Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' παρευρέθηκε σε μία τελετή στο αββαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των ...
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' παρευρέθηκε σε μία τελετή στο αββαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εορτασμών για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.
Συνοδευόταν από τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, τον γιο της Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, καθώς και από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και σχεδόν χίλιους βετεράνους πολέμου μαζί με τις οικογένειές τους.
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής Εκκλησίας, προΐστατο της λειτουργίας, την οποία ακολούθησε στρατιωτική παρέλαση οποία πέρασε κάτω από τα παράθυρα του υπουργείου Οικονομικών απ' όπου ο Ουίνστον Τσόρτσιλ εκφώνησε την ομιλία της νίκης στις 8 Μαΐου 1945.
Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα Ρεντ Άροου να αφήνουν πίσω τους μπλε, λευκό και κόκκινο καπνό πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα. Αεροπλάνα της εποχής –τα περίφημα Σπιτφάιαρ και Χάρικεϊν– πραγματοποίησαν επίσης υπερπτήσεις πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα. Ένα βομβαρδιστικό Λάνκαστερ, που επρόκειτο να λάβει επίσης μέρος στους εορτασμούς, δεν τα κατάφερε λόγω μιας πυρκαγιάς στον κινητήρα.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Παρασκευή 8 Μαΐου με μία αναμνηστική τελετή στο Κενοτάφιο στο Λονδίνο, δύο βήματα από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, παρουσία των ηγετών των μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων.
Από τη Γλασκόβη μέχρι το Μπέρμινχαμ και από το Κάρντιφ μέχρι το Λονδίνο, το έθνος τίμησε την επέτειο της νίκης με δίλεπτη σιγή.
Το Σάββατο (χθες) ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών σε ολόκληρη τη χώρα και στο κέντρο του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε μία συναυλία στην πλατεία Horse Guards Parade με τη διάσημη ερμηνεύτρια της όπερας Κάθριν Τζένκινς, την τραγουδίστρια Πίξι Λοτ και τους βετεράνους του ροκ συγκροτήματος Status Quo.
Συνολικά, 580.000 στρατιώτες από τη Βρετανία και χώρες της Κοινοπολιτείας σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και 67.073 βρετανοί άμαχοι στα έξι χρόνια που διήρκεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση