των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Κινούμενο κοντά στα όρια της υστερίας το Bloomberg προειδοποιούσε ότι θα πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αθέτηση πληρωμών στην ιστορία του καπιταλισμού». Αναλυτές της Barclays έκαναν τις προηγούμενες ημέρες λόγο για το ενδεχόμενο μετάδοσης σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενώ ουσιαστικά δήλωναν αδυναμία να προβλέψουν την αλλαγή που θα επέλθει στη λειτουργία των αγορών. Από την πλευρά της η Goldman Sachs σε έκθεσή της εντόπιζε το επόμενο κρούσμα στην οικονομία της Πορτογαλίας.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ*
Ενώ λοιπόν κάθε ψυχρή οικονομική ανάλυση θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μια οικονομία που δεν ξεπερνά το 2% της ευρωζώνης δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως... η λογική σταματά εκεί που ξεκινούν τα όρια των αγορών.
Η δημιουργία κλίματος πανικού σε περίπτωση μιας ελληνικής στάσης πληρωμών και εξόδου από το ενιαίο νόμισμα μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς οι αντιδράσεις των αγορών δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα αλλά στο γενικότερο ψυχολογικό κλίμα που θα επικρατήσει. Όπως έχει δείξει άλλωστε η οικονομική ιστορία των τελευταίων αιώνων όταν ένα οικονομικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με δομική κρίση, ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Αν όμως η Ουάσινγκτον φοβάται ότι το Grexit θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη, εάν το Βερολίνο φοβάται ότι ίσως οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έτσι θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες και εάν οι αγορές φοβούνται ότι θα αποτελέσει τη σπίθα που μπορεί να φέρει την καταστροφή, μήπως η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα υπερόπλο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει σκεφτεί να χρησιμοποιήσει;
*Πηγή: Περιοδικό "Επίκαιρα"
ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ BRICS ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ BRICS ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΩΛ ΚΡΑΙΓΚ ΡΟΜΠΕΡΤΣ (ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ)
Εάν η Ελλάδα γυρίσει την πλάτη στις δυτικές τράπεζες και στραφεί για στήριξη στις χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που έχουν υποστεί «ληστρική» επιδρομή από τη Δύση.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη King World News - αλλά και σε άρθρα του - ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, σχολιαστής της Wall Street Journal και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Paul Craig Roberts.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτς, η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών BRICS είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα σε θέματα εξυπηρέτησης του χρέους. Τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όπως τονίζει ο αμερικανός αναλυτής.
«Εάν αυτές οι χώρες κατανοήσουν ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να εξομαλύνει τις δυσκολίες, θα στραφούν προς τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, τις χώρες των BRICS», επισημαίνει και προσθέτει:«Στην περίπτωση αυτή, οι χώρες αυτές θα στραφούν επίσης κατά της Γερμανίας, της Ουάσιγκτον και του ΔΝΤ, που τους επιβάλλουν αυθαίρετα τη δική τους πολιτική και τους ληστεύουν – Αυτό θα αποτελέσει πραγματική καταστροφή και θα αποδείξει πόσο αλαζονική είναι η Δύση, από τη στιγμή που δεν συζητά να κάνει καμία παραχώρηση και θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς – μέχρι και κατάρρευση – του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ».
Το μήνυμα της Δύσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση "Αν μας αψηφήσετε-θα σας καταστρέψουμε" είναι ανόητο και κοντόφθαλμο γιατί , όπως λέει οι Έλληνες θα αντιδράσουν σαν "αναστημένοι αρχαίοι Σπαρτιάτες" και το αποτέλεσμα θα είναι μια "εξέγερση" όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Οι μυστικές συμφωνίες εμπορίου ή πως να ελέγχεις τον πλανήτη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές τις μέρες κάτι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και περνάει απαρατήρητο.
Κάποια μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία θα αφιερώσουν ένα υπόστηλο και κάποιοι ακτιβιστές –που στη συνείδηση των περισσότερων έχουν περάσει ως γραφικοί- θα γράψουν άρθρα που ελάχιστοι θα διαβάσουν.
Τι συμβαίνει λοιπόν και ποιος αποφασίζει το μέλλον μας χωρίς να ξέρουμε εμείς τίποτα γι αυτό;
Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη
Στις 22 Απριλίου, η οικονομική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε νομοθεσία η οποία όχι μόνο εντατικοποιεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου γνωστή ως Trans Pasific Partnership (ΤΡΡ) ή Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία αλλά αφαιρεί από τη Γερουσία κάθε δικαίωμα να ασκηθεί βέτο σε κάποιο από τα άρθρα αυτά.
Με άλλα λόγια την αποκλειστική ευθύνη για τη συμφωνία θα έχει ένα πάνελ από νομικούς αντιπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων πολυεθνικών.
Τι είναι η Δια-Ειρηνική Συμφωνία, για την οποία οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ελάχιστα; Πρόκειται για μια μυστική διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Νέα Ζηλανδία, το Περού, και το Βιετνάμ, που θα επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας αγοράς.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και γίνονται σε απόλυτη μυστικότητα ενώ ελάχιστα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον τύπο από ακτιβιστές.
Η ΤΡΡ που ξεκίνησε ως αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας..
Κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνουν αυτές οι συμφωνίες καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών που τις έχουν υπογράψει δεν επιτρέπεται να εξηγήσουν στο λαό ή ακόμα και στα ίδια τα μέλη των κυβερνήσεων τους τι ψηφίζουν και τι συνέπειες θα έχει αυτό για το μέλλον.
Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα καθίσταται σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά το εμπόριο.
Στην ουσία η ΤΡΡ δίνει την εξουσία στις εταιρείες έναντι των κρατών.
Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηροποιείται στη χώρα-όπως πχ να αυξήσει το κατώτατο μισθό των εργατών- τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις.
Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή, οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους.
Στην ουσία αυτό που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν είναι να επιβάλλουν στον πλανήτη τις δικές τους πολιτικές περί παραγωγής, εξαγωγής και εισαγωγής προϊόντων που θα έχουν ισχύ έναντι των εθνικών νόμων της κάθε χώρας.
Μεγάλες πολυεθνικές λοιπόν θα μπορούν να σύρουν στα δικαστήρια οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη στην οποία θα δραστηριοποιούνται και η οποία ψηφίζει εθνικούς νόμους αντίθετους με τα συμφέροντα τους
Αν και αυτή η προοπτική φαντάζει η πιο τρομακτική όλων, δεν σταματούν εκεί τα «ωφέλη» της συμφωνίας.
Επιβάλλουν έλεγχο και λογοκρισία στο διαδίκτυο μέσω ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για την «προστασία των πνευματικών διακιωμάτων» και καταδικάζουν εκατομμύρια ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες σε θάνατο με την «αποκλειστικότητα των δεδομένων» στην παρασκευή φαρμάκων, που στην ουσία σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν φθηνά γενόσημα φάρμακα για να καταπολεμήσουν ασθένειες όπως το AIDS και τη φυματίωση.
Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν αναρωτιέστε τι μας νιάζουν όλα αυτά στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, ας μάθουμε ότι προβλέπεται η ένταξη συνολικά 28 χωρών στις συμφωνίες αυτές, ανάμεσα τους και τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Έτσι οι πολυεθνικές εξασφαλίζουν τα συμφέροντα τους εις βάρος της υγείας, και των δικαιωμάτων όλων μας. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά.
Αν αύριο η θυγατρική της Καναδικής ElDorado, Ελληνικός Χρυσός, προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να μηνύσει την εταιρία ή να ζητήσει αποζημιώσεις.
Αντιθέτως η εταιρία, μπορεί να μηνύσει την Ελλάδα αν κρίνει ότι το ελληνικό κράτος έθιξε τα συμφέροντα της. Παρομοίως, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση του κατωτάτου μισθού, δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη χώρα μέσω θυγατρικών να δώσει την αύξηση αυτή.
Μπορεί όμως να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο κατηγορούμενο αν η εταιρεία κρίνει ότι η αύξηση αυτή επηρεάζει την παραγωγή της.
Καθώς είμαστε χαμένοι μέσα σε μικρές καθημερινές και ελεγχόμενες ειδήσεις καθώς ακούμε για διαπραγματεύσεις και δάνεια, ας μην ξεχνάμε ότι το ουσιαστικό παιχνίδι παίζεται (και κερδίζεται) πίσω από κλειστές πόρτες στα πολυτελή γραφεία των κέντρων εξουσίας.
Και όμως κανείς ποτέ δεν θα μας πει γι αυτό. Το μοντέλο προβάρεται ήδη στην υπό κατάληψη Αμερική , για διεθνή χρήση.
Οπότε, αν ακούσετε κάποια στιγμή ότι, κάποια κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να πουλήσει τις φυλακές, μη σας φανεί παράξενο και σπάσετε κάνα ποδάρι πέφτοντας από τα σύννεφα , ε...
Η κυβέρνηση Σύριζα δυστυχώς ..και θα το δούμε όλοι είναι θέμα ημερών να παραδώσει πνεύμα...απλός είναι κυβέρνηση ΥΠΟΥΡΓΏΝ, όλοι οι άλλοι μηχανισμοί κάτω από υπουργούς είναι ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και Γερμανοτσολιάδες ... ΑΝΤΊ να στραφεί ο ΣΎΡΙΖΑ στο ΛΑΟ στους ιδιωτικούς υπάλληλους που στενάζουν, τους ανέργους,στους απλούς Γεωργούς κ.τ.λ τρέχουν να διασφαλίσουν τους δημοσίους υπαλλήλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αφού λένε αριστερά δεν κάνουν πράξεις αριστερές ΝΑ πουν ΤΕΛΟΣ αυτά σας προτείνουμε,αυτά μπορούμε, αυτά δεν μπορούμε ..
Τώρα η βλακείες και η απειλές θα κάνω δημοψήφισμα ,η θα κάνω εκλογές, ΧΕΣΤΉΚΑΝΕ οι τοκογλύφοι... Αν τα λέει αυτά ο ΣΎΡΙΖΑ για να ΠΆΡΕΙ νομιμοποίηση από τον ΛΑΌ δεν ξέρει ΌΤΙ ΤΗΝ ΈΧΕΙ;;; να περάσει νόμους ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ υπέρ του ΑΠΛΟΎ ΛΆΟΥ, να κάνει στάση πληρωμών, στάση εισαγωγών και όποιος δεν υπακούσει ακόμα και βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους λέει ΑΥΤΆ λέει ο νόμος....Όμως για να γίνουν αυτά θέλει οργάνωση από τα κάτω στρώματα του ΛΆΟΥ με σοβαρές ρήξης...Υπάρχει αυτή η δυναμική ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; ΌΧΙ κατηγορηματικά ΌΧΙ...
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώ ότι έπεσαν στην παγίδα του Σαμαροβενιζελου ΔΕΝ εξέλεξαν πρόεδρο της δημοκρατίας ώστε
να τους ΔΏΣΟΥΝ τον μουτζούρη ξέροντας ότι αν τολμούσαν να περάσουν τα μέτρα Χαρδούβελη ΤΌΤΕ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΤΌΤΕ θα ερχόταν η ΑΡΙΣΤΕΡΆ από κάτω με ότι αυτό συνεπαγόταν...ακόμα και με ΑΊΜΑ..
Τώρα είναι θέμα ήμερων να σκοτώσουν (οι αριστεροί) ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΆ...
ΤΣΙΠΡΑ: Ακόμη κι αν είσαι στο σωστό δρόμο, θα σε ποδοπατήσουν αν απλά κάθεσαι εκεί....Αποφάσισε να ενεργήσεις με αποφασιστικότητα και να αναλάβεις τις ευθύνες. Τίποτε καλό δεν έγινε ποτέ σ’ αυτόν τον κόσμο διστάζοντας....